Αναμενόμενη, λίγο ως πολύ, η εικόνα της αγοράς εχθές. Στην... ψύξη ενδιαφέρον, μόχλευση και συναλλαγές που συνολικά μετά βίας ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ.
Τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 47 συνεδριάσεων μέτρησε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση όπου λίγα ήταν τα ενδιαφέροντα και άξια αναφοράς. Το ότι οι βασικοί δείκτες συνέχισαν τη συσσώρευσή τους σε... εύρος που διαμορφώνεται από τα μέσα Οκτωβρίου δεν αλλάζει τη βραχυπρόθεσμη φορά ούτε για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 1.183 μονάδες, ούτε για τον FT 25 που κυμάνθηκε στις 388 μονάδες. Με χαμηλό ημέρας στις 383,83, τουλάχιστον επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα της σημαντικής περιοχής στήριξης των 380-375 μονάδων.
Εάν μάλιστα απουσίαζαν οι εξελίξεις από το μέτωπο του Αστέρα, η Δευτέρα θα περνούσε παντελώς αδιάφορα. Στο σχετικό θέμα των Φώτη Κόλλια - Παύλου Υψηλάντη αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και αρκετό παρασκήνιο. Μια συμφωνία που και λόγω της σημασίας της απέκτησε εξαρχής φανατικούς πολέμιους αλλά και θιασώτες.
Κοινή η εκτίμηση (που συμμερίζομαι σε μέγιστο βαθμό) πως σε μια καθημαγμένη χώρα, με αυτό το πολιτικό προσωπικό, σε έναν τόπο που πολλοί θεωρούν (και αντιμετωπίζουν) «αποικία χρέους», από τις σημαντικότερες μέχρι τις υποδεέστερες συμφωνίες θα κλείνονται με όρους των δανειστών, αυτών που έχουν το χρήμα και την ισχύ.
Χρηματιστηριακά προσεγγίζοντας τη χθεσινή συμφωνία, προφανώς και βγαίνει κερδισμένη η Εθνική, στη μετοχή της οποίας έγιναν αρκετές τοποθετήσεις διορατικών παικτών με σκοπό τη... βραχυπρόθεσμη υπεραξία.
Η ουσία είναι πως η Εθνική με ΠΑΝΓΑΙΑ και Αστέρα (αφήνοντας κατά μέρος τις λιγότερο ή περισσότερο δικαιολογημένες ενστάσεις, που μπορεί να έχει κάποιος) καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μα κατ' αρχάς, πιο ευέλικτο σχεδιασμό στο θέμα λ.χ. της Finansbank, αλλά εξίσου σημαντικό στη διασφάλιση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η ΕΕΓΑ υπολογίζεται από τον όμιλο πως μπορεί να αποφέρει κέρδη έως 350 εκατ. ευρώ το 2014, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα αποτελέσματα της ΕΤΕ. Θα πείτε, μα για του χρόνου, σύμφωνοι, όμως η ΕΤΕ κερδίζει πολύτιμο χρόνο και διακρατά περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν και μπορούν να αποφέρουν περισσότερα στο εξίσου δύσκολο 2014.
Κι αυτό σε μια συγκυρία, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος, όπου η τρόικα κρίνει τα stress tests και αναφέρεται στο εν δυνάμει όφελος των 4 δισ. ευρώ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως έχουν λυθεί τα προβλήματα για τον κλάδο. Όχι. Όμως φαίνεται πως γίνονται βήματα προς μια κατεύθυνση.
Παράλληλα, τρέχουν οι εξελίξεις στη Eurobank, κινητικότητα παρατηρείται και στην Alpha Bank στα δύο μέτωπα (των συνεταιριστικών τραπεζών και στην άσκηση των warrants).
Εξελίξεις που διατηρούν τον κλαδικό δείκτη στη γνωστή περιοχή των 185 μονάδων, χωρίς να διαφαίνεται ανοδική κίνηση προς τις 205, αλλά και χωρίς να προκαλεί ανησυχία για διόρθωση χαμηλότερα των 170 μονάδων.
Ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ παραμένουν στο προσκήνιο με πιο ενδιαφέρουσα την κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ. Σύσταση πώλησης από τη Citi με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ξεκινήσει 2-3 μέρες νωρίτερα. Συνέχιση της διόρθωσης και εχθές μέχρι τα χαμηλά των 9,49 ευρώ, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές από «ισχυρά χέρια». Καλή η... αφορμή του αμερικάνικου οίκου για να ξαναμαζευτεί το χαρτί από λίγο χαμηλότερες τιμές.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει έως τα 9,36 ευρώ με αφορμή και την εθελουσία έξοδο, που όπως σημείωνε πρόσφατα η Μάρω Τσαντήλα ξεπερνά κάθε πρόβλεψη της διοίκησης. Στα πάνω της και η ΔΕΗ με τη μετοχή μέχρι τις παρυφές των 11 ευρώ. Κοντά στα υψηλά τους οι τρεις, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά τα «ισχυρά χέρια» δεν δείχνουν να βιάζονται να τις οδηγήσουν σε νέα υψηλά, και ενδεχομένως τον FT 25 πάνω από τις 395 μονάδες.
Περιορισμένο το ενδιαφέρον, ο τζίρος και η διάθεση για μόχλευση στις μετοχές του FT Mid, πόσο δε μάλλον για την «υγιή περιφέρεια». Ωστόσο, ακόμη υπάρχει χρόνος, έχουμε περιθώριο εάν θελήσουν οι ισχυροί παίκτες να τραβήξουν την αγορά ή ένα μέρος της ψηλότερα. Έτσι κι αλλιώς, από την τρόικα δεν αναμένουμε κάτι χειρότερο (και η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τη μοίρα της), μόνο τα επιμέρους, εάν δώσουν κάτι αυτές τις ημέρες.