Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβουν οι δυο όψεις της συνεδρίασης

Με απώλειες - που περιορίστηκαν στο φινάλε- έκλεισε το Χρηματιστήριο, παρά το ανοδικό ξεκίνημα. Στη δεύτερη θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης η Τ. Πειραιώς. Ισχυρές πιέσεις σε Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Άνοδος για ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η σημερινή, που ξεκίνησε με "ανοδική ουρά", όμως σχετικά σύντομα έδειξαν να επικρατούν "δεύτερες σκέψεις" στις τάξεις των αγοραστών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια των αρχικών κερδών και το κλείσιμο του Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις με αποτέλεσμα ο Δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 1298,13 μονάδες (+1,12%), όμως σχετικά γρήγορα έγινε αισθητό ότι οι αρχικοί αγοραστές "έμεναν από δυνάμεις" και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά τις 13.55 ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να υποχωρήσει μέχρι τις 1262,96 (-1,62%), στις 17.00 να βρεθεί στις 1271,35 (-0,96%) και τελικά να κλείσει στις 1271,31 μονάδες με απώλειες 0,97%.

Επόμενο είναι ότι σαν επικρατέστερο σενάριο θα δείχνει αυτό της σχετικής μεταβλητότητας, με ανοδικές διαθέσεις, για μία Αγορά που δεν "ακουμπά" σε ειδήσεις και κινείται μόνο από προσδοκίες και με "χορηγούς" την καλή εικόνα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα Χρηματιστήρια διεθνώς και ειδικότερα αυτά του Ευρωπαϊκού Νότου.

Από εκεί και πέρα, σε μία "βουβή" από πλευράς ειδήσεων ημέρα, οι δηλώσεις Προβόπουλου επιτάχυναν τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πιο συγκεκριμένα, "Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά τα 'stress tests", δήλωσε ο κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε το ΤΧΣ έχει αρκετά κεφάλαια να καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη ανάγκη.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δείχνει να υποχωρεί οριακά χαμηλότερα από τα 75 δισ ευρώ, ενώ δώδεκα εισηγμένες ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση το κρίσιμο νούμερο του ενός δισ και αθροίζουν το 78% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα οι δώδεκα "ακριβότεροι" τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική Τρ. (9,9 δισ ευρώ), Πειραιώς (9,33 δισ), ΕΕΕ (7,7 δισ), Alpha Bank (7,7 δισ), ΟΤΕ (5,6 δισ), ΟΠΑΠ (3,4 δισ), Eurobank (3,19 δισ), Τιτάν (2,8 δισ), ΔΕΗ (2,6 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,3 δισ), Folli Follie Group (1,78 δισ) και Jumbo (1,72 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς 

Ομολογουμένως εντυπωσιακή κρίνεται και η τελευταία ανοδική κίνηση της Αγοράς που ξεκίνησε από τις 23/12 και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1095 μονάδων και έφθασε τον Γενικό Δείκτη, δύο φορές στην περιοχή των 1300 μονάδων, σημειώνει ο Σέργιος Μελαχροινός.
 
Στο παραπάνω διάστημα, μόνο βραχύβιες ή ενδοσυνεδριακές διορθώσεις σημειώθηκαν στο Χ.Α., μέχρι την περιοχή των 1250 μονάδων.
 
Απόλυτα ελεγχόμενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιπλέον διόρθωση, μέχρι την περιοχή των 1225 μονάδων, χωρίς να επηρεαστεί το ανοδικό momentum.
 
Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, την καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία, όμως, έχει οδηγηθεί σε ξεκάθαρα υπεραγορασμένα επίπεδα και δεν μπορεί να αποκλειστεί βραχυχρόνια διορθωτική κίνηση, μέχρι τα 10,50 ευρώ, χωρίς να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.
 
Αναφορικά με τις Τραπεζικές μετοχές, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν τα αποτελέσματα ελέγχου της BlackRock τα οποία αναμένεται να δείξουν τις ανάγκες περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά και το τελικό νομοσχέδιο που θα αφορά την ιδιωτικοποίηση των συστημικών Τραπεζών.
 
Η μετοχή της Εθνικής δείχνει πιο "αδύναμη", σε σχέση με Πειραιώς και Alpha Bank, πιθανώς και λόγω των γεγονότων στην Τουρκία, ενώ κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εκπλήσσει θετικά η κίνηση της Πειραιώς που δείχνει να σταθεροποιείται υψηλότερα από την τιμή της σχετικά πρόσφατης ΑΜΚ (1,70 ευρώ).
 
Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, αυτό θα εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθετήσεων για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, μετά το χθεσινό ράλι όπου S&P 500 και Dow Jones ακούμπησαν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (μετά τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου και την υπογραφή των μέτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο).
 
Ξεκινώντας από την Ασία, μεγάλες πιέσεις δέχεται το AUD μετά τα στοιχεία της ανεργίας στην Αυστραλία και υποχωρεί σε χαμηλά 3 ετών έναντι του δολαρίου.
 
Από την άλλη, η Fitch προβλέπει πως το χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 245% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014, έναντι του 239% στο τέλος του 2013 και δεν αναμένει σταθεροποίησή του πριν το 2020. Αυτό είναι ένας βασικός παράγοντας για την διατήρηση του αρνητικού outlook στην αξιολόγηση "Α+" της Ιαπωνίας, όπως σημειώνει ο οίκος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, "Η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων - τόσο για τις άλλες Χώρες της Ευρωζώνης όσο και για την ίδια. Η γιορτινή ατμόσφαιρα μπορεί γρήγορα να χαλάσει. Ό,τι κι αν συμβουλεύουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της τρόικας, που επιβλέπει το πρόγραμμα στήριξης ως προς την επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές.
 
Επίσης, η άντληση κεφαλαίων από τις Αγορές θα είναι ακριβή. Οι αποδόσεις των 10ετών Ελληνικών ομολόγων είναι κοντά στο 8%. Όποιο ποσό κι αν αντληθεί από τις Αγορές, θα υπάρξουν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αποτυχίας στην πρώτη δημοπρασία Κρατικών τίτλων, που θα επέφερε πλήγμα εμπιστοσύνης και σε άλλες Αγορές της Ευρωζώνης.
 
Η Αθήνα χρειάζεται να προχωρήσει προσεκτικά. Να καταφέρει και άλλη μείωση στο κόστος δανεισμού καινα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Ταμείων. Τα Αμερικανικά hedge funds ή τα distressed funds μπορεί να ενδιαφέρονται για αποδόσεις της τάξεως του 8%, αλλά δεν θα ενδιαφερθούν εάν η απόδοση υποχωρήσει στο 5%. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται καιρό" αναφέρουν μεταξύ άλλων οι "Financial Times".
 
Την έναρξη κάλυψης της μετοχής του ΟΠΑΠ, με σύσταση "buy" και τιμή στόχο 12,30 ευρώ ανά μετοχή, γνωστοποίησε η Wood Company.
 
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ, στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή από 10,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citigroup, δίνοντας σύσταση "Buy".
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο τζίρος υποχώρησε στα 115,9 εκατ. από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ).
 
Το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα τους Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡΤΠ, Εθνική, ΑΛΦΑΤΠ, Folli Gollie Group, Alpha Bank.
 
Όλοι οι τίτλοι του FTSE25 άλλαξαν πρόσημα στην διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Μέτκα.
 
Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές σχετικό τεχνικό προβληματισμό δημιουργεί ο τίτλος της Eurobank Properties που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 7,00 και 6,50 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, αξιοπρόσεκτη πίεση και αυξημένες συναλλαγές στην μετοχή της Forthnet, καθώς από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 97.144.575 νέες μετοχές της εταιρείας, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 110.097.185. Συμμετοχή της τάξεως του 6,51% στη Forthnet απέκτησε η Vodafone, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που επιβεβαιώνει πλήρως τις πληροφορίες που πρώτο είχε μεταδώσει το Euro2day.gr
 
Με μόλις 98 κομμάτια, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ο Κυριακούλης κέρδισε 23,07%, ενώ σήμερα διακίνησε 22155 τεμ. και έκλεισε με απώλειες 18,58% (!)
 
Τουλάχιστον εντυπωσιακός ο Χατζηκρανιώτης, με έναν εκ των βασικών μετόχων νασυνεχίζει να μειώνει θέσεις και ο τίτλος να αναρριχάται σε υψηλότερα επίπεδα (!)
 
Συνεχίζει την αναρρίχησή της η Spider, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
 
Και νέα υψηλά 73 μηνών για τον Κυριακίδη, με τον βασικό μέτοχο να αγοράζει επί καθημερινής βάσεως.
 
Συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και προσπαθεί να πείσει ότι είναι "παντός καιρού" η Attica Group (!)
 
Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, μόνο λίγες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για τον Μουζάκη.
 
Ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για την ΕΛΒΕ, που έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη αλλά υποχώρησε και σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.
 
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η ανοδική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ιντρακάτ και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 0,88 ευρώ (κλείσιμο 23/12), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Centric, ενώ το 5Χ5 έκαναν οι αγοραστές στην Audio Visual.

---ΧΠΑ

Μεταβλητότητας συνέχεια, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με αρνητικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων.

Υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, μεγαλύτερη στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μικρότερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.033 συμβόλαια).

Σχετικά καλύτερη η συμπεριφορά από το συμβόλαιο του FTSE25, έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή μειώνοντας το υφιστάμενο discount στο 0,05%.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 42.462 - 21.499 Ιανουαρίου, 20.905 Φεβρουαρίου, 58 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 417,5) κινήθηκε μεταξύ 414,75 και 427,5 μονάδων, με κύριο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων στην επόμενη σειρά με spread 1,5 πόντο υπέρ του Φεβρουαρίου.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (5.500 Τιτάν, 34.700 ΟΤΕ, 550.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.747), ΔΕΗ (2.539), Alpha Bank (1.738), Εθνική (918), Πειραιώς (3.791), Μυτιληναίο (927), ΟΠΑΠ (777), MIG (528), Motor Oil (111), ΓΕΚ (590), Ελ. Πετρέλαια (259), Ελλάκτωρα (118), ΕΧΑΕ (197), Intralot (266), Μέτκα (146).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης (813 τεμάχια), με τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα calls (767 τμχ) έναντι των puts (46 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στο 36%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (14.868.822 τεμ.), Εθνική (1.749.431 τεμ.).
Ας σημειωθεί ότι 15.624 συμβόλαια λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v