Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το ενδιαφέρον

Σε συγκεκριμένες μετοχές αναμένεται να επικεντρωθεί η προσοχή των επενδυτών. Συνεχίζουν να εξισορροπούν την αγορά οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Κλειδί οι 180 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη. Κινητικότητα και στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Κράτησε μεν τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και ο FT 25 παρέμεινε σε τροχιά προσέγγισης του στόχου των 410 μονάδων, ωστόσο κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένουν οι τράπεζες.

Χαμηλότερα των 190, αλλά πάνω από τις 185 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης και με την Εθνική να κρατάει σε κλείσιμο τα 4,40 ευρώ. Καταλυτική για τον κλάδο, αλλά και για ευρύτερο μέρος της αγοράς θεωρείται και είναι η διαδικασία άσκησης των warrants, με την αρχή της Alpha Bank να κρίνει πολλά και για τις άλλες δύο που ακολουθούν (η Εθνική στις 28/12 και η Πειραιώς στις 2/1).

Εύλογο το ερώτημα τι γίνεται με την άσκηση των warrants -από την ερχόμενη Τρίτη- της Alpha Bank, με το ποσοστό κάλυψης που θα επιτευχθεί να καθορίζει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και της Εθνικής και της Πειραιώς. Το τι θα κάνει το έξυπνο χρήμα επιχειρούν να προσεγγίσουν ο Χρ. Κίτσιος και ο Γ. Α. Σαββάκης.

Τι θα κάνει το... χρήμα γενικότερα παραμένει ένα ερώτημα, καθώς μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως αυτοί) ρευστοποιούσαν μετοχές της Alpha Bank εκμεταλλευόμενοι τη διαφορά που τους προσέφερε το δικαίωμα.

Στο 0,61 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που ενδοσυνεδριακά διόρθωσε έως το 0,60, ενώ το ΑΛΦΑτπ αντέδρασε -όπως αναμενόταν- για να πιάσει τελικά το 1,24 ευρώ.

Κλειδί λοιπόν η Alpha Bank, καθώς πωλήσεις στη μετοχή και αγορές στο warrant θα μπορούσαν να συνεχιστούν -θεωρητικά- μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Όμως τεχνικά ο κλαδικός δείκτης δεν αντέχει χαμηλότερα από τις 180, άντε 175 μονάδες, στη χειρότερη περίπτωση. Στη χθεσινή συνεδρίαση βγήκαν αρκετές πωλήσεις και στη μετοχή της Εθνικής, αλλά μέχρι τα 4,32 ευρώ, γεγονός που ενίσχυσε βραχυπρόθεσμα την τεχνική εικόνα της.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα έχουμε καλύτερη εικόνα της αγοράς, ειδικότερα δε για την Alpha Bank και τις τράπεζες θα επιμείνουμε περισσότερο.

Κρίσιμη όμως η σημερινή συνεδρίαση και λόγω ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς σύντομα η αγορά θα πρέπει να μάθει τι ακριβώς και πώς θα γίνει με τις θυγατρικές του ομίλου. Με το ενδεχόμενο της δημόσιας πρότασης, τις πιθανές τιμές κ.λπ., με τον όμιλο να επηρεάζει (και) χρηματιστηριακά ένα τμήμα της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, θα φανεί στην πράξη πώς διαχειρίζονται εν τέλει οι αρχές την περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αλλά εν δυνάμει και πιθανές ανάλογες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στη συνέχεια. Πάντως και εχθές, όπως στην προχθεσινή συνεδρίαση, τα πονταρίσματα έδωσαν και πήραν.

Αυξημένης επικινδυνότητας το εν λόγω ποντάρισμα, που απαιτεί ενημέρωση, γνώση των λεπτομερειών της νομοθεσίας και λίγη εσωτερική πληροφόρηση.

Χρήσιμη η συνεδρίαση και για τις αντοχές μετοχών λ.χ. όπως ο ΟΤΕ, που έγραψε και νέο υψηλό στα 9,40 ευρώ. Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα αναφέρονται περισσότερα για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και την τεράστια ανταπόκριση που έχει μέχρι τώρα. Πάνω από 2.000 οι αιτήσεις και σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνεται η τάση του όπου φύγει-φύγει που παρατηρείται και στον τραπεζικό κλάδο.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το γύρισμα της ΔΕΗ, καθώς έκλεισε στα 11,20 ευρώ έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως τα 10,84. Η μετοχή του ΟΠΑΠ επί της ουσίας σταθερή, καθώς έγραψε απώλειες μόλις 0,10% στα 10,24 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, MIG, Frigoglass, Folli Follie(*), με ακόμη ένα υψηλό στα 26(!) ευρώ, ξεχώρισαν από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Από τα μεσαία το όποιο ενδιαφέρον εστίασε στα... πονταρίσματα στις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ απ΄ όσους τζόγαραν με τις πιθανές τιμές στις οποίες θα γίνουν οι δημόσιες προτάσεις. Ευνοημένη εμφανώς η ΧΑΛΚΟΡ, αλλά είπαμε, αυξημένου ρίσκου το παιχνίδι.

Τεχνικά ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να μην χάνει τις 180 μονάδες και η Alpha Bank να έχει μια βάση πάνω από το 0,58-0,59 ευρώ, με το warrant της από 1,20 ευρώ και πάνω. Ο FT 25 στις 398 μονάδες θα πρέπει να μην χάσει τις 394-393, με τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ να αναμένεται να λειτουργήσουν και σήμερα εξισορροπητικά.

Τέλος, σημειώνουμε πως ο χθεσινός τζίρος (120,5 εκατ. ευρώ) θεωρείται καλός γι' αυτά τα επίπεδα της αγοράς και χωρίς να παραπέμπει σε σπουδή των βραχυπρόθεσμων παικτών να φοβηθούν και να αποχωρήσουν από την αγορά.

(*) Ενδιαφέροντα στοιχεία και παρασκήνιο και για τη μετοχή της Folli Follie αλλά και των Aegean, Autohellas στα... ενδότερα του Χαμαιλέοντα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v