Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκλεισε τη βδομάδα με πτώση 2,1%

Οριακές απώλειες σήμερα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.270 μονάδες. Βαρίδι για τον FTSE Big Cap ο ΟΠΑΠ με πτώση 4,1%. Διψήφια άνοδος για MIG, κέρδη για Intralot, ΣΩΛΚ. Πιέσεις σε ΕΥΔΑΠ, Εθνική Τράπεζα.

«Τα πιο ωραία πράγματα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένεις
και γίνονται τα θαύματα όταν πάψεις να επιμένεις.
Τα πράγματα τα όμορφα, όσο τα θέλεις χάνονται τυχαία,
κι ας ψάχνεις σε πολυόροφα, στα υπόγεια είναι η θέα»

αναφέρει μεταξύ άλλων το τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους (εκτέλεση Πασχάλης Τερζής) και αυτό φαίνεται να το ενστερνίζεται σε μεγάλο βαθμό από την έναρξη της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Την ώρα που οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δείχνουν να δυσκολεύονται στο να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1300 και 430 μονάδων, αργά αλλά σταθερά δείχνουν να αφυπνίζονται, συναλλακτικά και όχι μόνο, όλο και περισσότεροι τίτλοι μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με σημαντικό ρίσκο το γεγονός ότι αρκετοί από τους μέχρι στιγμής "πρωταθλητές κερδών" να αναρριχώνται με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, εμπεριέχοντας αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμών.

Έτσι από την αρχή του χρόνου και έως και την σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της Spider σημειώνει κέρδη 175%, του Μουζάκη 147,06%, της Compucon 112%, του Χατζηκρανιώτη 109%, ενώ ακολουθούν με κέρδη 69,86% η Audio Visual και με κέρδη 61,47% η Attica Group.

Σύμφωνα με την άποψη πολλών επαγγελματιών της Αγοράς, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δύσκολα θα δώσουν συνεχόμενα κλεισίματα έξω από το εύρος των 1230 και 1290, ο Γενικός Δείκτης και 400 και 425 ο FTSE25, όμως αυτό δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στο να συνεχιστεί ή ακόμα και να αυξηθεί η κινητικότητα στις λεγόμενες "ελαφρές ταξιαρχίες".

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που πέρασε αφαίρεσε 2,15% από τον Γενικό Δείκτη και 0,70% από τον Τραπεζικό. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 9,1% και ο Τραπεζικός 12,13%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Ηλίας Λεκκός

Με πολιτικά πανηγυρικό τόνο εισήλθε η νέα χρονιά καθώς η Ελλάδα ανέλαβε από την 1/1 την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει ο Ηλίας Λεκκός.
 
Πολλές σίγουρα οι προκλήσεις που το 2014 η Χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, οι δυσκολίες εν πολλοίς γνωστές όπως και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να εγκριθεί η χορήγηση των επόμενων δόσεων του προγράμματος στήριξης, αλλά και η ελπίδα ότι το τρέχον έτος θα σηματοδοτήσει το τέλος της πολύχρονης ύφεσης.
 
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την Ελληνική πλευρά, προσδοκάται η επικύρωση από τη Eurostat, τον Απρίλιο, των δημοσιονομικών στοιχείων του 2013 καθώς βάσιμα θεωρεί ότι τα στοιχεία θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο την επαναφορά του Ελληνικού Δημόσιου χρέους σε πιο βιώσιμα επίπεδα.
 
Αναμφισβήτητα, οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα θα επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και Κοινωνία τα επόμενα έτη.
 
Αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, σχετικά με την εκτέλεση του Κρατικού προϋπολογισμού, τα πρώτα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά καθώς το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2013 σε €5.353 εκατ., σημαντικά χαμηλότερο τόσο αυτού του 2012 (-€15,7 δισ.), όσο και του στόχου (-€6,1 δισ.) ενώ καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα €691 εκατ. Παράλληλα, βελτιωμένο ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών τον Οκτώβριο ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών.
 
Αντίθετα, καταγράφηκε ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο και περαιτέρω άνοδος του ποσοστού ανεργίας τον Οκτώβριο στο 27,8%.
 
Στα διεθνή, ευνοϊκή προοπτική έχει διαμορφωθεί για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρωζώνη. Η Αμερικανική οικονομία κατέγραψε κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2013 ρυθμό ανάπτυξης 4%, ενώ για τα επόμενα τρίμηνα διαφαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί στο ικανοποιητικό επίπεδο του 3,0%-3,5%.
 
Επιπλέον, οι δύο πολιτικές παρατάξεις έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επίλυση των διαφωνιών στα δημοσιονομικά ζητήματα, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να αναστρέψει την πολιτική της με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην διαταραχτεί η βελτίωση στην Αγορά εργασίας και γενικά στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
 
Παράλληλα, στην Ευρωζώνη η ενίσχυση της πλειοψηφίας των πρόδρομων δεικτών όπως και η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΚΤ προμηνύουν την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία όμως θα χρειαστεί μακρύ χρονικό διάστημα για τη βελτίωση της Αγοράς εργασίας, που χαρακτηρίζεται από το απογοητευτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας (12,1%), επισημαίνει ο κ. Λεκκός (Group Chief Economist, της Τρ. Πειραιώς).       
 
--Μάνος Χατζηδάκης
 
Τα γρήγορα και πολλά κέρδη της πρώτης εβδομάδας του χρόνου ήταν λογικό να επιβραδύνουν την δυναμική της Ελληνικής Αγοράς και να αυξήσουν την προσφορά σε πλήθος μετοχών που έχουν υπεραποδώσει από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
 
Η αφορμή για την διόρθωση δόθηκε από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τις ανάγκες κεφαλαίων των Τραπεζών που είχαν τον πρώτο λόγο οδηγού στην ανοδική τάση. Σε δεύτερο χρόνο η Αγορά άρχισε να διαχέει ενδιαφέρον και ρευστότητα και σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ δεν λείπουν και οι έντονες εξάρσεις σε τίτλους που δεν φημίζονται για τα ισχυρά θεμελιώδη τους.
 
Αυτή είναι και η βασική διαφοροποίηση της εικόνας του ταμπλώ, μετά την ανοδική μονοτονία των χαρτιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Η Ελληνική Αγορά ζει ένα "ολοκληρωμένο January effect" καθώς στον ανοδικό κύκλο του ξεκινήματος της χρονιάς οι υπεραποδόσεις των χαρτιών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι σημαντικές και φαίνεται να ξεπερνούν το σύμπλεγμα του πρόσημου του Γενικού Δείκτη. Η άνοδος αυτή μπορεί να θεωρηθεί καλοδεχούμενη αφού αφενός αποκαθιστά μερικώς τις "αδικίες" σε επίπεδο αποτιμήσεων, αφετέρου είναι μια καλή ευκαιρία περιορισμού επισφαλών θέσεων σε μετοχές αμφίβολης επιχειρηματικής βιωσιμότητας.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε να απαιτεί περισσότερες συναλλαγές για να κατοχυρώσει τις 1.300 μονάδες, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη ανοδική αντίσταση. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από τις βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες. Το χαμηλό της διόρθωσης σημειώθηκε στις 1.255 μονάδες ενώ οι συναλλαγές έδειξαν να υποχωρούν από τα μέσα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο της χρονιάς. Οι αγοραστές φαίνεται να "κρατάνε το πάνω χέρι" παρά τις κατοχυρώσεις κερδών και να διατηρούν την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά.
 
Θα αναμέναμε, ωστόσο και την ερχόμενη εβδομάδα να διατηρηθεί η συσσώρευση "χωνέματος" των επιπέδων καθώς διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να εξομαλύνει την κλίση της ανόδου, επαναφέροντάς την σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς παράλληλα να αλλοιώνει την κατεύθυνση της τάσης.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες με το βλέμμα της Αγοράς να είναι στραμμένο στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank και αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση αναφορικά με τους όρους εξάσκησης των warrants.
 
Στο εξωτερικό συνεχίζεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου με τις κυριότερες ανακοινώσεις να αφορούν τις ΙΒΜ, LG, SAP, Unilever, Verizon (21/1) Abbott Laboratories, eBay (22/1) Bristol-Myers Squibb, Xerox και Procter & Gamble (24/1). Τέλος επισημαίνεται ότι την προσεχή Δευτέρα οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω επίσημης αργίας, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 
--Στρατής Πολυχρονέας
 
Εντύπωση προκαλεί η "ανοσία" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αρνητικά νέα του τύπου, τα "κόκκινα" δάνεια θα ανέλθουν στο 40% του συνόλου το 2014 (εκτιμήσεις της Pricewaterouse Coopers σε ημερίδα του ΣΕΒ), οι δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ ότι κάποιες Τράπεζες μπορούν να χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια μετά τα "stress tests" (το ΤΧΣ μπορεί να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες αυτών), αλλά και προειδοποίηση από τον ίδιο ότι η πολιτική αστάθεια αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη Χώρα, σύμφωνα με την άποψη του Στρατή Πολυχρονέα.
 
Επιπρόσθετα, από τις δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ, αλλά και από τις αντίστοιχες του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, γίνεται σαφές ότι η ικανότητα χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων από τα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα είναι περιορισμένη. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός αύξησης των εκδόσεων  εταιρικών ομολόγων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και προτάσεις υπέρ της δημιουργίας Αγοράς εταιρικών ομολόγων.
 
Οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζουν να καθυστερούν με αρκετά εμπόδια να έρχονται από την ΕΕ (τελευταίο παράδειγμα αυτό του ΟΛΠ). Ωστόσο το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει αμείωτο, παρά όλα τα προηγούμενα, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να προβάλλει ως “turnaround story”, ενώ η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τη Χώρα μας προβάλλει, τουλάχιστον στην τρέχουσα φάση, ως "δίχτυ ασφαλείας".
 
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας βάσει του Bloomberg συνηγορούν υπέρ του προηγούμενου, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η άμβλυνση της πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη, ωφελεί και τη Χώρα μας, η οποία προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις σε Κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης μαζί με την Κύπρο.
 
Όσον αφορά το εξωτερικό, η μέχρι στιγμής εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων δε δικαιολογεί την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών, ενώ σημεία αναφοράς συνεχίζουν να αποτελούν, πλην βεβαίως των μακροοικονομικών στοιχειών και οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, σύμφωνα με τον αναλυτή τηςSolidus Sec. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτή η εικόνα για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σε Ασία (οι επενδυτές αναμένουν την Δευτέρα τα στοιχεία του Κινέζικου ΑΕΠ) και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, "πράσινα" ταμπλώ, με ελεγχόμενα κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.
 
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η JP Morgan υποβάθμισε προηγούμενες εκτιμήσεις της για την οικονομία της Αυστραλίας. 
Εκτιμά την ανάπτυξη στο 2,75% για το 2014, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε μια νέα περικοπή επιτοκίων το επόμενο διάστημα από την RBA.
 
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑΑ" της Ολλανδίας, λέγοντας πως αντανακλά τα ισχυρά οικονομικά, θεσμικά και πιστωτικά θεμελιώδη της Χώρας, ωστόσο διατήρησε το αρνητικό outlook λόγω των αδύναμων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης. 
 
Σε "negative" από "creditwatch negative" αναθεώρησε το outlook για την Πορτογαλία η Standard & Poor's, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση "ΒΒ". Σύμφωνα με τον οίκο, η αναθεώρηση αυτή αντανακλά την εκτίμηση ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 5,5% του ΑΕΠ για το 2013 και θα προσεγγίσει τον στόχο του 4,0% το 2014.
 
Η ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για νέες περικοπές στη φορολόγηση των Επιχειρήσεων και η δημόσια δέσμευση του να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι θετικές για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη στη Γαλλία, ανέφερε η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος επισημαίνει πωςχρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς και πως θα προσαρμοστούν με τα υφιστάμενα δημοσιονομικά σχέδια.
 
Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, το Νοέμβριο άγγιξαν το 13,08% του συνολικού Τραπεζικού δανεισμού από 12,99% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 192,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε οριακά, κατά 2,6 δισ. ευρώ στο 1,47 τρισ. ευρώ.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όσον αφορά τα μάκρο της ημέρας, καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών. Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 80,4 μονάδες, από 82,5 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στις 83,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με την "Wall Street Journal", παρά την οδύνη που υπέστησαν οι Έλληνες και την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, οι αναλυτές και οι επενδυτές εκτιμούν πως μια έκδοση Ελληνικών Κρατικών ομολόγων οποιαδήποτε στιγμή φέτος μπορεί να είναι φιλόδοξη.
 
Κατ' αρχάς, οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από αυτές των αντίστοιχων Ιρλανδικών, Πορτογαλικών, Ισπανικών ή Ιταλικών ομολόγων. Το τρέχον επίπεδο είναι ανώτερο από αυτά που έσπρωξαν τόσο την Ιρλανδία όσο και την Πορτογαλία στα αντίστοιχα μνημόνια. Οι αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα ότι συνεχίζουν να αιωρούνται πολιτικά και οικονομικά ρίσκα στην Ελλάδα, όπου η οικονομία παραμένει σε ύφεση, η ανεργία είναι κοντά στο 28% και η στήριξη για τον Κυβερνητικό συνασπισμό έχει εξασθενήσει.
 
Μεταφερόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη αυτός κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 12377,77 μονάδες (+0,51%), χαμηλό τις 1260,16 (-0,88%), άλλαξε 8 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1270,22 μονάδες (-0,09%) και τελικά έκλεισε στις 1268,53 με απώλειες 0,22%, ενώ σχετικά κοντά τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ανοδικές (82) και πτωτικές (72) μετοχές.
 
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 100,8 εκατ. από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕΤΠ). Το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις 11 τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΕΕ, ΑΛΦΑ, ΜΙΓ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡΤΠ).
 
Επίσης ίσως αξίζει υπενθύμισης, ότι η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, συνέπεσε και με τη λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου.  
 
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και για όσους δεν "κοιτάνε" τίτλους εκτός 25αρη, δεν δημιουργείται λόγος επανατοποθετήσεων αν ο Γενικός Δείκτης δεν υπερβεί (σε κλείσιμο) τις 1300 μονάδες και ο FTSE25 τις 430 μονάδες.
 
Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, Folli Follie Group. Αντίθετα, μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι MIG, Eurtobank Properties.
 
Μένοντας στους τίτλους του 25αρη, ασφαλώς και τις εντυπώσεις κέρδισε ο τίτλος της MIG (+10,79%). Επόμενες σημαντικές αντιστάσεις στα 0,4800 και 0,5100 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, οι αγοραστές έκαναν το 9Χ9 στην Attica Group, το 8Χ8 στον Μουζάκη και το 6Χ6 στην Audio Visual.
 
Κοντά σε υψηλά 46 μηνών παραμένει η Trastor, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Κορδέλλου, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΒΕ, κινητικότητα στον Επίλεκτο, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Reds, ενώ η Centric"μετράει" τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες πέντε.
 
Αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, για την Ιντρακόμ (το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Horizon Growth Growth Fund NV, ανήλθε του 5,00% και διαμορφώθηκε σε 5,19%), που έχει ξεκινήσει από τα 0,4960 ευρώ (κλείσιμο 23/12), ενώ από τα πρόσφατα χαμηλά των 0,115 ευρώ (κλείσιμο 5/11) ο Χατζηκρανιώτης αθροίζει κέρδη 181,74% (!)   

---ΧΠΑ

Με περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα την Αγορά Παραγώγων και η οποία συνεδρίαση συνδυάστηκε με την λήξη του Ιανουαρίου, για το συμβόλαιο του δείκτη και την περαιτέρω μείωση των συναλλαγών σε συμβόλαιοFTSE25 και Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.865 συμβόλαια).
 
Σχετικά καλύτερη η συμπεριφορά από το συμβόλαιο του FTSE25, έκλεισε με μικρόpremium 0,30%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19.569 - 8.773 Ιανουαρίου, 10.266 Φεβρουαρίου, 510 για τον Μάρτιο και 20 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα, 417,25) κινήθηκε μεταξύ 413,25 και 420,5 μονάδων, ενώ το spread μεταξύ των δύο πρώτων σειρών διαπραγματεύθηκε στο 1,5 (ακριβότερος ο Φεβρουάριος).
 
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (21.400 ΟΤΕ, 360.000 Alpha Bank, 67.800 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (871), ΔΕΗ (493), Alpha Bank (1.298), Εθνική (1.566), Πειραιώς (3.106), Μυτιληναίο (419), ΟΠΑΠ (682), MIG (4.197), ΓΕΚ (115), Ελ. Πετρέλαια (204), Intralot (1.130),Eurobank Properties (128), Τέρνα Ενεργειακή (156).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε  στο 34% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 1.265 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (500 δικαιώματα αγοράς και 765 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.420.322 τεμ.), Εθνική (1.743.055 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v