ΧΑ: Άλλα... κόλπα στις δημοπρασίες

Τράβηξαν χαμηλότερα την αγορά οι επενδυτές μέσω των δημοπρασιών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικώς στις 1.190 μονάδες. Χαμηλότερα οι τράπεζες, πιέσεις και σε ΔΕΗ, Folli, OTE και ΕΛΠΕ. Κέρδη για MIG, θετικό πρόσημο για ΟΛΠ, Intralot. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση και ενώ ο ΓΔ στις 17.00 βρισκόταν στις 1203,59 μονάδες (-1,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε να κλείνει στις 1211,77 με απώλειες 0,75%.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 1214,86 μονάδες (+0,25%), όμως μετά τις 10.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1197,4 μονάδες (-1,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1190,31 μονάδες με τελικές απώλειες 1,77%.

Χθες, μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι MIG, Intralot, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάν. Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Μέτκα.

Σήμερα, μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν 10 τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Frigoglass, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μένοντας στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties και Motor Oil.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έφθασε τα 83,8 εκατ. από τα οποία τα 10,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ). Το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε δέκα τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε Alpha Bank, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΠΕΙΡΤΠ και ΕΥΔΑΠ.

Με αρκετά διαγράμματα σε βασικούς δείκτες και Δεικτοβαρείς τίτλους να αρχίζουν να "γέρνουν", πιο λεπτομερής τεχνική ανάλυση θα γίνει στη συνέχεια.

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από επενδυτικά κεφάλαια "που κλείνουν βιβλία" αλλά και κινήσεις άντλησης ρευστότητας προκειμένου να εξασκηθούν οι πρώτοι παραστατικοί τίτλοι της Alpha Bank, πιέζουν τις Δεικτοβαρείς μετοχές και αν συνεχιστούν οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν τα σήματα εξόδου, ενώ από την άλλη παραμένουν μετρημένες οι μετοχές, χαμηλότερα του 25αρη, που "αποφασίζουν να δώσουν κίνηση, ακόμα και στην λογική καλλωπισμού των αποτιμήσεων, εν όψει τέλους χρηματιστηριακού έτους".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης χρησιμοποιώντας ως καταλύτη τη κατώτερη  των προσδοκιών αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s -παρέμεινε στη κατηγορία υψηλού κινδύνου "C" -  διέσπασε ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 1180 με 1200 μονάδων ενεργοποιώντας έτσι σημαντικές εντολές αγορών, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Από εκεί και έπειτα όμως  ο Δείκτης δηλώνοντας αδυναμία συνέχειας προς την αντίσταση των 1245 μονάδων αναδιπλώθηκε καθοδικά. Πιθανή επιβεβαιωμένη  επανείσοδος του Δείκτη μέσα στο επίπεδο των 1200 με 1180 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα επιβαρύνει το ημερήσιο διάγραμμα  τιμών χαρακτηρίζοντας  την ανοδική διαφυγή της περασμένης Δευτέρας ως "fake"τεχνικό γεγονός, που θα θέσει ως βραχυχρόνιο πτωτικό στόχο τις 1145 μονάδες.  Καθοδικές αποκλίσεις (Bearish Divergence)  και άρνηση να ακολουθήσουν  την πρόσφατη  άνοδο του Γενικού Δείκτη λαμβάνουμε από αρκετούς τεχνικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα από τον "νεφελώδης Corona Swing Position", όπου παρά την καταγραφή νέων υψηλών από τον Γενικό Δείκτη, εκείνος συνεχίζει τη καθοδική του πορεία εμφανίζοντας πιθανή αποδυνάμωση της ανοδικής συνέχειας προς τα όρια των 1245 και 1280 μονάδων.
 
Σε αντίθεση με το Γενικό Δείκτη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη εισέλθει στην ανάλογη σε σημαντικότητα ζώνη των 400 με 390 μονάδων παρουσιάζοντας εμφανή διαγραμματική αδυναμία κίνησης προς το ισχυρό όριο αντίστασης των 410 με 416 μονάδων.
 
Ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 390 μονάδες θα βάλουν τις βάσεις για την εκδήλωση μιας βίαιης καθοδικής κίνησης προς τις 375 με 370 μονάδες προβληματίζοντας έντονα για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του δείκτη. Και εδώ όπως και στο Γενικό Δείκτη οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες ορμής εμφανίζουν αρνητική απόκλιση (BearishDivergence) προϊδεάζοντας μας για την "κενότητα" της πρόσφατης ανοδικής διάσπασης των 400 μονάδων.
 
Επίσης τεχνικά σημάδια "πλήρωσης" της ανόδου και πιθανής αναστροφής λαμβάνουμε μερικώς  από κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους, όπως για παράδειγμα από την ΕΕΕ, όπου απειλεί τη στήριξη των 20 ευρώ, των Ελ. Πετρελαίων με την καταγραφή τιμών κάτω από τα 9 ευρώ και της ΔΕΗ με το σχηματισμό "ανοδικού   ceiling” (ταβάνι) πέριξ των 11,20 ευρώ, επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονοικές εξελίξεις

"Κόκκινα" ταμπλώ σε όλες τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται ο χρυσός.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, η ανεργία αυξήθηκε στο 10,9% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 10,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει μειωθεί από την αρχή του 2011 και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1998.
 
Στην Ευρώπη, τόσο η BoE, όσο και η ECB διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια τους επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των Αγορών. Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές, προσθέτοντας ότι η Ευρωζώνη μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός το 2013 θα διαμορφωθεί στο 1,4%, το 2014 στο 1,1% και το 2015 στο 1,3%. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο -0,4% το 2013, στο 1,1% το 2014 και στο 1,5% το 2015.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το Αμερικανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 3,6%. Το νέο μέγεθος είναι ανοδικά αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 2,8%, ενώ αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 3,2%.
 
Στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς και στις επόμενες συνεδριάσεις, η Federal Reserve θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωσης του ρυθμού παροχής ρευστότητας στις Αγορές, του επονομαζόμενου "tapering", δηλωσε ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, θα ξεκινήσουμε από το Τραπεζικό ταμπλώ από όπου και προέρχονται οι περισσότεροι τεχνικοί προβληματισμοί.
 
Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έστω και σχετικά οριακά, έχασε το τεχνικό όριο των 184 μονάδων και αν δεν επιστρέψει άμεσα ψηλότερα, δίνει σήμα εξόδου από το βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι και "βάζει πλώρη" για τις επόμενες στηρίξεις στις 174 και 162 μονάδες.
 
Επάνω στην αποφασιστική στήριξη των 4,25 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής και αν αρχίσει τις "διερευνητικές βουτιές" σε χαμηλότερα επίπεδα, θα "ανοίξει την όρεξη" των πωλητών, να τον πιέσουν προς τα 3,90 ευρώ.
 
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις "μετράει" ο τίτλος της Πειραιώς, που επαναπροσέγγισε επικίνδυνα την αποφασιστική ζώνη στήριξης στα 1,48 - 1,45 ευρώ.
 
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, προς νέα υψηλά 62 μηνών έκανε προσπάθεια να κινηθεί ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, αλλά "έμεινε από δυνάμεις και τελικά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, επόμενη σημαντική και ιδιαίτερα σκληρή η αντίσταση των 9,00 ευρώ.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, η απόφαση που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών κ. κ Στουρνάρας και Χρυσοχοϊδης προβλέπει την εξόφληση από τον προϋπολογισμό βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 141,17 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, εφόσον η Επιχείρηση παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο. Η Κυβέρνηση, πρακτικά, εξοφλεί μόνο τις οφειλές για έργα που είχε κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ σε Υλίκη και Βίλιζα, ύψους 113,5 εκατ. ευρώ πλέον αναλογούντος ΦΠΑ ύψους 26,03 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα εξοφλούνται άλλα 1,9 εκατ. ευρώ
 
Στον αντίποδα συμψηφίζει το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 293,7 ευρώ που αφορά σε καταβολή επιχορηγήσεων για τις επενδύσεις της Επιχείρησης χρεώνοντας προς 0,084 ευρώ ανά κυβικό μέτρο το αδυίλιστο νερό, που προμηθεύτηκε η Επιχείρηση την περίοδο από 25/10/2004 μέχρι την 30/6/2013.
 
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφει ο τίτλος του ΟΛΠ, που απέχει ακόμα σημαντικά από την επόμενη αντίσταση των 21,50 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του FTSE25, νέα υψηλά 24 μηνών για τον Fourli, που δοκίμασε και τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 4,08 ευρώ). Για όσους δεν θεωρούν την αποτίμηση "απαιτητική", επόμενη σημαντική τεχνική αντίσταση στα 4,20 ευρώ.
 
Ακόμα χαμηλότερα, δείχνει να επιμένει στην πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,67 ευρώ (κλείσιμο 22/10), η Autohellas, ενώ το Ιασώ συντηρεί την προσπάθεια νέας ανοδικής κίνησης που έχει ξεκινήσει από τα 1,21 ευρώ (κλείσιμο 20/11).
 
Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Προοδευτική, όμως τα σημερινά κέρδη ήταν αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, καθώς το "bid" ήταν στημένο χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
 
"Γκολ και θέαμα" υπόσχεται η Forthnet, καθώς η είσοδος της Wind στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης δημιουργεί συνθήκες "μετοχικού ανταγωνισμού" με την Forgendo και αυτό άρχισε να φαίνεται και στο ταμπλώ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης, με τις συναλλαγές να μειώνονται ακόμη περισσότερο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.094 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υπέστη νέο "αιφνιδιασμό" από τις τελικές δημοπρασίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε υπερτίμηση 0,62%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.422 - 3.325 Δεκεμβρίου, 93 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 4 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 392,5) κινήθηκαν μεταξύ 388,25 και 399,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.037), ΔΕΗ (1.022), Alpha Bank(4.017), Εθνική (673), Πειραιώς (1.223), Μυτιληναίο (470), ΟΠΑΠ (586), MIG(2.064), ΕΛΠΕ (215), Motor Oil (347), Intralot (154), Folli Follie Group (104),ΕΥΔΑΠ (151), Jumbo (109), Eurobank Properties (133).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ο όγκος συναλλαγών ήταν μέτριος (804 δικαιώματα) ωστόσο οι επενδυτές έδειξαν σαφή προτίμηση στα puts (785 τμχ) έναντι των calls (19 τμχ) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε ξανά στο 35%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.264.741 τεμ.), Εθνική (3.405.668 τεμ.), Πειραιώς (1.989.608 τεμ.).
 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v