Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επαναφορά στις 1.280 μονάδες

Ανακάμπτει η αγορά μετά τη διήμερη διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 1,6% στην αρχή της συνεδρίασης. Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, τράπεζες και ΟΠΑΠ. Στο κόκκινο από τον FTSE 25 μόνο η Coca Cola.

Ανακάμπτει η αγορά μετά τη διήμερη διόρθωση με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 1,6% στην αρχή της συνεδρίασης.

Υπεραπόδοση για τις μετοχές των Μυτιληναίου, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ αλλά και για τους τίτλους των τραπεζών, ενώ πτωτικά από τον FTSE 25 κινείται μόνο η Coca Cola.  

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Σταμάτησε στις 1.260 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο FT 25 στις 414,44 μονάδες, με τον τραπεζικό στις 198,06 (και χαμηλό ημέρας στις 195,81 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών (105,8 εκατ. ευρώ με 50,6 εκατ. μετοχές) δεν παρέπεμπε ούτε εχθές σε διάθεση εξόδου «ισχυρών χεριών» από την αγορά, αλλά περισσότερο σε φυσιολογική και αναμενόμενη κατοχύρωση μέρους σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Άλλωστε, η συγκέντρωση των κινήσεων των ενεργών παικτών ήταν πολύ σαφής.

Περί τα 39,2 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στις μετοχές των Πειραιώς και ΟΤΕ, άλλα 13,4 σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ, ενώ περί τα 4,8 εκατ. ευρώ έγιναν στα warrants της Alpha Bank και 5,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Στην Εθνική, με χαμηλό ημέρας στα 4,02 ευρώ η μετοχή, έγιναν 4,7 εκατ. ευρώ. Υψηλός εκτιμήθηκε ο τζίρος στις μετοχές των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Motor Oil και MIG, ενώ η FFG (με 4,9 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται ξεχωριστή περίπτωση.

Οι τζίροι στις δύο βασικές τριάδες δείχνουν κατοχύρωση θέσεων, στα blue chips-σηματωρούς πωλήσεις από μεγάλο ή μεγάλους παίκτες, που μένει να φανεί εάν θα... αναπληρωθούν από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το πόσο χαμηλότερα πιθανότατα θα φανεί στα πρώτα 30΄-45΄ της συνεδρίασης, καθώς ο FT 25 και ο Δείκτης Τραπεζών είναι πολύ κοντά στα όρια-στηρίξεις τους.

Ειδικότερα ο FT 25(*) δείχνει πως μπορεί να δώσει αντίδραση από την περιοχή των 410-415 μονάδων, ΟΜΩΣ εάν συνεχίσει τη διόρθωσή του κάτω από τις 410 προς τις 404 μονάδες, τότε θα πρέπει να έχουμε τον νου μας. Και μάλιστα με υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Θα το δούμε όμως αυτό στην αρχή της συνεδρίασης και με την πάροδο των πρώτων 30΄-45΄.

Θα επιμείνω λίγο και σήμερα στη στάση των ξένων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Ξεκινώντας από τη... διορατική έκθεση της Bank of America (θυμίζω τι έλεγε ο οίκος..., καλές μεν οι τράπεζες, δεν κυνηγάμε όμως για τους πελάτες μας).

Οι λίγο χαμηλότερες τιμές διαμορφώθηκαν, αναφέροντας ενδεικτικά τη μεταβολή (στο όριο του Τ+3 ) της μετοχής της Alpha Bank, μια που παραμένει ο κυριότερος σηματωρός μας για τον κλάδο. Υψηλό Παρασκευής στο 0,739 ευρώ, υψηλό της Δευτέρας 0,747 ευρώ, ενώ χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης το 0,702 ευρώ. Η τιμή διαμορφώθηκε τελικά στο 0,706 ευρώ. Τεχνικά, η συγκεκριμένη μετοχή σε περαιτέρω διόρθωση βλέπει το 0,687 και το 0,675 ευρώ, αλλά ας περιμένουμε να δούμε μήπως μπορεί να βγάλει κίνηση πάνω από το 0,710 σήμερα.

Η HSBC απαντώντας στην BofA ψηφίζει ναι στο ράλι, θεωρώντας φθηνές τις τράπεζες. Όμως, κατά γενική εκτίμηση (και) η βραχυπρόθεσμη τάση για τις μετοχές του κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις σε αυτόν με αφορμή το Τ.Τ. και από εχθές το απόγευμα με την επισημοποίηση της χρονικής μετάθεσης της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Ο Χρ. Κίτσιος από τα βαθιά... μεσάνυχτα (01.34) της Τρίτης αποκάλυψε αυτό που από τη Δευτέρα κυκλοφορούσε επισταμένα σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μετάθεση της ΑΜΚ της Eurobank είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε να δούμε, καθώς τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να αλλάζει η τακτική των δανειστών σε ουσιώδη ζητήματα, ενώ και η όξυνση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Σε προεκλογική περίοδο ούτως ή άλλως η χώρα (και η αγορά), «πολιτικοποιημένο» εκ των πραγμάτων το σκηνικό στις τράπεζες, με το ενδεχόμενο της άσκησης των warrants μέσω μετοχών να φαίνεται πως καίγεται.

Το τι μέλλει γενέσθαι και το πώς ανακατεύεται το παιχνίδι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα τα δούμε. Εάν δηλαδή ο κλάδος οδηγείται σε... απρόσμενες ανακατατάξεις και εκ νέου επανασχεδιασμό τακτικών με ενεργότερη την πίεση της τρόικας μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι. Γι' αυτό ο κλάδος παραμένει στο προσκήνιο, κρύβοντας παγίδες αλλά και ευκαιρίες.

Τεχνικά, στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη, αναφέρονται «ευαίσθητες περιοχές», Κινητοί Μέσοι και «σήματα εισόδου-εξόδου». Βραχυπρόθεσμα, εάν φανεί πως η αγορά μπορεί να δώσει αντίδραση από τις 415-410 μονάδες, τότε μετοχές με μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά θα προτιμηθούν, θα υπεραποδώσουν. Κυρίως αυτές που πιέστηκαν εχθές από ρευστοποιήσεις «ισχυρών χεριών».

Ένας από τους σηματωρούς αυτής της ομάδας ο Μυτιληναίος πιθανόν να δείξει από νωρίς εάν θα συνεχίσει τη διόρθωση προς τα 6,05-5,75 ευρώ (τιμές της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου) ή με αναστροφή θα επιχειρηθεί η εκ νέου υπέρβαση των 6,15 ευρώ με στόχο τα 6,23-6,45 ευρώ.

(*)Στον Εκηβόλο ανεβάζουμε διάγραμμα του FT 25 και σύντομο σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη, ειδικά για σήμερα - με ορίζοντα και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v