Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο -και λόγω warrants- η Alpha

Με ουρά πωλητών από την Παρασκευή ενδέχεται σήμερα-αύριο να σημειωθεί «τοπικός πυθμένας». Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, στο επίκεντρο και λόγω άσκησης των warrants -από αύριο- η Alpha. Το «πονηρό» σχεδόν ταυτόχρονο άδειασμα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στα υπόψη.

Καλή εβδομάδα, με την αγορά σε γύρισμα και με τους βασικούς δείκτες λίγο πιο πάνω από σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Με το κλείσιμο της Παρασκευής να αφήνει ανεκτέλεστο πωλήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές, που ίσως δοκιμάσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 1.177 μονάδων, το οποίο διαμορφώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Στις 385 μονάδες ο FT 25 με περιθώριο -από τεχνική πλευρά- να διολισθήσει άλλες 5-10 μονάδες χωρίς να αλλάζει η φορά που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία ιδιότυπη συσσώρευση της αγοράς (από τη συνεδρίαση της 16ης/10), με τοπικές κορυφές και πυθμένες που δεν αποκλίνουν από το εύρος συσσώρευσης. Προσώρας αυτή η διαδικασία -ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις, οι αντιπαραθέσεις κι η διελκυστίνδα εν γένει κυβέρνησης-τρόικας, υπουργού Οικονομικών/δανειστών- έχει αποφέρει νέο υψηλό για τον Γενικό Δείκτη και ένα... παρ' ολίγον για τον FT 25. Με σχετική διασπορά του παιχνιδιού προς επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ελάχιστες της υγιούς περιφέρειας.

Στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, σημειώθηκε υψηλή τιμή στις 404,33 μονάδες για τον 25άρη και νέο υψηλό 29 μηνών στις 1.228,23 μονάδες. Αυτό ήταν από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας (2/12), ακολουθεί ένα σερί τεσσάρων συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, που επαναφέρει τον δείκτη στα μέσα επίπεδα της περιόδου 16 Οκτωβρίου - 6 Δεκεμβρίου.

Οι δύο βασικοί δείκτες κυμαίνονται γύρω από τον Κινητό Μέσο Όρο αυτής της περιόδου με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναζητούν την αφορμή για να κάνουν είτε την υπέρβαση είτε τη... διόρθωση.

Κλειδί οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στις 183 μονάδες και με περιθώριο να διολισθήσει έως τις 175. Πολλά θα κριθούν κατ' αρχάς από τη διαδικασία της άσκησης των warrants της Alpha Bank -ξεκινάει αύριο-, με ζητούμενη κάλυψη της τάξης του 15%, ποσοστό που θα θεωρηθεί άκρως ικανοποιητικό από τους ανθρώπους του ομίλου.

Ο κλάδος φέρνει ειδήσεις, εξελίξεις και έτσι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του χρόνου και προφανέστατα στις αρχές του επόμενου, και βλέπουμε. Βραχυπρόθεσμα όμως ζητούμενη είναι η επιτυχής άσκηση του δικαιώματος στην Alpha Bank. Στο 0,60 ευρώ η τιμή της μετοχής, στο 1,16 το warrant της, κι η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται πονηρή καθώς είναι η τελευταία όπου ισχύει το ιδιότυπο arbitrage. Η πώληση «μανών» (μετοχών) με σχεδόν ταυτόχρονη αγορά «δικαιωμάτων» αποτέλεσε πρόσφορη τακτική μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Να δούμε από αύριο.

Στα 4,25 ευρώ διολίσθησε η μετοχή της Εθνικής, μετά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 4,68 ευρώ την προηγούμενη Δευτέρα. Στο 1,49 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Το σχεδόν ταυτόχρονο άδειασμα στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο και χτύπημα στις τελευταίες συναλλαγές θεωρήθηκε τεχνική κίνηση και μείωση θέσης ξένου ή ξένων, που όμως καλύφθηκαν-απορροφήθηκαν λίγο χαμηλότερα από άλλους ισχυρούς παίκτες.

Στα 91-92 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με αρκετές «στημένες» πωλήσεις να γίνονται μετά τις 17.10. Γεγονός που μας κίνησε την περιέργεια και αναφέραμε στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου, εκτιμώντας πως μπορεί να δώσει τάση. Να πιέσει τους βασικούς δείκτες, λόγω ουράς πωλήσεων, είτε ενδοσυνεδριακά είτε σε κλείσιμο χαμηλότερα σήμερα-αύριο και εν συνεχεία από το «τοπικό χαμηλό» (σήμερα ή αύριο) να επιχειρηθεί ακόμη μία προσπάθεια προς το κλείσιμο της χρήσης.

Πρακτικά η αγορά έχει προεξοφλήσει και σε μεγάλο βαθμό έχει αφομοιώσει τις εξελίξεις και την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση Αθηνών-τρόικας, με ενδιαφέροντα στοιχεία να αναφέρονται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr για το... σκληρό παιχνίδι τακτικής.

Όσο η αγορά κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα (στο εύρος συσσώρευσης που προαναφέρθηκε), δύσκολα θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του παιχνιδιού και πέραν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ανεβάζει στροφές η περιφέρεια - ζητούνται πακέτα με discount σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης και όντως, ωστόσο αυτή η κατηγορία παικτών χρειάζεται ένα έναυσμα που μόνο από το «κέντρο» και τα «ισχυρά χέρια» μπορεί να δοθεί.

Κατά συνέπεια, παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης τάσης με την εκτίμηση πως σήμερα-αύριο ενδέχεται να σημειωθεί ακόμη ένας τοπικός πυθμένας -της διόρθωσης που ξεκίνησε από τα υψηλά της 2ας/12-, πως τα «ισχυρά χέρια» παραμένουν ενεργά με τη στήριξη και ορισμένων ξένων οίκων. Και με την προϋπόθεση πως η άσκηση από αύριο των warrants της Alpha Bank δεν θα κρύβει εκπλήξεις. Μια Alpha Bank που σε αυτήν τη συγκυρία προικοδοτείται με τις καταθέσεις των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που δεν πέτυχαν να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v