Θετικό κλείσιμο σε πτωτική αγορά, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.180,77 μονάδες και ο FT 25 στις 391,31, αλλά με την πλειονότητα των μετοχών σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση.
Θα εστιάσω περισσότερο στη δραστική μείωση των συναλλαγών -στα 73,5 εκατ. ευρώ-, με συνακόλουθη υποχώρηση της συναλλακτικότητας σε 29,7 εκατ. τεμάχια, μετά βίας.
Αναμενόμενη η χθεσινή καθίζηση του τζίρου, και του ενδιαφέροντος, καθώς η αγορά, μετά το... σοκ της προχθεσινής συνεδρίασης και την ένταση του διημέρου 27-28/11, χρειαζόταν λίγο χρόνο για να αφομοιώσει τις εξελίξεις.
Άλλωστε, για βασικούς δείκτες ζητούμενη ήταν η εξισορρόπησή τους, για αρκετές μετοχές που «αδειάστηκαν» στο κλείσιμο της προχθεσινής συνεδρίασης η επαναφορά τους σε ορθολογικά επίπεδα τιμών και σε... σημεία εισόδου, όπως σημείωνε πρόσφατα και η Citi.
Στις 391,31 μονάδες ο 25άρης με υπεραπόδοση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ προς το κλείσιμο της συνεδρίασης σβήστηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στα 9,25 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ, στα 9,64 ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ της ΔΕΗ η επαναφορά έγινε από τα χαμηλά ημέρας των 10,67 μέχρι τα 10,87 για να κλείσει στα 10,82 ευρώ.
Με αυξημένες συναλλαγές η συγκεκριμένη 3άδα, καθώς άλλαξαν χέρια περί τα 25 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 1/3 του συνολικού τζίρου). Πρακτικά σε αυτήν την 3άδα μετοχών κυρίως ξένα «ισχυρά χέρια» συνεχίζουν να χτίζουν θέσεις, να ποντάρουν αλλά και να επενδύουν για τη συνέχεια.
Προσώρας συνεχίζουμε τη... μέτρηση της τελευταίας κίνησης του χρηματιστηρίου, περιμένοντας το «κλείσιμο των βιβλίων». Θεωρώ επαρκέστατη την προσέγγιση του Γιώργου Α. Σαββάκη, ο οποίος για τον μεν Γενικό Δείκτη σημειώνει: «...Παρότι η πρώτη ζώνη διόρθωσης και οι 1.140 μονάδες για την αγορά έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν επανέφεραν την εικόνα. Μέχρι στιγμής, σε καμία πτωτική κίνηση της αγοράς, η ζώνη στήριξης των 1.100 μονάδων ή η σημαντική ζώνη των 1.070 μονάδων δεν ήλθε στο προσκήνιο. Όπως έχουμε αναφέρει, παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών και τη συσσώρευση που θα απαιτηθεί για τη διάσπαση των 1.200 μονάδων, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες. Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριξη μέχρι στιγμής είχαν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες. Το επίπεδο των 360 αποτελεί το σημαντικό οχυρό των αγοραστών, εφάμιλλο των 1.070 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ενώ το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 350 μονάδες θέτει σε κίνδυνο την ανοδική φορά της αγοράς».
Για τον δε FT25 αναφέρεται: «Το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap και ο άμεσος στόχος μετά τις 390 μονάδες παραμένουν οι 400 και ο αμέσως επόμενος στόχος το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες. Η αντιστοιχία των 1.300 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι οι 430 σε επίπεδο FTSE/Athex Large Cap».
Σε επίπεδο μετοχών, καθαρού stock picking, άρεσε η κίνηση της Motor Oil προς τα 8,30 ευρώ, η συσσώρευση του Μυτιληναίου σε επίπεδα πάνω από τα 5,85 ευρώ, τα 8,52 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων. Αλλά και η προσπάθεια για νέα υψηλά της MLS, και μάλιστα με συναλλαγές 261.367 κομματιών.