Καλό το ποδαρικό του Δεκεμβρίου, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει την υπέρβαση προς τις 1.228 μονάδες και τον FT Large Cap να περνά και να κλείνει πάνω από τις 400.
Σε μία συνεδρίαση που είχε πολλά χαρακτηριστικά «υγιούς αγοράς», με αυξημένο τζίρο 159,5 εκατ. ευρώ, καλές συναλλαγές 65,8 εκατ. ευρώ, με διασπορά του ενδιαφέροντος και προς άλλες μετοχές πέραν των 10 του δείκτη MSCI και των άλλων συνήθων 4-6 που είθισται να προσελκύουν την προσοχή των παικτών. Το γιατί ξέσπασαν οι αγοραστές και πώς ωθήθηκε σε υψηλά 29 μηνών ο Γενικός Δείκτης αναλύεται στο σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου.
Ο ένας λόγος είναι αυτός που αναφέρεται ως... άλλοθι της Moody's, που όμως φέρνει σειρά ανάλογων κινήσεων και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης. Ένας άλλος σχετίζεται με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να κάνει λόγο για τις 13+1 και τη μόχλευση που εύλογα δημιουργήθηκε.
Θα προσθέταμε επιπλέον λόγους, όπως τις διεργασίες που συντελούνται στο τραπεζικό παρασκήνιο, το επίμονο ενδιαφέρον ισχυρών ξένων για συγκεκριμένες εταιρίες, για συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα, την εστίαση «ξένων κύκλων» στο ελληνικό εγχείρημα. Αυξημένου ρίσκου μεν, αλλά προσώρας διψήφιων-τριψήφιων αποδόσεων, εάν μετρήσουμε την αντίδραση μετοχών-εισηγμένων από τα ελάχιστά τους.
Στο τραπεζικό παρασκήνιο, είναι κοινό μυστικό πως οι τελευταίες δηλώσεις κορυφαίων τραπεζιτών συντείνουν στο ότι υπό προϋποθέσεις η πλήρης επαναΐδιωτικοποίηση ίσως και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μπορούσε να επισπευσθεί κατά πολύ.
Στο καλό σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε και τις τέσσερις ξανά ιδιωτικές σε ορίζοντα 18 μηνών, υποστήριζε σημαίνων παράγοντας, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει. Η Eurobank είναι η αρχή, συμπλήρωσε. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, υποστηρίζει. Θα δείξει καθώς τεχνικά ο κλαδικός δείκτης επανέρχεται στη περιοχή των 200-205 μονάδων.
Ξέσπασμα όμως αγοραστών σε μετοχές του MSCI Greece αλλά και σε τίτλους εταιρειών που είναι «εκτός δεικτών». Ενδεικτική της πρώτης κατηγορίας η περίπτωση λ.χ. της Folli Follie, όπως αναφέρεται σχετικά στον Χαμαιλέοντα. «Άλλα πέντε πακέτα μετοχών της Folli Follie άλλαξαν χέρια στη χθεσινή συνεδρίαση. Το μεσημεράκι πέρασε ένα των 82.474 τεμαχίων στα 23,805 ευρώ αξίας 1.963.294 ευρώ, ένα των 19.893 (στα 23,80 ευρώ) αξίας 473.453 ευρώ και ένα των 50.000 (στα 23,82 ευρώ) αξίας 1.181.000 ευρώ. Στην αρχή της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια 10.981 μετοχές (στα 23,29 ευρώ) αξίας 255.747 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 (στα 23,245 ευρώ) αξίας 1.162.250 ευρώ. Έτσι, έκλεισε η πεντάδα. Τα πακέτα πέρασαν σε μία συνεδρίαση που για τη μετοχή της Folli Follie σημειώθηκε νέο υψηλό στα 23,99 ευρώ. Επίπεδο που είχε να δει η μετοχή από τις αρχές Οκτωβρίου 2008. Η δε αποτίμηση του ομίλου έχει ενισχυθεί πλέον στο 1,60 δισ. ευρώ».
Ενδεικτική της δεύτερης η κινητικότητα που παρατηρείται σε μετοχές-εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και η Αεροπορία Αιγαίου, ο Fourlis αλλά και ακόμη χαμηλότερα.
Στον χθεσινό Εκηβόλο ανεβάσαμε διάγραμμα του 25άρη, ακριβώς επειδή επίμονο στοίχημά μας είναι από τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου το ενδεχόμενο καταγραφής νέων υψηλών για τον εν λόγω δείκτη και όχι τόσο για τον Γ.Δ.
Αρκετές μετοχές-σηματωροί του... χαρτοφυλακίου μας έδωσαν εχθές πειστικά δείγματα γραφής γι' αυτό το ενδεχόμενο. Ξεκινώντας από τον Fourlis, που έγραψε νέο υψηλό στα 3,95 ευρώ με 287.805 κομμάτια, την υπεραντίδραση των δύο μετοχών συμφερόντων Βασιλάκη (Autohellas, Aegean), φτάνοντας στο 8,98% της MIG, στο 4,67% της Motor Oil, στην επαναφορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Οι χθεσινές συναλλαγές των 159,5 εκατ. ευρώ, με 65,8 εκατ. μετοχές, ήταν τζίρος περαιτέρω ανόδου και συνέχειας, ενδεικτικά του 25άρη, πέραν των 409 μονάδων σε κλείσιμο. Ακόμη και εάν η αγορά διορθώσει σήμερα-αύριο, ο στόχος μας μένει σταθερός.
Κλείνοντας θα συνεκτιμήσω τη χθεσινή κίνηση της Fitch. Ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Βλέπει συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος του έτους. Τονίζει πως υπάρχουν αρκετές λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στο 4% η ύφεση το 2013. Κρίσιμες οι μεταρρυθμίσεις.
Εξέλιξη που δεν είχε προεξοφληθεί τόσο όσο της Moody's και έμμεσα έρχεται να συμπληρώσει τη λειψή αναβάθμιση του ξένου οίκου που έκανε την αρχή. Δύσκολη μεν, όχι επαρκής, σύμφωνοι, αλλά ένα πρώτο νεύμα από τα ξένα σπίτια πως θα στηρίξουν τα συμφέροντά τους και τις business τους που στήνουν σε αυτόν τον τόπο.