Το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να έρχεται από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 11,95% και την κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχει ενισχυθεί, στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, κατά 6,9 δισ ευρώ, περίπου.
Αυτά τα δεδομένα από μόνα τους αποδείχθηκαν ικανά να φέρουν την επιθυμητή, κατά πολλούς, διόρθωση. Σε αυτή συνέτειναν η έκθεση της Bank of America για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στο θέμα του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του κλάδου, θέμα το οποίο σηκώθηκε και πολιτικά από την αντιπολίτευση.
Η πτώση, πάντως, συνοδεύτηκε από σχετική καθίζηση του τζίρου. Ο τελευταίος, μπορεί να αποδείχθηκε σημαντικά χαμηλότερος από τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, όμως δεν μπορεί να μην κριθεί ικανοποιητικός αφού ξεπέρασε αρκετά το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η μικρή αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 108,4 εκατ. από τα οποία τα 12,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΑΛΦΑΤΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ).
Από την άλλη, ο συγκεντρωτισμός καλά κρατεί, καθώς μόλις 10 τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Alpha Bank απέσπασαν το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ελεγχόμενης διόρθωσης, ενώ αν υπήρξε κάτι που προβλημάτισε, σχετικά, αυτή ήταν η σημαντική μείωση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα, σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι "κόκκινοι" τίτλοι να είναι σαφώς περισσότεροι από τους "πράσινους".
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 21 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1297.89 (+0,12%) και χαμηλό τις 1276,64 (-1,52%), μετά τις 11.07 "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,73 μονάδες (-0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1286,47 με απώλειες 0,77%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25 δεν υπήρξε τίτλος που να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Intralot, Jumbo, Frigoglass.
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Σωλ. Κορίνθου και Intralot.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
H εισροή ξένων κεφαλαίων συνεχίζεται με αξιοπρόσεκτους ρυθμούς ενώ και οι Έλληνες αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την Αγορά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ηλία Ζαχαράκη.
Το πολύ σημαντικό είναι ότι το σενάριο για κίνηση και μικρομεσαίων τίτλων παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό έχει την σημασία του, μιας και πολλά χαρτοφυλάκια που ουσιαστικά έμεναν εγκλωβισμένα στην μικρή κεφαλαιοποίηση αύξησαν τις αποτιμήσεις τους σημαντικά και πλέον και αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου, αλλά και στην ανατροφοδότηση της υπάρχουσας τάσης.
Βραχυπρόθεσμα, έχουν αρχίσει να σημειώνονται κάποιες υπερβολές, κυρίως σε τίτλους υψηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όμως το γεγονός ότι σε συνεδριάσεις διόρθωσης θα υπάρχει και σημαντικός αριθμός "πράσινων τίτλων" είναι ένδειξη υγείας για την Αγορά.
Πλέον όλο και περισσότερες αναλύσεις βλέπουν εφικτό τον στόχο των 1450-1500 μονάδων, γεγονός που συμβάλλει θετικά στην διατήρηση του ενδιαφέροντος. Οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτές στην κίνηση και βοηθάνε στην τάση, μιας και αφήνουν και καινούργιους επενδυτές να μπουν στην Αγορά.
Από την άλλη περιμένουμε να δούμε το σχέδιο δημόσιας πρότασης για τα warrants, με τις φήμες να θέλουν να γίνει απόσυρση τους, κάτι που δεν είναι τόσο απλό σε υποχρεωτική βάση.
Το πιο πιθανό είναι να δώσουν κάποια "Plus" στους κατόχους warrants που θα τους πείσουν να συμμετάσχουν στις εξασκήσεις. Στον κλάδο, περιμένουμε τις ανακοινώσεις της BlackRock, προς το τέλος του μήνα, αλλά και το κατά πόσο θα πετύχει η ΑΜΚ της Eurobank, μιας και είναι πολύ σημαντικό γεγονός σε σχέση με την εμπιστοσύνη στον κλάδο.
Από εκεί και πέρα, οι αυξομειώσεις θέσεων στην Αγορά δεν πρέπει να έχει να κάνει με το συναίσθημα μιας και αυτό συνήθως υστερεί της τάσης και έχει σαν αποτέλεσμα το χάσιμο σημαντικού κομματιού της κίνησης και την αύξηση του ρίσκου. Φυσικά και πρέπει να ενημερωνόμαστε για την πορεία της οικονομίας και τις εταιρείες, παρόλα αυτά από την στιγμή που έχουμε αποφασίσει σε ποιες εταιρείες θα επενδύσουμε, ή θα κάνουμε trading, η τεχνική ανάλυση είναι αυτή που μας βοηθάει. Το σχέδιο λοιπόν ενός επενδυτή trader εκ των προτέρων, είναι και το πιο σημαντικό όπλο του στην απόδοση του.
Ουσιαστικά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνιση του καινούργιο νέο που να δικαιολογεί το “πάρτι” που γίνεται, με εξαίρεση το "πράσινο φως" για την προσμέτρηση στα εποπτικά κεφάλαια των Ελληνικών Τραπεζών του αναβαλλόμενου φόρου, που προκύπτει από το συμψηφισμό ζημιών τους από τοPSI.
Από την άλλη η πτώση των spreads συνεχίζεται, κάτι που θεωρούμε και το πιο σημαντικό γεγονός για την πολύ θετική πορεία και της Αγοράς.
Ουσιαστικά το μόνο ρίσκο για το 2014 είναι πολιτικό, μιας και οι Ευρωεκλογές παίζουν την σημασία τους και η ψήφος των πολιτών εκεί είναι ιδιαίτερα "χαλαρή" σε σχέση με τις Εθνικές εκλογές. Στην "πολιτική σκακιέρα" σίγουρα το παιχνίδι είναι στα χέρια της Κυβέρνησης, ενώ οι δηλώσεις των ξένων συνεχίζουν και είναι θετικές σε σχέση με το παρελθόν.
Φυσικά οι δηλώσεις από μόνες τους δεν λένε τίποτα, ενώ αντίθετα οι αποφάσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά, ειδικά όταν οι Αγορές δεν τις περιμένουν.
Το ΔΝΤ ουσιαστικά είναι ο “σύμμαχος” μας, μιας και ξεκάθαρα μιλάει για ένα "κούρεμα" χρέους, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τα Κράτη, παρόλα αυτά θα πρέπει να βρουν μία εναλλακτική σοβαρή λύση που μπορεί να κάνει την διαφορά.
Σε άλλες εποχές, οι αποκαλύψεις σκανδάλων και οι προφυλακίσεις θα ήταν αρνητικές ειδήσεις για την Αγορά, όμως στην παρούσα εκλαμβάνονται σαν θετική εξέλιξη και σαν κάθαρση του συστήματος και σαν καινούργιο ξεκίνημα, σε νέες βάσεις, για την Ελληνική οικονομία.
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο ο Γενικός Δείκτης να "κατεβάσει ταχύτητες" χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα έχουμε ενδιαφέρουσες αποδόσεις σε επιμέρους τίτλους, όσο η ρευστότητα παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Τα μικτά πρόσημα ήταν το χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με το Χρηματιστήριο του Τόκυο να παραμένει κλειστό λόγω εθνικής αργίας.
Σαφώς καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη, με τα σχετικά μεγαλύτερα κέρδη, εκ νέου, για τα Χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου και τους αναλυτές να εκτιμούν σαν θετική την χαλάρωση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τη μόχλευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων που θα επιτρέψει στις Τράπεζες να διοχετεύσουν περισσότερα δάνεια στην οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των G20 συναντήθηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας και υιοθέτησαν την τελική έκδοση του λεγόμενου δείκτη μόχλευσης που θα υιοθετήσουν οι Τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2018.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα από την Κίνα ότι οι Τράπεζες στην Ευρωζώνη είναι ασφαλείς. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη βρίσκονται σε φάση ανασύνταξης, αναζητώντας χρηματοδότηση προκειμένου να εξυγιανθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2014.
Το να συντονίσουν τις προσπάθειές τους όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα εμπόδια που πρόκειται να βρούνε στο δρόμο προς την ανάπτυξη είναι θεμελιώδους σημασίας σύμφωνα με τον Dijsselbloem.
Οριακές οι μέχρις στιγμής μεταβολές στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην WallStreet, με τους επενδυτές να περιμένουν ένα νέο μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ο κίνδυνος για ένα νέο PSI στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει, δήλωσε ο Gareth Colesmith της Insight Investment Management σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Ο κ. Colesmith ανέφερε η Insight θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε 5ετη Ελληνικά ομόλογα, εφόσον η Χώρα προχωρήσει σε σχετική δημοπρασία.
Aπό την άλλη πλευρά, χρονιά μεγαλύτερης κινητικότητας των επενδυτών ακινήτων αναμένει στην Ελλάδα ο οίκος Colliers, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Ερχόμενοι στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική δίνει η BofA Merrill Lynch με έκθεσή της, στην οποία αναφέρει πως οι αλλαγές στον Τραπεζικό τομέα είναι ευπρόσδεκτες, όμως "δεν θα κυνηγούσε το ράλι, αφού τα ρίσκα εξακολουθούν να παραμένουν".
Με τιμή-στόχο στα 0,77 ευρώ και σύσταση "hold" ξεκινά, εκ νέου, κάλυψη του τίτλου της Alpha Bank η Cheuvreux.
Για άμβλυνση των πιέσεων, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών, κάνει λόγο η Moody's, αναφερόμενη στην μείωση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην αύξηση των καταθέσεων, κάτι που το θεωρεί "credit positive".
Μεταφερόμενοι στους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 15,7 από 14,5 ευρώ πριν, δίνει η HSBC με σύσταση "overweight".
Στα 11,6 από 10,9 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo η Eurobank Equities σε έκθεσή της όπου σημειώνει ότι ο τζίρος της εισηγμένης είναι ισχυρός, αλλά αποτυπώνεται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής. Η χρηματιστηριακή αυξάνει κατά 2% τις εκτιμήσεις για το τζίρο της εισηγμένης και κατά 3-5% τις προβλέψεις της για τα EBITDA της τρέχουσας χρήσης.
Την έναρξη κάλυψης των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil γνωστοποίησε η Wood Company. Συγκεκριμένα, αρχίζει κάλυψη των ΕΛΠΕ με σύσταση "sell" και τιμή στόχο τα 6,7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Motor Oil η κάλυψη ξεκινά με σύσταση "buy" και τιμή στόχο τα 12,3 ευρώ.
Η παραπάνω έκθεση έπαιξε τον ρόλο της για την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία των δύο πετρελαϊκών τίτλων, κατά την σημερινή συνεδρίαση.
"Βράχος σταθερότητας" συνεχίζει να αποδεικνύεται ο τίτλος της Folli Follie Group, που δεν δείχνει διάθεση απώλειας των πρόσφατα κεκτημένων. Η εισηγμένη ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τον Όμιλο "Authentic Brands Group LLC" για την ανάληψη του αποκλειστικού δικαιώματος διανομής πωλήσεων χονδρικής και λιανικής για τον οίκο Juicy Couture σε όλη την Ηπειρωτική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Κύπρο.
Με "καύσιμο ανόδου" και την αγορά ιδίων μετοχών, συνεχίζει να κινείται ο ΟΤΕ σημειώνοντας νέα υψηλά 51 μηνών με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 5,7 δισ ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση στα 12,10 ευρώ.
Χαμηλότερα του 25αρη και σύμφωνα με εντονότατη φημολογία που έκανε τον γύρο της Αγοράς, ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor ΑΕΕΑΠ φέρεται να έχουν εκδηλώσει επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Η φήμη επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από λίγους μήνες, καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις της Τρ. Πειραιώς με ξένα funds Σύμφωνα με το επίσημο μετοχολόγιο του Χ.Α., μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στηνTrastor είναι οι: ΤΧΣ, μέσω Τρ. Πειραιώς, (33,98%), Pasal Α.Ε. ανάπτυξης ακινήτων (37,08%) και Βάκης Χρήστος (5,001%).
Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στα 0,2500 ευρώ άλλαξαν χέρια 758688 τεμ. της Audio Visual και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει την σημασία του.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην εισηγμένη, καλύφθηκε πλήρως από τους βασικούς μετόχους η ΑΜΚ (20,17 εκατ. ευρώ) μέσα από την έκδοση προνομιούχων μετοχών (ονομαστικής αξίας 0,70 ευρώ), που θα μπορούν να μετατραπούν οποτεδήποτε σε κοινές. Η κίνηση αυτή έχει εκτιμηθεί από τις πιστώτριες Τράπεζες που ήδη μετατρέπουν σταδιακά τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του ομίλου σε μακροπρόθεσμες, μειώνοντας επίσης, ενίοτε και το ύψος των επιτοκίων.
Επίσης, ίσως αξίζει αναφοράς η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μουζάκη και η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Attica Group.
Σε εξέλιξη η πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,2770 ευρώ (κλείσιμο 30/12) για την Centric και από τα 0,115 ευρώ (κλείσιμο 5/11) για τον Χατζηκρανιώτη, ενώ επιμένει η κινητικότητα και το θετικό πρόσημο σε Αεροπορία Αιγαίου καιHOL, έστω και αν στην δεύτερη και στα υψηλά ημέρας αυξήθηκε η προσφορά.
---ΧΠΑ
Με συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Αντίθετα υποχώρηση σημείωσε ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.783 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του FTSE25 ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης μειώνοντας το premium στο 0,53%.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.280 - 7.275 Ιανουαρίου, 4.909 Φεβρουαρίου, 56 για τον Μάρτιο και 40 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 425,5) κινήθηκε μεταξύ 420 και 426,75 μονάδων.
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (12.500 Eurobank Properties, 21.700 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.577), ΔΕΗ (1.143), Alpha Bank (2.470), Εθνική (3.474), Πειραιώς (2.581), Μυτιληναίο (813), ΟΠΑΠ (548), MIG (954), Motor Oil (180), ΓΕΚ (157), Ελ. Πετρέλαια (183), Ελλάκτωρα (188), ΕΧΑΕ (1.304), Intralot (112), Eurobank (251), Σιδενόρ (112), Σωλ.Κορίνθου (205).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένη ήταν η συμμετοχή των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE-25 καθώς καταγράφηκαν συνολικά 585 τεμάχια (397 calls και 188 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 38%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.666.622 τεμ.), Εθνική (1.659.130 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 45.964 συμβόλαια λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.