Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδείξεις για συνέχιση της ανόδου στο Χρηματιστήριο

Το διεθνές περιβάλλον, το χθεσινό «γύρισμα» και οι διαθέσεις των «ισχυρών χεριών» καθορίζουν την ανοδική αντίδραση. Κλειδί οι 425 μονάδες για τον FTSE, η κίνηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Αναρρίχηση ευρωαγορών στα υψηλά 6ετίας, στις 9.733 μονάδες (+2,03%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί.

Με τις πτωτικές συνεδριάσεις να μην... τριτώνουν, καθώς μετά το χθεσινό γύρισμα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.283,70 μον. (+1,82%), με τον FTSE στις 421,96 (+1,81%), τον FTSEM στις 1.253,14 και τον Τραπεζικό στις 203,97 μονάδες.

Με καλές συναλλαγές (περί τα 113 εκατ. ευρώ), υπερσυγκέντρωση τζίρου στις δύο τριάδες μετοχών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ). Και με επιπλέον συγκέντρωση σε ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank (μετοχές και warrants).

Το υπόλοιπο της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε όπως αναμενόταν (σε ένα ανοδικό γύρισμα) πλην μιας-δύο εξαιρέσεων.

Όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως το χρηματιστήριο έχει συσχετιστεί πλέον με τις σημαντικές εξελίξεις που συντελούνται σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Είναι εμφανές, κρίνοντας και από όσα αναφέρονται στα σχετικά θέματα του euro2day, πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και ο επιχειρηματικός τομέας αλληλένδετα βρίσκονται σε διαδικασία εκ βάθρων αναδιάταξης. Αναδιάρθρωσης ιστορικού χαρακτήρα, ουσιαστικού μεγέθους, ενδεχομένως με απρόβλεπτες συνέπειες, με τον «ξένο» παράγοντα -κυρίως τους δανειστές- να έχει τον... τελευταίο λόγο. Όσα ειπώθηκαν εχθές από το βήμα της ημερίδας του ΣΕΒ (ειδικά από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο), η δρομολογούμενη εξυγίανση στις επιχειρήσεις (όπως καταγράφει ο Χρ. Κίτσιος) εύλογα αποτυπώνονται στο ταμπλό ενός κατεξοχήν προεξοφλητικού μηχανισμού.

Εν μέσω παράλληλων(;) εξελίξεων με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ και νέων διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο, ευρύτερα. Και με τη χώρα (όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη) σε δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου.

Ομολογουμένως πιο ζεστό περιβάλλον δύσκολα θα μπορούσαμε να έχουμε χρηματιστηριακά.

Ειδικότερα εμείς οι... μικρομικροί παίκτες.

Η αγορά έβγαλε εχθές την αντίδραση που οι περισσότεροι λίγο ως πολύ αναμέναμε. Και πάνω-κάτω από τα επίπεδα τιμών και τις στηρίξεις που γνώριζε ο ενεργός πληθυσμός. Με την Εθνική να απομακρύνεται περισσότερο από τα 4,05 κλείνοντας στα 4,18 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,727 ευρώ και την Πειραιώς με συναλλαγές που εντυπωσιάζουν στο 1,81 ευρώ. Παράλληλη η δυναμική και των τριών μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να συγκεντρώνει πολύ υψηλούς τζίρους αλλά και τις τρεις να επιβεβαιώνουν την τεχνικότητά τους. Στα 11,64 ο ΟΤΕ, στα 10,64 ο ΟΠΑΠ, στα 11,37 η ΔΕΗ. Και με την ανοδική τάση ενεργή.

Άμεση η αντίδραση και των συνήθων σηματωρών της μεγάλης κατηγορίας όπως είναι ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, η Motor Oil αλλά και η MIG, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Ανάλογη εικόνα και στη μεσαία κατηγορία με πρώτο και καλύτερο τον Φουρλή, εύλογα τη Eurobank, την Ιντρακόμ αλλά και το ΥΓΕΙΑ με διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά.

Από τεχνική πλευρά η τάση των ευρωαγορών, η γενικότερη διάθεση για... January effect (κυρίως διεθνώς) δεν αφήνει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, που εκτός αυτών έχει (κυρίως) τα εσωτερικά μέτωπα και τις εξελίξεις που διαμορφώνουν το κλίμα και επηρεάζουν τις κινήσεις των «ισχυρών χεριών». Και η στάση των τελευταίων (ειδικότερα των αμερικανικών...) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ζητούμενη πάντα η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και στη συνέχεια η επαναφορά της αγοράς. Με τις 425 μονάδες ένα πρώτο τεχνικό σημείο που θα πρέπει να δοκιμάσει και να υπερβεί ο 25άρης, και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v