Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτησε τις 1.200 ο Γενικός Δείκτης

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε το Χρηματιστήριο σημειώνοντας το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν MIG, Intralot, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάν. Πτώση για Coca Cola, Πειραιώς.

Καθαρά πτωτική και δεύτερη συνεχόμενη, αποδείχθηκε η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, να υποχωρεί μέχρι τις 1201,31 μονάδες (-1,61%, στις 15.43) και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε με συνεχόμενα "τρυκ" προκειμένου ο Δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, με τα τελευταία "μαγικά" να συμβαίνουν στις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι και ενώ ο ΓΔ στις 17.00 βρισκόταν στις 1203,59 μονάδες (-1,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε να κλείνει στις 1211,77 με απώλειες 0,75%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάν. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Μέτκα.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank Properties, Motor Oil.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε τα 129,8 εκατ. από τα οποία τα 14,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΦΟΡΘ).

Σε ό,τι αφορά τη Forthnet αξίζει να σημειωθεί ότι μεταβιβάστηκε στην τιμή των 1,41 ευρώ το 27,04% της εταιρίας

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς δύο κλεισίματα του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1200 μονάδων θα τον επαναφέρουν στην ζώνη 1200 - 1180, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 1180 μονάδων θα δημιουργήσει σοβαρές υπόνοιες ότι η πρόσφατη ανοδική διάσπαση ήταν "fake".

Χειρότερη η εικόνα για τον FTSE25, ο οποίος αν συνεχίσει να κινείται "νότια" σημαντική θα αποδειχθεί η στήριξη στις 388 μονάδες. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 375 και 355 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά τα συνεχόμενα υψηλά 29 μηνών, η αδυναμία διάχυσης του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές, ακόμα και στο ταμπλώ του FTSE25, μοιραία έφερε την αναμενόμενη διόρθωση και τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που δεν αποκλείεται να συνεχιστούν όσο πλησιάζει η εποχή εξάσκησης των Τραπεζικών warrants, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Επιπλέον, η αναμενόμενη θεσμοθέτηση του φόρου υπεραξίας (από κοινού με το φόρο επί των πωλήσεων) που θα αφορά μόνο την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής στις συναλλαγές.
 
Βραχυπρόθεσμα και αν δεν εμφανιστεί ο αποφασιστικά θετικός καταλύτης, η πλαγιοκαθοδική κίνηση της Αγοράς θεωρείται σαν το πιθανότερο σενάριο.
 
"Από την άλλη, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο αναμένουμε τις συνήθεις κινήσεις τύπου 'window dressing" και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει την σημασία του, υπενθυμίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτή εικόνα τερμάτισαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ήπιες πιέσεις στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται, κατά της πρώτες ώρες συνεδρίασης το NYSE.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, ξεχώρισε το -2,17% που σημείωσε ο Ιαπωνικός δείκτης Nikkei, καθώς το γεν ανέκτησε μέρος από το χαμένο έδαφος έναντι του δολαρίου.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές θα περιμένουν την έκθεση της Fed (Beige Book) προκειμένου να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική.
 
Κατηγορηματικά απορρίπτει η BlackRock, τα σενάρια και τους φόβους περί επικείμενης "φούσκας" στις μετοχές, λόγω των ιστορικών υψηλών επιπέδων που έχουν αγγίξει οι διεθνείς Αγορές το τελευταίο διάστημα.
 
Οι πράξεις αξιολόγησης για τα Κράτη της Ευρωζώνης θα είναι λιγότερες το 2014, αναφέρει η S&P, η οποία τονίζει πως είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η κρίση έχει παρέλθει. Σύμφωνα με τον οίκο, συνολικά, οι υποβαθμίσεις Κρατών θα είναι περισσότερες από τις αναβαθμίσεις το 2014. Η S&P έχει εκπλαγεί από την ισχύ της Βρετανικής ανάκαμψης το 2013, λέγοντας πως αν κρίνει ότι είναι βιώσιμη θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης. 
 
Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης του Ισπανικού Τραπεζικού Συστήματος θα αποκρυσταλλωθούν το 2014, εκτιμά η Fitch. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο στα οφέλη αυτά περιλαμβάνεται η μείωση του λειτουργικού κόστους και η σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες Τράπεζες. Η Fitch αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν και το 2014, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση των ισολογισμών, όπως η μεταφορά των στεγαστικών δανείων στην "bad bank" και οι προσπάθειες για αύξηση των προβλέψεων, θα ενισχύσουν την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα πρέπει να αναμένεται αργότερα από ότι προγραμματιζόταν αρχικά, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η "Süddeutsche Zeitung", επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Και στις δεσμεύσεις αυτές ανήκει μεταξύ άλλων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, αλλά και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα.
 
Αντιμέτωπη με μία δύσκολη μάχη για την επιστροφή της στις Αγορές ομολόγων είναι η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις από το τρέχον 8,7% σε τίτλους 10ετούς διάρκειας εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε ένα 'κούρεμα', όπως έγινε για τους ιδιώτες επενδυτές το 2012. Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων".
 
Σε οριακή αύξηση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ, στα 10,4 ευρώ ανά μετοχή από 10,2 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Goldman Sachs, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "neutral". 
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, στα 11 από 10,4 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της όπου διατηρεί σύσταση "buy" και τονίζει ότι προσθέτει τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές. 
 
Θετικά στοιχεία στα αποτελέσματα γ' τριμήνου των Τραπεζών διαβλέπει η NationalSec. σε έκθεσή της με τίτλο "πρώιμες ενδείξεις ανάκαμψης της κερδοφορίας".
 
H χρηματιστηριακή επισημαίνει τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους σε τριμηνιαία βάση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, την επιβράδυνση στη δημιουργία νέων επισφαλειών, καθώς και τη βελτίωση ρευστότητας ως αποτέλεσμα της απομόχλευσης στις χορηγήσεις.  Ως εκ τούτου, και σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του ρίσκου Xώρας, η AXE μειώνει το επιτόκιο προεξόφλησης κατά 200 μονάδες βάσης, κάτι που οδηγεί σε νέες τιμές-στόχους για τις Τράπεζες. Ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,6 από 0,45 ευρώ, ενώ ο νέος στόχος για την Πειραιώς είναι στα 1,41 ευρώ από 1,15 ευρώ. Και για τις δυο Τράπεζες, διατηρεί σύσταση "neutral". Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης της BlackRock θα αποτελέσει θετικό καταλύτη, καθώς θα ενισχύσει την "ορατότητα" για τον κλάδο.
 
Από εκεί και πέρα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ήταν η "πρωτοκαθεδρία" των τίτλων με αρνητικό πρόσημο από αρχής μέχρι τέλους και τα "τελευταία πονταρίσματα" σε μερικές από τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο.
 
Λίγα τα άξια αναφοράς και χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισαν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη, η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την Centric, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Ιντρακάτ και InfoQuest.
 
Αντίθετα δείχνει να "ξεφουσκώνει" από τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, η μετοχή του Καρέλια.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, με τις συναλλαγές να μειώνονται ακόμη περισσότερο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.901 συμβόλαια).
 
Οι τελικές δημοπρασίες "αιφνιδίασαν" τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε υποτίμηση 0,76%, όμως μετά τις 17.00 και οι τελευταίες πράξεις έγιναν κοντά στην θεωρητική τιμή.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.845 - 4.640 Δεκεμβρίου, 199 Ιανουαρίου, 1 Φεβρουαρίου και 5 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 395) κινήθηκαν μεταξύ 394,25 και 404 μονάδων.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΠΑΠ, 37.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.219), ΔΕΗ (1.440),Alpha Bank (4.069), Εθνική (812), Πειραιώς (2.810), Μυτιληναίο (531), ΟΠΑΠ (861),MIG (302), Ελ. Πετρέλαια (268), Motor Oil (294), Ελλάκτωρα (169), ΕΧΑΕ (265), ΓΕΚ (226), Intralot (259), Jumbo (221), Τιτάνα (165), Eurobank (296), Folli FollieGroup (109).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθε στο 37% ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε περιορισμένος αφού μόλις 329 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (362 δικαιώματα αγοράς και 30 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (25.464.741 τεμ.), Εθνική (3.574.968 τεμ.), Πειραιώς (2.145.608 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v