ΧΑ: Γιατί πιέζονται οι τράπεζες

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. «Πρωταγωνιστές» οι τραπεζικοί τίτλοι και τα warrants. Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος. Υπεραπόδοση για Folli Follie, ΟΠΑΠ, Motor Oil. Θετικά πρόσημα για ΟΛΠ και ΟΤΕ. Τι λένε οι αναλυτές.

Αλλαγή σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας να χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για τον Γενικό Δείκτη, τις αξιοσημείωτες πιέσεις σε Τραπεζικές μετοχές και warrants (προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα για την εξάσκηση των πρώτων παραστατικών τίτλων), το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές και την σημαντική μείωση των ημερήσιων πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός άλλαξε περισσότερο από 20 φορές πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρις τις 1232,43 μονάδες (+0,34%), μετά τις 16.49 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1220,98 μονάδες με απώλειες 0,59%.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οκτώ τίτλοι του FTSE25: MIG, Intralot, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στο ταμπλό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα σχόλια της στήλης για παρουσία μόνιμου πωλητή που θέλει να εξασφαλίσει ρευστότητα για να εξασκήσει warrants.

Αντίθετα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Jumbo, Folli Follie Group, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητικός ο τζίρος στα 146,8 εκατ. από τα οποία τα 10,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΛΣ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΔΕΗ).

Σχετική αποκλιμάκωση του συγκεντρωτισμού, με εννέα μετοχές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΜΟΗ) να αποσπούν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι λένε οι αναλυτές

"Η τρέχουσα και η αμέσως επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επηρεαστούν από την εξάσκηση των warrants της Alpha Bank", αναφέρει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Πιθανότερο σενάριο η αφαίρεση ρευστότητας από την Αγορά, αλλά ταυτόχρονα η συμμετοχή θα δώσει σαφές μήνυμα για τις διαθέσεις των επενδυτών να τοποθετηθούν και με νέα κεφάλαια στις Τραπεζικές μετοχές.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγων για την εγχώρια Αγορά, είναι οι πιθανολογούμενες δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, από την "Viohalco SA", ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες μέρες και οι οποίες θα προσθέσουν ρευστότητα στην Αγορά,

Από την άλλη, πιθανή επιτυχία των δημόσιων προτάσεων (λιγότερο πιθανό σενάριο) θα είναι πλήγμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα σηματοδοτήσει την έξοδο από το Χ.Α. σημαντικού αριθμού εταιρειών του Βιομηχανικού κλάδου.

Επί θύραις είναι και το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, το οποίο μπορεί να είναι η απαρχή πολιτικών λύσεων στη παρατεταμένη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και τρόικας.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1200 μονάδων, δίνοντας ταυτόχρονα νέο αγοραστικό σήμα, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ όσο ο Δείκτης συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street (ενισχύεται η μετοχή της Apple μετά την αναβάθμιση της εταιρείας από την UBS), σαφώς μεγαλύτερες οι πιέσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ανανεώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο η Fed να ξεκινήσει νωρίτερα την απόσυρση της νομισματικής στήριξης που προσφέρει στην οικονομία. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ τα τελευταία στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία.
 
"Προετοιμασμένοι για μια διόρθωση των διεθνών Αγορών έως και 10% το 2014 θα πρέπει να είναι οι επενδυτές" αναφέρει η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον οίκο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ξέσπασμα "φούσκας" στις μετοχές εντός του 2014. Ωστόσο η επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί μια διόρθωση των Αγορών έως και 10%, μιας και η Wall Street "μετρά" κέρδη 50% σε διάστημα 18 μηνών, χωρίς να έχει μεσολαβήσει σημαντική διόρθωση. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε εταιρείες που κάνουν χρήση κεφαλαίων για προγράμματα επαναγοράς μετοχών, αλλά και για διανομή μερίσματος.
 
Από την άλλη, η Credit Suisse προβλέπει πως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης των ΗΠΑ S&P 500 θα λήξει το 2014 στις 1.960 μονάδες. Η προηγούμενη πρόβλεψη του οίκου ήταν για 1.900 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ύφεση έως και το 2015 "βλέπει" για την Ελλάδα η Citigroup. Ειδικότερα, ο Αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί: Το 2013 κατά -3,3% του ΑΕΠ,  το 2014 κατά -1,9% του ΑΕΠ και  το 2015 κατά -0,5% του ΑΕΠ.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Ελλάδα αποδίδεται στην περαιτέρω αύξηση των φορολογικών βαρών και στην μείωση των Δημόσιων δαπανών, οι οποίες αμφότερες συντελούν στην απομύζηση της Ελληνικής οικονομίας και εμποδίζουν την έλευση της ανάπτυξης. Παράλληλα, η Citi εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα αγγίξει το 2014 το 28,7% για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία το 2015, φτάνοντας στο 28,9% (!)
 
Ξεκινώντας την ημερήσια αναφοράς μας από το Τραπεζικό ταμπλώ, υπό σημαντική πίεση βρέθηκε το σύνολο των Τραπεζικών warrants. Ο παραστατικός τίτλος τηςAlpha Bank έκλεισε στα 1,19 ευρώ (-9,16%) με συναλλαγές 4467714 τεμ. της Εθνικής στα 1,51 ευρώ με απώλειες 9,04% και όγκο συναλλαγών 1776435 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,7870 ευρώ (-5,64%) έχοντας διακινήσει 2283479 τεμ.
 
Όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, σαφώς μεγαλύτερο τεχνικό προβληματισμό δημιουργεί ο τίτλος της Alpha Bank που έκλεισε ακριβώς επάνω στην πρώτη στήριξη των 0,62 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 0,6170 ευρώ. Αν δεν αντέξει η στήριξη στα 0,62 ευρώ, η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 0,58 ευρώ
 
Στην περίπτωση της Alpha Bank ίσως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ο υψηλός δανεισμός τίτλων που σημειώνεται στην Αγορά Παραγώγων και ο οποίος χθες ξεπερνούσε τα 23,65 εκατ. τεμάχια.
 
Για τις Εθνική και Πειραιώς, αν συνεχίσουν να κινούνται "νότια" οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 4,21 και 1,45 ευρώ, αντίστοιχα.
 
Νέες συστάσεις για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς και νέες τιμές - στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλυτέρων Ελληνικών Τραπεζών, υιοθετεί η Nomura. Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει την σύσταση για την Alpha Bank σε "reduce" από "neutral", μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 0,23 ευρώ, από 0,60 ευρώ προηγουμένως, ενώ αντιθέτως προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασης για τηνΤράπεζα Πειραιώς σε "neutral" από "reduce", αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 0,96 ευρώ από 0,10 ευρώ. Επίσης, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,60 ευρώ από 0,70 ευρώ προηγουμένως και για την Eurobank στα 0,30 ευρώ από 0,20 ευρώ, διατηρώντας και για τις δυο μετοχές αμετάβλητη τη σύσταση "reduce".
 
Ο οίκος θεωρεί ότι η Πειραιώς είναι σε σχετικά καλύτερη θέση από τις άλλες τρεις Τράπεζες, χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες, την δυνατότητά της να απορροφά τις απώλειες, αλλά και τις υψηλότερες εκτιμώμενες συνέργειες. Η Πειραιώς έχει αυξήσει τα δάνειά της κατά 129% και τις καταθέσεις της κατά 174%.
 
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Nomura εκτιμά πως παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι Eurobank και η Εθνική θα χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά και να αυξήσουν την σχετικά χαμηλότερη ικανότητά τους να απορροφούν τις απώλειες, εν όψει των stress tests. Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο οίκος αναφέρει πως αναμένει σχετικά υψηλότερη επιδείνωση της ποιότητας των assets στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες Χώρες της Νότιας Ευρώπης, λόγω της βαθύτερης ύφεσης και των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη Χώρα.
 
Σαφώς καλύτερη η εικόνα σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη.
 
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Motor Oil που άφησε πίσω του και την αντίσταση των 9,08 ευρώ και πολλά, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν στην ζώνη 9,34 - 9,37 ευρώ.
 
"Τρελαίνει κόσμο" η Folli Follie Group, που κινείται σε νέα υψηλά 63 μηνών. Παρελθόν και η θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 24,00 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 27,00 ευρώ.
 
Νέο υψηλό 28 μηνών για την μετοχή του ΟΠΑΠ. Αν μετατρέψει την μέχρι πρότινος αντίσταση των 10,00 ευρώ σε στήριξη, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 11,80 ευρώ.
 
Διαθέσεις για κίνηση προς νέα υψηλά 32 μηνών και αναμέτρηση με την αντίσταση των 11,50 ευρώ, έδειξε ο τίτλος της ΔΕΗ, όμως "έμεινε από δυνάμεις" και έκλεισε στο "κόκκινο".
 
Σύμφωνα με την HSBC, η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται σε ένα μεγάλο discount, το οποίο θα μειωθεί εξαιτίας της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Παρά την άνοδο του κόστους στο διοξείδιο του θείου, η κερδοφορία σε λειτουργική βάση θα συνεχίσει να βελτιώνεται με περικοπές δαπανών και απελευθέρωση του συστήματος που θα δώσει τις δυνατότητες για αυξήσεις των τιμολογίων. Ο οίκος ξεκινά την κάλυψη με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο τα 15 ευρώ, βασισμένη στο μοντέλο των "cash flows".
 
Σε υψηλά 46 μηνών κινείται ο ΟΤΕ που έχει να αντιμετωπίσει την θεωρητικά "σκληρή" ζώνη των 9,70 - 10,00 ευρώ. "Κινητήριος δύναμη" για τον τίτλο οι πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του ΟΤΕ, σε "ΒΒ-" από "Β+" προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (τρεις βαθμίδες υψηλότερη από την αξιολόγηση "Β-" που δίνει στην Ελληνική οικονομία, λόγω του βασικού μετόχου Deutsche Telekom). Σταθερό το outlook. "Στην τρέχουσα συγκυρία, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει μικρή. Αν η πιθανότητα αυτή αυξηθεί κοντά στο 33% ή και περισσότερο, τότε ο ΟΤΕ θα λάβει την αξιολόγηση Β", σχολιάζει η Standard & Poor's. Κατά τον οίκο, ο ΟΤΕ θα κατορθώσει να διατηρήσει ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας εντός του 2014.
 
Αμέσως μετά, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ, από "Caa1" σε "B2" προχώρησε ο οίκος Moody's, θέτοντας σταθερό outlook για την αξιολόγηση.
 
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΛΠ. Αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια", πολλά, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κριθούν στην σημαντική αντίσταση των 21,50 ευρώ.
 
Αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου και έχασε την ευκαιρία να "μετρήσει" την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ενδοσυνεδριακά, έδειξε ότι αφήνει πίσω την αντίσταση στα 6,33 ευρώ, ενώ η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 6,65 ευρώ.
 
Προχωρώντας χαμηλότερα του 25αρη, Η Αιολική ΑΕΕΧ ανακοίνωσε την αναστολή της διαδικασίας διασυνοριακής συγχώνευσης με τη Γαλλική εταιρεία Global Investment Services S.A. και την επανεξέταση της προοπτικής συγχώνευσης των δυο εταιρειών σε μεταγενέστερο χρόνο με νεότερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.
 
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Κρι Κρι, τέσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράει" ο Παπουτσάνης και τρεις οι Revoil, Kleeman.
 
Επιμένει πλαγιοανοδικά η Attica Group, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι Q&R, InfoQuest (έχει σημαντική επιστροφή κεφαλαίου), Πλ. Θράκης, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ και Inform Λύκος.
 
Επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΕΚΤΕΡ και αν ο τίτλος δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,8190 ευρώ, αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο.
 
Αντίθετα σε νέα χαμηλά 15 μηνών έκλεισε ο τίτλος του Νηρέα, που συνεχίζει να "ταλαιπωρείται" από μόνιμο πωλητή.
 
Τέλος, αξιοπρόσεκτες συναλλαγές έγιναν μεταξύ 0,2700 και 0,2800 ευρώ, στον Επίλεκτο και ίσως χρειάζεται προσοχή η "εποχικότητα" που παρουσιάζει ο τίτλος και εν όψει της γ.σ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, με το συμβόλαιο να δείχνει αμυντικότερη συμπεριφορά και να αυξάνει το premium στο 0,80%.
 
Μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, σταθερές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.294 συμβόλαια).
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.488 - 5.957 Δεκεμβρίου, 220 Ιανουαρίου, 40 Φεβρουαρίου και 271 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 404,75) κινήθηκαν μεταξύ 403,25 και 408,75 μονάδων.
 
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.117), ΔΕΗ (1.358), Alpha Bank(3.012), Εθνική (1.728), Πειραιώς (3.213), Μυτιληναίο (487), ΟΠΑΠ (1.007), MIG(2.036), Ελ. Πετρέλαια (287), Motor Oil (201), Ελλάκτωρα (397), ΕΧΑΕ (119), ΓΕΚ (179), Σιδενόρ (118), Intralot (179), Jumbo (222), Frigoglass (144), Τιτάνα (123).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 34% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλός στα 329 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (299 δικαιώματα αγοράς και 30 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.285.253 τεμ.), Εθνική (3.758.968 τεμ.), MIG (1.494.208 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (1.264.940 τεμ.), ΟΤΕ (1.072.497 τεμ.), Πειραιώς (2.145.608 τεμ.).
 
Ίσως αξίζουν υποσημείωσης τα 1.000 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 500 στα 9,00 ευρώ και τα άλλα 500 στα 10,00 ευρώ.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v