Μεταξύ...Σκύλλας και Χάρυβδης η κυβέρνηση, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη με το χρηματιστήριο να έχει ξεκινήσει την προεξόφληση των εξελίξεων. Διαδικασία, που αποτυπώνεται ήδη στο...ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στο εύρος των 1.240-1.305 μονάδων, τον FTSE στις 363-428 μον. και τις τράπεζες να «μετρούν» την «πολιτικοποίηση» με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ.
Η ανάσχεση του τελευταίου ανοδικού κύκλου (τοπική κορυφή οι 428,64 μονάδες στις 10/1) αποδόθηκε κυρίως στα όσα διαδραματίζονται με το ΤΤ , η διολίσθηση στα όσα ακολούθησαν και για αρκετούς να θεωρούν ικανοποιητικά τα τρέχοντα επίπεδα. Δεδομένης της συγκυρίας αλλά και της ροής των γεγονότων η αγορά και πάλι καλά αντιδρά, χωρίς- μέχρι στιγμής- εμφανή διάθεση περισσότερων ρευστοποιήσεων ή αποχώρησης από το παιχνίδι. Τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα εικόνα, καθώς το...απρόβλεπτο θα πρέπει να συνεκτιμάται από εδώ και πέρα.
Γιατί «κάθεται» στις 1.270 μονάδες η αγορά σημειώναμε τελευταία, με την ευρύτερη περιοχή (από τις 1.240 μέχρι τις 1.305 μον. ) να θεωρείται επαρκής για αυτή τη φάση της αγοράς.
Στις 200-205 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης με τον Χρ. Κίτσιο να θεωρεί «ασπιρίνη» τον αναβαλλόμενο φόρο καθώς παραμένουν ανοικτά, ακόμη, κρίσιμα ζητήματα για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών, μετά την άσκηση προσομοίωσης. Και δεν είναι μόνον αυτά τα ζητήματα, που μένουν ανοιχτά, είναι και αυτά που σχετίζονται με την α.μ.κ της Eurobank, το νέο πλαίσιο άσκησης των warrants.
Και χωρίς να προσμετρήσουμε την πολιτική παράμετρο και τις όποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν. Το πιθανότατο είναι, πως ο κλάδος έχει εισέλθει σε μία φάση «ιδιότυπης ομηρίας» των πολιτικών εξελίξεων και των επικείμενων εκλογών του Μαΐου. Ο χρόνος δεν είναι...μακριά με τις τελευταίες 1-2 εβδομάδες να μας δίνουν πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένουμε όσο περνάει ο καιρός.
Στα 0,706 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank (με +0,14% και 7.299.501 τμχ), στα 1,84 της Πειραιώς (σταθερή με 6.385.971 τμχ) που ξεχωρίζουν από την τρίτη Εθνική, που δείχνει να έχει ξεμείνει από δυνάμεις.
Για τις δύο πρώτες η τεχνική ανάλυση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τελευταίας βραχυπρόθεσμης ανοδικής κίνησης τους, ενώ για την ΕΤΕ η παραμονή της χαμηλότερα και των 4,10 ευρώ «εγκυμονεί» κινδύνους.
Συντήρηση δυνάμεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ με ζητούμενη πρώτα απ΄ όλα την συνεχή επιβεβαίωση των στηρίξεων τους και της απρόσκοπτης μετακύλισης θέσεων & ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Το - 4,71% στα 10,10 ευρώ της μετοχής του ΟΠΑΠ, μπορεί να ξάφνιασε αρκετούς (ως προς την έκτασή του) ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να δώσει τιμές χαμηλότερα και των 10 ευρώ, χωρίς να ακυρώνεται η μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.
Ωστόσο σε φάσεις σταθεροποίησης της αγοράς και αναζήτησης ισορροπιών δεν λείπουν οι σποραδικές κινήσεις μεμονωμένων μετοχών/εισηγμένων για διάφορους λόγους κάθε φορά.
Ετσι στη συνεδρίαση της Παρασκευής η MIG αντέδρασε στα 0,462 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 2,10 ευρώ, η Intralot στα 2,20, η ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,49 ευρώ. Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, MLS, J&P Αβαξ αλλά και μετοχές από τις μικρότερες κατηγορίες έδωσαν καλές αποδόσεις. Η κινητικότητα των τελευταίων μίας- δύο εβδομάδων σε μετοχές εταιρειών όπως Χατζηκρανιώτης, Μουζάκης, Reds, Επίλεκτος (και γενικότερα μετοχών με απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή χαμηλότερη των 0,50 ευρώ) δεν μπορεί να θεωρηθεί «ράλι των μικρών» ή της «περιφέρειας» (άρα κορύφωση του ανοδικού κύκλου) αλλά σαν απόλυτα φυσιολογική προσπάθεια επενδυτικών κύκλων να αξιοποιήσουν την συγκυρία.
Η μεταφορά αυτή μέρους (μικρού μέρους είναι αλήθεια) του παιχνιδιού στην λεγόμενη «περιφέρεια» συντηρεί το όποιο ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων παικτών, βασικών μετόχων, χρηματιστηριακών κύκλων τουλάχιστον για όσο η αγορά «κάθεται» στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.