Προσκλητήριο αγοραστών "ήχησε" στο ταμπλώ του 25αρη, μετά τις 16.20 και η κινητικότητα που ανέβασαν οι αγοραστές σε θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας, με τις "απαιτούμενες βοήθειες" και των τελικών δημοπρασιών.
Μαζί με τον Γενικό Δείκτη, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1173,22 μονάδες (-0,64%), άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, όμως μετά τις 15.30 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο". Στις 17.00 βρέθηκε στις 1192,33 μονάδες (+0,98%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1195,68 μονάδες με κέρδη 1,26%.
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,29% και τον Τραπεζικό 7,21%.
Πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας ο Νοέμβριος, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 0,63% και τον Τραπεζικό μηνιαία κέρδη 4,67%.
Σε επίπεδο ενδεκαμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 31,7% και ο Τραπεζικός απώλειες 12,18%. Μετοχές του ενδεκαμήνου οι Περσεύς (+809%) και Sato (+716,67%).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Στρατής Πολυχρονέας
Πλησίον νέων υψηλών 30 μηνών έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που διανύσαμε, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου, λόγω της μετακίνησης της Ελλάδας στις αναδυόμενες Αγορές από την MSCI, αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Η Ελλάδα μέσω αυτής της αλλαγής, έγινε αποδέκτης σημαντικών ξένων κεφαλαίων, με στόχο των επενδυτών την καταγραφή υψηλών αποδόσεων μεσοπρόθεσμα. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς, ότι ο βασικός καταλυτής για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι η σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον, η οποία βέβαια προϋποθέτει ελάφρυνση του χρέους.
Οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν στο ελάχιστο για τις πολιτικές εξελίξεις τις προσεχείς εβδομάδες, αρχής γεννωμένης από την ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η εκκρεμότητα συμφωνίας με την Τρόικα σε βασικά θέματα δε δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Βέβαια από την άλλη, δεν επιτρέπει και στοEurogroup της 9ης Δεκεμβρίου να ασχοληθεί επί της ουσίας με το θέμα χρέους της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία για τη δημιουργία της Γερμανικής Κυβέρνησης μετά από διάστημα 2½ μηνών μετά τις Γερμανικές εκλογές (η Κυβέρνηση δεν έχει σχηματισθεί ακόμα).
Αυτή η καθυστέρηση μπορεί φαινομενικά να μη θεωρείται βλαπτική ως προς τη διαπραγμάτευση ελάφρυνσης του χρέους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, αλλά επί της ουσίας είναι, γιατί καθυστερεί την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τις ξένες Αγορές, τα νέα ιστορικά υψηλά των δεικτών αναφοράς (S&P 500 και DAX) μπορούν να αποδοθούν στις προσδοκίες των επενδυτών για συνέχιση της ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας (ακόμα και με μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης) και στην συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν (μείωση γεωπολιτικού κινδύνου).
"Ωστόσο, τα υψηλά κέρδη που καταγράφουν οι διεθνείς δείκτες από την αρχή του έτους (άνω του 23%), δε μπορούν να αποκλείσουν την αποκομιδή κερδών ενόψει τέλους έτους, ιδιαίτερα δε αν ο απολογισμός της "Black Friday" δεν είναι θετικός" επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.
-Μάνος Χατζηδάκης
Από τις πλέον πλούσιες σε εξελίξεις και νέα ήταν η εβδομάδα που πέρασε στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην συνεδρίαση της Τρίτης καθώς από τον Ιούνιο ήταν γνωστή η αλλαγή στην κατάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στους δείκτες της Morgan Stanley.
Η "ιστορική ημέρα" μετάβασης της Αγοράς από τις ώριμες στις αναδυόμενες δικαίωσε τον χαρακτηρισμό "συνεδρίαση της δεκαετίας" αφού τα είχε όλα: Μεγάλο τζίρο, εντονότατη μεταβλητότητα και πολλές ευκαιρίες βραχυπρόθεσμων κινήσεων σε ημερήσιο και διημερήσιο χρονικό ορίζοντα σε εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι αποδόσεις που καταγράφηκαν ήταν σε διψήφιο ποσοστό για πλήθος μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενεργοποιώντας αντίστοιχα υψηλό αριθμό χρηματιστηριακών κωδικών.
Οι επόμενες συνεδριάσεις κινήθηκαν περισσότερο στην λογική των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου τα οποία σταδιακά μπαίνουν στο προσκήνιο ενόψει και της τιμολόγησης των προοπτικών της νέας χρονιάς.
Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται περισσότερο με βάση τα θεμελιώδη και λιγότερο με άλλους συστημικούς παράγοντες (εισροές, συμμετοχή σε δείκτες κλπ) ενώ σε δεύτερο χρόνο φαίνεται να "μπαίνουν στην εικόνα" τα warrantsτων Τραπεζικών μετοχών και η στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές μετά την εξάσκηση τους.
Οι λίγες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου (18 συν μια ημιαργία) πιθανόν να διαπνέονται από αυτή την λογική καθώς άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πιο αποφασιστικά (διαπραγμάτευση με την Τρόικα, διαγνωστικός έλεγχοςBlackRock) φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να σημειώσει νεότερο φετινό υψηλό αφού στην συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας έφθασε 1,5 μονάδα χαμηλότερα από την κορυφή του 2013 στερώντας από τον Γενικό Δείκτη ένα φρέσκο σήμα αγορών από τον MACD ο οποίος παραμένει πουλημένος από τις 29 Οκτωβρίου.
Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (~300 εκ. ευρώ) αυτή την εβδομάδα ήταν σαφώς επηρεασμένη από την αναδιάρθρωση των δεικτών ενώ πλέον η Αγορά έχει συμπληρώσει 27 συνεδριάσεις σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό εύρος διαπραγμάτευσης (80 μονάδες), η εκτόνωση του οποίου θα "πληρώσει πολύ" προς την κατεύθυνση της διάσπασης των ορίων.
Αν και ο Δεκέμβριος είθισται να είναι μήνας σταθεροποίησης λόγω των πολλών αργιών που μεσολαβούν ανάμεσα στις συνεδριάσεις, η ανοδική έξοδος από το οριζόντιο κανάλι διακύμανσης ενδεχομένως θα έβαζε εκ νέου επενδυτικά κεφάλαια που ακολουθούν το momentum και τηρούν στάση αναμονής στην Αγορά, ενισχύοντας την τάση.
Προς το παρόν η οριζόντια αντίσταση των 1202 μονάδων θα χρειαστεί περισσότερα νέα και πιθανόν σταθεροποίηση των συναλλαγών άνω των 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει και απορρόφηση της προσφοράς που ενδεχομένως να προέλθει από εγκλωβισμένους κωδικούς.
"Συμπερασματικά οι τάσεις συσσώρευσης αποτελούν το κυρίαρχο σενάριο για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου δεδομένου του ότι μοναδικό γεγονός οικονομικής σημασίας την ερχόμενη εβδομάδα είναι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς, ενώ η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου ενδέχεται να έχει και αρνητικές αναγνώσεις για πολλές Δεικτοβαρείς εταιρείες", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα στην Ασία (με το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο να υποχωρεί εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών μετά τα υψηλά έξι ετών), επιφυλακτική άνοδος στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καλύτερη η εικόνα στην Wall Street, που δείχνει να βαδίζει για ένα ακόμα ρεκόρ, παρά την ημιαργία, όπου οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην αντίδραση των λιανοπωλητών.
Υπενθυμίζεται ότι η επομένη της "Ημέρας των Ευχαριστιών" είναι γνωστή και ως "Black Friday". Είναι η μέρα που παραδοσιακά ξεκινά η εποχή αγορών των Χριστουγέννων και θεωρείται η πλέον εμπορική ημέρα του χρόνου, αφού τα καταστήματα προσφέρουν τα προϊόντα τους με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και σημαντικός δείκτης για τις διαθέσεις του retail.
Από εκεί και πέρα, σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου σε "Β-/Β" από "CCC+/C" προχώρησε η Standard & Poor's, διατηρώντας το outlook σταθερό. Ο οίκος ανακοίνωσε, επίσης, την αναβάθμιση του outlook της Ισπανίας σε σταθερό από αρνητικό, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση "BBB-/A-3". Επίσης, η Standard & Poor's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ολλανδίας σε "ΑΑ+" από "ΑΑΑ", ενώ διατηρεί το outlook σταθερό.
Τέλος ο ίδιος οίκος επιβεβαίωσε σήμερα την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας στο "AA-" και "A-1+" αντίστοιχα, με το outlook να παραμένει σταθερό.
Τους 4 παράγοντες που θα καθορίσουν την στάση των επενδυτών στις αναδυόμενες Αγορές αναλύει η BlackRock, δίνοντας μια θετική προοπτική για το γκρουπ των Χωρών το 2014:
1)Οι αντιξοότητες παραμένουν. Αυτές περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία, τον πληθωρισμό στην Τουρκία και την Ινδία, καθώς και την επικείμενη αβεβαιότητα για το πώς οι Αγορές θα λειτουργήσουν τη στιγμή που η Fed αρχίσει να άρει σταδιακά τη στήριξη της στην Αμερικανική Αγορά.
2)Η μεταβλητότητα πρέπει να λαμβάνεται υπ όψιν. Οι μετοχές των αναδυόμενων Αγορών εξακολουθούν να είναι πιο ευμετάβλητες από αυτές των αναπτυγμένων προσδίδοντας σημαντικό μέρος στη στάθμιση κινδύνου σε ένα χαρτοφυλάκιο.
3) Η εταιρική διακυβέρνηση θα πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο. Εάν κάποιος τοποθετηθεί στις αναδυόμενες αγορές, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύει τα εταιρικά κέρδη και τις ταμειακές ροές.
4) Οι επενδύσεις να είναι μακροπρόθεσμες. Παρά τις επιφυλάξεις, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτελούν μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία για πιο επιθετικούς επενδυτές. Το κύριο επιχείρημα υπέρ των αναδυόμενων αγορών είναι ότι παρά την υπεραπόδοση, οι μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τη λογιστική αξία (περίπου 25%) και το p/e (περίπου 35%).
Η Ισπανική Κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια νέα οδηγία η οποία θα δώσει στις Τράπεζες της Χώρας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos δήλωσε ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε τον κανονισμό για τη μετατροπή των λεγόμενων αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων στους Τραπεζικούς ισολογισμούς σε φορολογικές πιστώσεις. Ο De Guindos δήλωσε ότι οι Ισπανικές Τράπεζες έχουν περίπου 50 δισ. ευρώ από τέτοια περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι το 60% περίπου από αυτά τα στοιχεία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο με βάση τους νέους κανονισμούς.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, επιβεβαιώθηκε ότι η τρόικα δεν θα έρθει δεν θα έρθει την Δευτέρα, καθώς «η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις». Την είδηση μετέδωσε το Reuters.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση της τρόικας να αναβάλλει την επίσκεψη σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατον να εγκριθεί η επόμενη δόση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς και αυτό μπορεί να αποδειχτεί θετικό, αν επιβεβαιωθεί το αξίωμα σύμφωνα με το οποίο "οι Αγορές ποτέ δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολλών".
Από την άλλη χρειάζεται αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα αν επιχειρηθεί ανοδική διάσπαση, με κινήσεις όπως συνέβησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί "fake" και "bull trap" (!)
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη και το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν πρέπει να ξεγελά το τελικό κλείσιμο, καθώς οι Alpha Bank και Εθνική είχαν πωλητές κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μετοχή της Alpha Bank, καθώς δείχνει εξαιρετικά πιθανό το σενάριο ρευστοποίησης θέσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ρευστότητα που θα βοηθήσει στην εξάσκηση των warrants. Ίσως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο υψηλός δανεισμός που έχει σημειωθεί, για την μετοχή της Alpha, στην Αγορά Παραγώγων και ο οποίος χθες ξεπερνούσε τα 21,68 εκατ. τεμ.
Παρά τις μεγαλύτερες των εκτιμήσεων ζημιές που ανακοίνωσε η Alpha Bank το βασικό σενάριο για "προοδευτική ανάκαμψη" παραμένει άθικτο, σχολιάζει η Citi σε έκθεση της τηρώντας σύσταση "ουδέτερη" για τη μετοχή. Ο ρυθμός αύξησης των "κόκκινων" δανείων περιορίστηκε σημαντικά, σχολιάζει η Citi, η οποία περιμένει ακόμα ένα γύρο σημαντικών διαγραφών προβληματικών στοιχείων πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ότι δηλαδή θα εξελιχθεί σε ένα κερδοφόρο "βαρετό" Τραπεζικό Σύστημα που θα επικεντρωθεί κυρίως στην εγχώρια Αγορά. Όπως επισημαίνει, οι γενικές τάσεις στα μεγέθη της Alpha Bank ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο του οίκου για προοδευτική βελτίωση.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, κάτι πήγε να κάνει η μετοχή της ΔΕΗ, "επιχορηγούμενη" από την έκθεση της JP Morgan, "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τα 11.09 ευρώ, όμως μετά τις 16.05 γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο.
Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση της σύστασης για την ΔΕΗ σε "overweight" από "neutral" και αύξηση της τιμής-στόχου στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή από 6,80 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της στις 29/11 η JP Morgan. Όπως αναφέρει, μετά την απελευθέρωση, η ΔΕΗ είναι πλέον ελεύθερη να καθορίζει τα τιμολόγια, ενώ θεωρεί πως επιστρέφει στην ανάπτυξη η Ελληνική οικονομία και θα υπάρξει βελτίωση στις εισπράξεις της Επιχείρησης. Οι ρυθμίσεις σε ότι αφορά τη ΔΕΗ έχουν βελτιωθεί το τελευταίο 12μηνο, καθώς η τιμολόγηση έχει απελευθερωθεί, όπως είχε απαιτήσει η τρόικα.
Όμως ενώ τα τιμολόγια μπορούν τώρα να καθοριστούν έτσι ώστε να καλύπτουν τα κόστη, ωστόσο η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα δει τα πλήρη οφέλη της είσπραξης ρευστού λόγω της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η JP Morgan εκτιμά πως το 2014 η Ελληνική οικονομία θα εμφανίσει για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+0,6%) από το 2007 και ως εκ τούτου αναμένει επιβράδυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ. Εάν όλα πάνε καλά, τα καθαρά έσοδα της ΔΕΗ θα βελτιωθούν σημαντικά το 2014, σχολιάζει ο ξένος οίκος, ενώ εκτιμά πως η πώληση ποσοστού της Επιχείρησης που αναμένεται το α' εξάμηνο του 2014, θα βοηθήσει στην απομόχλευση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι άλλα έλεγε ο ίδιος οίκος μόλις τρεις μέρες πριν (26/9), αλλά βρίσκουν και τα κάνουνε (!!!)
Μένοντας στις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ "έπαιξε" τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις επιδεικνύει η μετοχή της Jumbo, σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 12,00 ευρώ. Αν συνεχίσει να κινείται "νότια" επόμενη σημαντική στήριξη στα 9,78 ευρώ.
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ που έκλεισε σε υψηλά 48 μηνών. Σημαντική η αντίσταση στα 8,80 ευρώ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος της ΕΕΕ, που μπορεί να αποδειχθεί ο "αποφασιστικός μπαλαντέρ", αν χρειαστούν επιπλέον βοήθειες προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ανοδική διάσπαση και να δημιουργήσει έντονες καταστάσεις "ψυχαναγκσμού" για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς.
Χαμηλότερα του FTSE25, προς νέα υψηλά 70 μηνών κινείται ο Κυριακίδης, συνέχισε ανοδικά η Sato, αλλά προς το τέλος έβγαλε πωλητές, ενώ σταθερό πωλητή έχει ο Δρομέας.
Τέλος και αν τηρηθεί "η παράδοση", ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Επίλεκτος, καθώς "αρέσκεται" να κάνει αποφασιστική κίνηση στον τελευταίο μήνα του χρόνου.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής ανόδου και δύο ταχυτήτων όσον αφορά τις συναλλαγές. Μειώθηκε περαιτέρω ο όγκος συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αυξήθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.022 συμβόλαια).
Σαφώς πιο επιφυλακτική η στάση του συμβολαίου, είχε σαν αποτέλεσμα να επιτρέψει εκ νέου σε μικρή υποτίμηση 0,30%.
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.284 - 2.198 Δεκεμβρίου, 85 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 394) κινήθηκαν μεταξύ 388,25 και 395,5 μονάδων.
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (200.000 Πειραιώς, 64.300 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.269), ΔΕΗ (1.438),Alpha Bank (1.936), Εθνική (1.154), Πειραιώς (2.357), Μυτιληναίο (419), ΟΠΑΠ (566), MIG (217), Ελ. Πετρέλαια (492), Motor Oil (344), Ελλάκτωρα (333), Μέτκα (133), ΕΧΑΕ (297), ΓΕΚ (302), Eurobank Properties (147).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE παρέμεινε στο 39%, με ασθενικό όγκο συναλλαγών, στα 247 δικαιώματα (76 calls και 171) puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (22.454.353 τεμ.), Εθνική (3.194.968 τεμ.), MIG (2.104.908 τεμ.).