Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια κόπωσης στο Χρηματιστήριο

Αδυναμία για πέμπτη συνεδρίαση στην αγορά, με τον ΓΔ να «ταλαιπωρείται» πέριξ των 1.175-1.180 μονάδων με μικρές απώλειες. Προς τις 384 μονάδες ο FT 25. Πιέσεις λόγω ΟΠΑΠ και δευτερευόντως λόγω 3Ε. Κέρδη για τις τράπεζες. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον FT Mid.

Σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει, μετά τις 12.35-12.40, οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς δείκτες. Προς τις 1.172 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 383 ο FT 25, ενώ ο FT Mid σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες διορθώνει κατά 1,02% προς τις 1.172 μονάδες.

Σε αντίθεση ο Τραπεζικός Δείκτης παραμένει στην περιοχή των 185 μονάδων, καθώς ενισχύεται η τιμή και των τριών, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς.

Στα προηγούμενα δύο σχόλια του euro2day.gr αναλύθηκαν, εκτενέστερα στο προσυνεδριακό, όλες εκείνες οι τεχνικές λεπτομέρειες που επηρεάζουν τη βραχυπρόθεση τάση. Όλα τα... κενά και οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του FT 25 αναφέρθηκαν ξεκάθαρα στα δύο προηγούμενα σχόλιά μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, που συνεχίζεται στο πλαίσιο μιας τυπικής διολίσθησης, είναι ο χαμηλός τζίρος. Μόλις 17,8 εκατ. ευρώ περίπου στις 13.15, αισθητά πιο κάτω του μέσου όρου των τελευταίων ημερών αλλά και της περιόδου συσσώρευσης, που ορίζεται περίπου από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Στην Alpha Bank έχουν αλλάξει χέρια 2 εκατ. ευρώ στη μετοχή και περίπου 1,3 εκατ. ευρώ στο ΑΛΦΑτπ. Συναλλαγές 2,4 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, 1,6 εκατ. ευρώ στην Εθνική, ενώ μέτριος είναι ο τζίρος σε Eurobank και Attica Bank.

Τη... ζημιά στον 25άρη την κάνει κυρίως ο ΟΠΑΠ, καθώς -όπως σημειώναμε στις προηγούμενες αναφορές μας- η σύσταση της Citi για «πωλήσεις» κατά πάσα βεβαιότητα συνοδεύεται και από ανάλογη ρευστοποίηση θέσεων και ενίσχυση short συμβολαίων στη μετοχή του Οργανισμού. Τα ΣΜΕ στη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι μεν λίγα, αλλά με εμφανές discount.

Επιπλέον, διορθώνει προς τα 20 ευρώ η μετοχή της CC HBC, ενώ πιέζονται και οι τίτλοι των Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG αλλά και των ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Να συνεκτιμηθεί πως με λίγα ΣΜΕ στις περισσότερες από τις προαναφερθείσες μετοχές διαμορφώνονται τιμές με discount. Στην περίπτωση δε της MOH, με λίγα κομμάτια μεν, αλλά με τιμή έως 3,37% χαμηλότερα γίνονται πράξεις σε σειρές του 2014.

Φαίνεται πως μερίδα παικτών διευκολύνεται από την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση διολίσθησης της αγοράς, μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης που ξεκίνησε μετά την καταγραφή των υψηλών (404,33 μονάδες) στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας.

Ο 25άρης παραμένει βραχυπρόθεσμα με κλίση προς τις 380-375 μονάδες, ενώ ο σηματωρός FT Mid έχει δώσει σήμα αλλαγής κατεύθυνσης από την τελευταία ανοδική προσπάθειά του (μέχρι τις 1.219,09 μονάδες στις 2/12). Κι αυτό γιατί συνεχίζεται η διολίσθηση μετοχών όπως Fourlis, Intracom αλλά και των ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελληνικών Καλωδίων, ΧΑΛΚΟΡ. Και βεβαίως της Eurobank, που διορθώνει κατά 1,08% έως το 0,548 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, ελάχιστα αλλάζουν από την προσυνεδριακή προσέγγισή μας, που πρακτικά σημαίνει πως παρακολουθούμε συγκεκριμένες μετοχές και προχωρούμε σε επιλεκτικές, μικρές αγορές προς τα χαμηλά της κάθε συνεδρίασης. Παρακολουθώντας πρακτικά τη διολίσθηση του 25άρη προς τις 380-375 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v