Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δύο μέρες "φόρεσε" τα... κόκκινα

Κέρδη κατέγραψε η Σοφοκλέους μετά την πτώση των δυο τελευταίων συνεδριάσεων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, MIG και Jumbo. Απώλειες για Coca Cola, Frigoglass, Tέρνα Ενεργειακή. Υψηλός ο όγκος συναλλαγών.

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι δείχνει να εξελίσσεται στο Χ.Α., αφού σε αντίθεση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν οι όποιες διορθώσεις αποδεικνύονται "fake" και εξαιρετικά βραχύβιες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύονται και "bear trap" για όσους σπεύδουν να ανοίξουν θέσεις "short" και να ποντάρουν σε περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς να υποστηρίζεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία, το αντίθετο μάλιστα, η Αγορά προσπαθεί να πείσει ότι "έχει πλάτη" και ότι κάθε αξιοπρόσεκτη υποχώρηση είναι ευκαιρία τοποθετήσεων πριν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα (!)

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί καθώς η εν εξελίξει ανοδική κίνηση ακουμπάει περισσότερο σε προσδοκίες και καθόλου σε γεγονότα. Από την άλλη, η καταγραφή νέων υψηλών, έστω και με βραχύβια διαλείμματα διόρθωσης, εντείνει τον εκνευρισμό όσων παραμένουν με σημαντική ρευστότητα και εκτός Αγοράς και περιμένουν την σαφώς μεγαλύτερη διόρθωση που δεν έρχεται (!)

Έτσι, ενώ μόλις χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας, σήμερα "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", έδωσε διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1286 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1285,67 μονάδες (+1,98%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,28 μονάδες (+1,32%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1283,7 μονάδες με κέρδη 1,82%.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, 18 από τους 25 τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Eurobank Properties, Intralot, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάνας, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι MIG, Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.

Σήμερα, μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ "δεν πάτησε στο πράσινο", ενώ μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι Alpha Bank, MIG, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, MIG και Jumbo.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την αναμενόμενη διόρθωση που έφερε η "νηοπομπή" των ανοδικών συνεδριάσεων, σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδωσε ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα από τα επίπεδα των 1260 μονάδων που ήταν και το 23,6% της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.
 
Ζητούμενο για την σημερινή συνεδρίαση ήταν το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1280 μονάδων, προκειμένου η Αγορά να αποκτήσει νέα δυναμική και να επανατεστάρει τα πρόσφατα υψηλά.
 
Σε αντίθετη περίπτωση θα κέρδιζε πόντους το σενάριο για πιθανή νέα υποχώρηση, προκειμένου να καλυφθεί το τεχνικό κενό στην περιοχή των 1238 μονάδων, επίπεδο που δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον πρώτο λόγο στους αγοραστές.
 
Από εκεί και πέρα, οι γενικότερες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνουν την επαναφορά της αβεβαιότητας στην Αγορά, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους, είτε με επιλεκτικές τοποθετήσεις, είτε με θετικές εκθέσεις.
 
Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, θα συνεχιστεί, έστω και με μικρά διαλείμματα, η συναλλακτική αφύπνιση σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίοι είχαν υστερήσει σημαντικά κατά την προηγούμενη χρηματιστηριακή χρονιά.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, πλην Σαγκάης, όπου ξεχώρισε το +2,5% του Ιαπωνικού Nikkei (μετά την αποδυνάμωση του γεν), ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη με τον Γερμανικό DAX να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να ξεπερνά τις 20000 μονάδες σημειώνοντας νέα υψηλά 2,5 ετών (!)
 
Θετικό το ξεκίνημα και στην Wall Street, με την ψυχολογία των αγοραστών να ενισχύεται από τα θετικά αποτελέσματα της Bank of America, τα νέα από τη συμφωνία της Apple με την China Mobile και τα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
 
Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη διεθνή ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, αν και προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2014 δεν είναι άλλος από την αλλαγή πολιτική της Fed και τον αντίκτυπο που αυτή θα επιφέρει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Στο βασικό της σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει διεθνή ανάπτυξη στο 3,2% για το 2014 (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 3%) από 2,4% τον προηγούμενο χρόνο. Εκτιμά μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς ΑΕΠ θα διατηρηθεί στο 3,2% για την επόμενη διετία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ράλι του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ισχυρό, αλλά λόγω της έλλειψης ευκαιριών σε άλλες Αγορές της Ευρώπης η HSBC διατηρεί το "overweight" για τις Ελληνικές μετοχές. 
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Coca Cola HBC σε 19,50 στερλίνες από 17,00 στερλίνες προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της στις 15/1 η Citigroup, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral". 

Το δ' τρίμηνο του 2013 θα είναι το χειρότερο που έχουν εμφανίσει εδώ και χρόνια οι Ευρωπαϊκές εταιρείες διύλισης, σύμφωνα με έκθεση της UBS, που εκτιμά πως το 2014 θα είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο.
 
Η UBS προβλέπει πως τα Ελ. Πετρέλαια θα ανακοινώσουν καθαρές ζημιές ύψους 17 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο και κερδών 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η τιμή-στόχος που δίνει η UBS είναι τα 7,75 ευρώ, με σύσταση "neutral".

Για την Motor Oil, η UBS προβλέπει ότι θα ανακοινώσει τις πρώτες τριμηναίες ζημιές από το δ' τρίμηνο του 2009, αναμένοντας συγκεκριμένα ζημιές (σε προσαρμοσμένη βάση) ύψους 1 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2013, έναντι κερδών 4 εκατ. το δ' τρίμηνο του 2012 και 31 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2013. Η UBS δίνει τιμή-στόχο 9,00 ευρώ με σύσταση "buy".

Την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά και θα φτάσουν το 40% το 2014, δηλαδή θα αυξηθούν περίπου κατά €20 δισ. μέσα στη διάρκεια του έτους έκανε η PriceWaterhouseCoopers. Σύμφωνα με τον οίκο οι Ελληνικές Τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν έως και €9 δισ. επιπρόσθετων επισφαλειών-ζημιών.

Ξεκινώντας την περαιτέρω αναφορά για την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) που αναρριχήθηκε στα 127,7 εκατ. από τα οποία τα 17,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΥΠΡΟΔ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΕΕ). Σε 12 τίτλους το 75% του συνολικού τζίρου και πιο συγκεκριμένα σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική, ΔΕΗ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, Alpha Bank, Folli Follie Group.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, αν μπορεί να υποστηριχθεί ότι "υπακούει" σε αυτήν η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιβεβαίωση της στήριξης των 411 μονάδων αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 438 μονάδες. Επίπεδο αντίστοιχο για τον Γενικό Δείκτη, οι 1335 - 1350 μονάδες.

Για τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, ας περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 425 μονάδων για τον FTSE25 και υψηλότερα των 1290 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις, την πλέον "bullish" συμπεριφορά επιδεικνύουν οι ΟΤΕ και Πειραιώς.

Στην περίπτωση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 11,00 - 10,75 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,10 ευρώ.
 
Από την άλλη, η μετοχή της Πειραιώς "μετράει" έξι ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά. Άφησε πίσω της την αντίσταση των 1,80 ευρώ και αν την μετατρέψει σε στήριξη θα "κονταροχτυπηθεί" με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 2,00 ευρώ.

Χαμηλότερα του 25αρη, με διαθέσεις διόρθωσης (μετά τα συνεχόμενα πολυετή υψηλά) η Αεροπορία Αιγαίου, καθώς δείχνει να επικρατεί κάποιος προβληματισμός στους αναλυτές που δεν αποκλείουν ανατροπές στην Αγορά των αερομεταφορών που θα φέρει η απόφαση για δημιουργία βάσης στην Αθήνα της Ryanair από τον επόμενο Απρίλιο.

Επίσης, συνεχίστηκε η υποχώρηση στην μετοχή των Μινωικών Γραμμών, μετά την ανακοίνωση για επικείμενη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Από την άλλη, νέα υψηλά 39 μηνών για το Ιασώ, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Audio Visual, ενώ συνεχίζει την αναρρίχησή της η Spider, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.
 
Νέα υψηλά 73 μηνών για την FHL Κυριακίδης, ενώ "παντός καιρού" προσπαθεί να πείσει ότι είναι η Attica Group που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο προσκήνιο και στην Αγορά Παραγώγων, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό τις αυξανόμενες μετακυλίσεις θέσεων που ανέβασαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
 
Μάλλον σταθερός ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.883 συμβόλαια).
 
Χωρίς πρωτοβουλίες το συμβόλαιο του FTSE25, ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας το discount στο 0,50%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 58.599 - 30.599 Ιανουαρίου, 27.948 Φεβρουαρίου, 52 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 419,75) κινήθηκε μεταξύ 415 και 422,5 μονάδων.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (20.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.337), ΔΕΗ (1.526), Alpha Bank(6.916), Εθνική (879), Πειραιώς (1.865), Μυτιληναίο (471), ΟΠΑΠ (402), MIG(1.381), Motor Oil (291), ΓΕΚ (268), Ελ. Πετρέλαια (346), Ελλάκτωρα (151), ΕΧΑΕ (370), Intralot (118), Τέρνα Ενεργειακή (107).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέκαμψε στο 35%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών έμεινε χαμηλά καθώς συνολικά 409 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (389 calls και 20 puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14.868.822 τεμ.), Εθνική (1.749.431 τεμ.).
 
Ας σημειωθεί ότι 26.009 συμβόλαια λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v