Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσοχή στη μεταβλητότητα

Η ρευστότητα των εξελίξεων στα ανοιχτά μέτωπα απαιτεί αυξημένη... επαγρύπνηση. Επιβεβαιώθηκαν οι 1.260 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 410 για τον FT 25. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση.

Με δύο όψεις η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές γύρισαν προς το κλείσιμο.

Στις 1.271,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 417,76 ο FT 25 και στις 202,30 μονάδες ο Τραπεζικός.

Σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, σε μία βουβή από πλευράς ειδήσεων ημέρα, οι δηλώσεις Προβόπουλου επιτάχυναν τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών. Πιο συγκεκριμένα, "οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά τα stress tests", δήλωσε ο κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. ίδιος ξεκαθάρισε πως το ΤΧΣ έχει αρκετά κεφάλαια να καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη ανάγκη.
Αφορμής δοθείσης, άλλαξε το κλίμα, με πωλήσεις μετά τις 14.00, διόρθωσαν οι τράπεζες (-0,82%), αλλά σε πολλές μη τραπεζικές μετοχές οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες, και αυτό σημαίνει πως ορισμένοι έψαχναν λόγο για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους.

Σε ένα ούτως ή άλλως προεκλογικό περιβάλλον, με πολιτικοποιημένο το θέμα των τραπεζών (με αφορμή την υπόθεση του Τ.Τ.), με ρευστή την κατάσταση γενικότερα (...ενδεικτική η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας) το χρηματιστήριο αποτυπώνει καθημερινά ακόμη και στη διάρκεια της κάθε συνεδρίασης τη μεταβλητότητα αυτή.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε πως και οι προβλέψεις των ξένων διίστανται (λ.χ. η Ελλάδα θα παραμείνει από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. και το 2014 και ενδέχεται να χρειαστεί και νέα βοήθεια, τονίζει η Stratfor στις ετήσιες προβλέψεις της για το νέο έτος ), έχουμε ακόμη πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Τεχνικά οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θεωρούνται πολύ χρήσιμες, καθώς η μεταβλητότητα αυτών των ημερών διαμορφώνει ένα εύρος διακύμανσης, πυθμένες και κορυφές για βασικούς δείκτες και μετοχές.
Για τον Γενικό Δείκτη το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό προς τις 1.298,13 μονάδες θεωρείται άνω όριο και σημείο αναφοράς στο ενδεχόμενο ενός βραχυπρόθεσμου ανοδικού κύκλου. Αντίστοιχα θεωρείται κάτω όριο και στήριξη το χαμηλό των 1.255,94 μονάδων στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/1).

Ειδικότερα, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση... Ιανό, ενδιαφέρον έχει η ευκολία διόρθωσης μη τραπεζικών μετοχών με χαρακτηριστική την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (στα 4,36 ευρώ με -3,11%) ή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που διόρθωσε κατά 3,09% στα 3,45 ευρώ. Όντως οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ διαδραμάτισαν τον ρόλο τους, αλλά η Πειραιώς... δεν κατάλαβε από αφορμές και συνέχισε υψηλότερα προς το 1,84 ευρώ. Αντιθέτως την πλήρωσαν η Alpha Bank (-3,03%) και Εθνική στα 4,13 ευρώ.

Δεδομένης της μεταβλητότητας των τελευταίων συνεδριάσεων, και η σημερινή -τελευταία του εβδομαδιαίου κύκλου- χρειάζεται προσοχή και προπάντων επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Και συγκεκριμένα των 1.260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 410 μονάδων για τον FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v