Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή (και) στους «μικρομεσαίους»

Στις 1.150-1.200 μονάδες η προεορταστική αλλαγή θέσεων σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ενδείξεις για προσπάθεια μόχλευσης σε επιλεγμένα χαρτιά της περιφέρειας. Κλειδί οι 180-185 μονάδες για τις τράπεζες και οι 388-385 για τον FT 25.

Άλλα... κόλπα στις δημοπρασίες, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να σημειώνει πως τράβηξαν στα χαμηλά της ημέρας βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στις 1.190,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (-1,77%), στις 390,06 ο FT 25 (-2%), με τις τράπεζες 2,76% χαμηλότερα προς τις 183-182 μονάδες. Η διαφοροποίηση του σηματωρού FT Mid που ενισχύθηκε στις 1.193,10 μονάδες θεωρείται μη ενδεικτική καθώς στηρίχθηκε στην υπεραπόδοση 3-4 συγκεκριμένων μετοχών. Προσώρας, η αντιθετική κίνηση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν είναι ένδειξη αναστροφής των υπόλοιπων δεικτών της αγοράς.

Θα σταθούμε σε 2-3 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε αυτήν τη φάση. Αρκετά "ισχυρά χέρια" θέλουν την αγορά λίγο χαμηλότερα, πιο εξορθολογισμένη, οι δε κινήσεις τους αποτυπώνονται εμφανώς στο ταμπλό.

Στα 83,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών εχθές, περίπου στα 120 προχθές, κι αυτό σημαίνει ότι οι ρευστοποιήσεις είναι ελεγχόμενες και γίνονται μέσω προσεκτικών προγραμμάτων πωλήσεων. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζουν χέρια και πακέτα μετοχών που αποτιμώνται από τον έναν παίκτη (πωλητή) και εγγράφονται από τον άλλον (αγοραστή).

Αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις και εχθές κυρίως στις μετοχές των Folli Follie και ΕΥΔΑΠ, σε warrants της Πειραιώς, μέχρι την Εθνική και τον ΟΤΕ. Κινητικότητα για ακόμα μία συνεδρίαση -και όσο πλησιάζουμε στην Τρίτη 10/12- σε warrants των τριών τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank στο 0,60 ευρώ και το δικαίωμα με απώλειες στο 1,19.

Στο προσκήνιο ούτως ή άλλως οι τράπεζες, με τον Χρ. Κίτσιο να καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της Eurobank. Με όρους αγοράς, κατά πάσα βεβαιότητα, η σχετική διαδικασία της ΑΜΚ, που εν τέλει είναι η πιο λογική λύση (έτσι όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις) για τους περισσότερους εμπλεκόμενους. Στο 0,562 ευρώ η μετοχή της Eurobank και μένει -πλέον- να δούμε πού θα... κάτσει η μπίλια.

Όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια των δημοπρασιών ενισχύουν την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών πως "ισχυρά χέρια" θέλουν την αγορά στις 1.150-1.200 μονάδες.

Σε αυτά τα επίπεδα, εκτιμούν, αλλάζουν θέσεις διαχειριστών, κατοχυρώνονται θέσεις και γίνεται ταμείο για πολλούς κερδισμένους παίκτες, ενώ άλλοι μπαίνουν από αυτές τις τιμές στο παιχνίδι ή διευκολύνεται η επανατοποθέτησή τους. Λογικό, εάν όντως συμβαίνει, αυτή η αλλαγή θέσεων, εάν σκεφτούμε τις υπεραποδόσεις μετοχών για φέτος αλλά και το ενδιαφέρον και άλλων παικτών να μπουν στο παιχνίδι.

Ας πάρουμε τρεις πολύ κλασικές περιπτώσεις, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ. Η μετοχή του ΟΤΕ μετρά για φέτος απόδοση 83,53%, ενώ εχθές σημειώθηκε νέο υψηλό στα 9,75 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 9,36 ευρώ(!) με... πατητή που λένε στο χαμηλό ημέρας. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει απόδοση 85,29%, ενώ κατά 85,06% έχει ενισχυθεί της ΔΕΗ. Δεν θυμάμαι άλλη φορά στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης μετοχές αυτού του βεληνεκούς να απέδωσαν τέτοια τρελά νούμερα. Πρακτικά, όσοι κάνουν ταμείο σε αυτές τις τρεις μετοχές -σε αυτήν τη φάση της αγοράς- μετρούν σημαντικότατες υπεραξίες.

Η δε τεχνητή αποθέρμανσή τους διευκολύνει την είσοδο και άλλων από σχετικά λογικές τιμές εκκίνησης. Κι αυτό γιατί υπό στοιχειωδώς κανονικές συνθήκες ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ θα παραμείνουν από τις κύριες επιλογές ξένων και εγχώριων κύκλων και το 2014, με την προσδοκία πως θα αποδώσουν καλά.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η χθεσινή εικόνα του FT Mid δεν θεωρείται ενδεικτική, καθώς η σπουδή για τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά τράβηξε πάνω τον δείκτη. Στον Fourlis για παράδειγμα έγιναν 184.657 κομμάτια με τη μετοχή να κλείνει στα νέα υψηλά των 3,99 ευρώ, έχοντας γράψει και 4,08 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές και αντίδραση στο 0,465 ευρώ για τη μετοχή του Υγεία -που κατά την εκτίμησή μας παραμένει υποτιμημένο- αλλά και σε Autohellas, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Πλαίσιο και Σαράντη.

Εύλογο το ερώτημα αρκετών φίλων της στήλης εάν η χθεσινή αντιθετική κίνηση μετοχών του Mid θα μπορούσε να είναι προοίμιο μιας πιο συντονισμένης προσπάθειας μόχλευσης της λεγόμενης δεύτερης ταχύτητας, της "υγιούς περιφέρειας".

Κατά πόσον δηλαδή θα μπορούσε να είναι απαρχή για... τρέξιμο μέρους της περιφέρειας λίγο πριν από τις εορτές. Βάσιμο το ερώτημα, όντως η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε κάποιες ενδείξεις, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τη σημερινή και τη συνεδρίαση της Δευτέρας ώστε να έχουμε σαφέστερη εικόνα.

Πάντως οι συναλλαγές που έγιναν σε μετοχές αυτής της ομάδας (από τον δείκτη FT 140) δεν ήταν τόσες ώστε να προοιωνίζονται άμεση μόχλευση. Ωστόσο, ας το έχουμε στα υπόψη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v