Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «παιχνίδι» συσσώρευσης στο ταμπλό του ΧΑ

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι «ανοίγει» το παιχνίδι σε περισσότερες μετοχές. Τα νέα υψηλά για τίτλους-«κλειδιά». Τι αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα. Τι σημαίνει η διατήρηση του Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.150 - 1.200 μονάδων. Τα στατιστικά.

Σταθεροποιητικού χαρακτήρα θα μπορούσε να θεωρηθεί η εβδομάδα, που έκλεισε για τον Γενικό Δείκτη στις 1.177 μονάδες, για τον FT 25 στις 385,99 μονάδες, με τον FT MId στις 1.184 και τον τραπεζικό στις 183 μονάδες (*)

Κύκλος πέντε συνεδριάσεων, που συνέβαλε περισσότερο στην «αφομοίωση» της εκρηκτικής εβδομάδας 25-29/11 (με την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία MSCI- EM), στο «χώνεμα» των υψηλότατων συναλλαγών, τοποθετήσεων που έγιναν με αφορμή την ένταξη των δέκα ελληνικών μετοχών στον διεθνή δείκτη MSCI-Greece «αναπτυσσόμενων χρηματιστηρίων».

Για τον Γενικό Δείκτη μετά τα νέα υψηλά 29 μηνών στις 1.228 μονάδες- στη συνεδρίαση της Δευτέρας- ακολούθησαν τέσσερις συνεχόμενες ημέρες διολίσθησης μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής με σχετικά αυξημένες συναλλαγές/προσφορά προς το τέλος της συνεδρίασης.

Πρακτικά για τους βασικούς δείκτες στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις επιχειρήθηκε η συσσώρευση σε επίπεδα όχι ψηλότερα των 1.200 και όχι χαμηλότερα των 1.150 μονάδων, ένα εύρος κοινής αποδοχής, εάν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών και ανθρώπων της αγοράς.

Θυμίζουμε, πως στην συνεδρίαση της Παρασκευής 29/11 ο Γενικός Δείκτης είχε «κλείσει» στις 1.195,68 μονάδες, ο FT25 στις 395,20, ο FT Mid στις 1.182,77 μονάδες. Στο σχόλιο μας του προηγούμενου Σαββατοκύριακου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Που ποντάρουν οι επενδυτές...» γινόταν σαφής αναφορά στην ανάγκη αφομοίωσης των κεκτημένων.

Στο σχόλιο της 2/12 «Τα τρίμηνα και η Moody's στο επίκεντρο» σημειώναμε ότι «πρακτικά σημαίνει, πως σε μία ομάδα μετοχών οι εισροές ξένων κεφαλαίων θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις είτε από χαμηλότερες τιμές είτε στις τρέχουσες και προφανώς σε υψηλότερες. Ο τρόπος, που αντέδρασαν συγκεκριμένες μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου δείχνει ότι δεν αποκλείεται το...ταμείο για το 2013 για αρκετές από αυτές να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών» .

Πράγματι την τελευταία εβδομάδα οι βασικοί δείκτες μπορεί να μην συνέχισαν ανοδικά, να μην σημειώθηκαν «νέα υψηλά» για παράδειγμα για τον FΤ25 (εξαιρούμενης της ανοδικής-κίνησης/επιστροφή στα υψηλά 29 μηνών για τον Γενικό Δείκτη, που προσεγγίζουμε ξεχωριστά) ωστόσο και νέες εισροές υπήρξαν σε επιλεγμένα χαρτιά της «μεγάλης» και της «μεσαίας» κεφαλαιοποίησης και υψηλότερες τιμές για μετοχές των δύο κύριων δεικτών και ενίσχυση της εκτίμησης πως η αγορά «χρωστά» ένα «νέο υψηλό» και για τον 25άρη.

Εβδομάδα συσσώρευσης- αφομοίωσης των νέων υψηλών με το κλείσιμο του ΓΔ στις 1.228,23 μονάδες ( στη συνεδρίαση της Δευτέρας να χρωματίζει το κλίμα των τελευταίων ημερών). Ακολούθησαν η σχεδόν ταυτόχρονη καταγραφή «νέων υψηλών» για τις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και εν συνεχεία η αντίδραση συγκεκριμένων- επιλεγμένων μετοχών. Στη συνεδρίαση της 5/12 σημειώθηκαν «νέα υψηλά» για τον ΟΤΕ (στα 9,75 ευρώ) για τον ΟΠΑΠ ( στα 10,42 ευρώ/ στις 4/12) και για τη ΔΕΗ στα 11.49 ευρώ ( στη συνεδρίαση της 3/12). Οι νέες σημαντικές τοποθετήσεις, που έγιναν σε αυτές τις τρεις μετοχές προοιωνίζεται την συνέχεια της ανοδικής πορείας τους, βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Εβδομάδα κινητικότητας και στις τράπεζες, με την συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με τους τραπεζίτες, με εξελίξεις για την Eurobank, με αυξημένο ενδιαφέρον για μετοχές & warrants των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς.

Για την συνάντηση Γ. Προβόπουλου- τραπεζιτών (το μεσημέρι της 6/12) η Αναστασία Παπαϊωάννου έχει αναλυτικό ρεπορτάζ, για την Eurobank ο Χρ. Κίτσιος αναφέρεται στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο η α.μ.κ να γίνει με όρους αγοράς.

Για το θέμα των warrants οι Χρ. Κίτσιος- Γ. Σαββάκης αναλύουν όλες τις λεπτομέρειες για τον χειρισμό και την άσκηση των «δικαιωμάτων» με την Alpha Bank να ανοίγει την διαδικασία την Τρίτη (10/12). Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε τελικά στα 0,60 ευρώ και το warrant στα 1,15 ευρώ.

Σε αυτή την συγκυρία θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η στάση ξένων οίκων, οι επενδυτικές ημερίδες της HSBC και Citi στο Λονδίνο, οι συναντήσεις ξένων παραγόντων με έλληνες επιχειρηματίες και χρηματιστές στην Αθήνα. Ενδεικτική η τελευταία έκθεση της BofA/Merrill Lynch που καλύπτει εκ νέου τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank.

Ομως πέραν των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και των τραπεζών κινείται ένας σημαντικός αριθμός εισηγμένων κυρίως από τον FT25 και FT Mid. Από τα Folli Follie, Jumbo (αμφότερες με πληθώρα πακέτων στα υψηλά) ΕΧΑΕ, Motor Oil μέχρι τον Φουρλή, την MLS, τις θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και λίγες της «μικρότερης κατηγορίας» .

Θεωρώντας μετοχή-σηματωρό τον Φουρλή θα αναφερθούμε στα νέα υψηλά των 4,11 ευρώ που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά στις 6/2, προτού διορθώσει η μετοχή προς το κλείσιμο.

Για τη μετοχή του Φουρλή η Alpha Finance ανέβασε τον πήχη στα 4,7 από τα 3,2 ευρώ και η IBG στα 5,4 από τα 4 ευρώ. Η περίπτωση του Φουρλή είναι ενδεικτική μίας ομάδας μετοχών/εισηγμένων που διαγράφουν μια σταθερά ανοδική πορεία, καθώς απεγκλωβίζονται από τα ιστορικά ελάχιστα τους.

Μετοχές-ενδείξεις, πως ένα μέρος της αγοράς «γυρίζει». Αρχικά ελάχιστες μετοχές, και άλλες στη συνέχεια, περισσότερες τις τελευταίες εβδομάδες. Είτε πρόκειται για τον ΟΤΕ που «επιστρέφει» στα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2010, τον Φουρλή (στα επίπεδα Ιουλίου του 2011) είτε άλλων που είχαν προηγηθεί (Jumbo, Folli- Follie, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια) είτε όσων είναι σε διαδικασία επαναφοράς (ΕΧΑΕ, Motor Oil αλλά και Σαράντης, Πλαίσιο, ΕΥΔΑΠ κ.α. )

(*) το γεγονός, πως οι δύο βασικοί δείκτες έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας- που ήταν και ελάχιστα εβδομάδας- αφήνει μία ουρά ρευστοποιήσεων για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ειδικότερα ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 1.177,34, χαμηλό 6/12 και ελάχιστο εβδομάδας, ο 25άρης στις 385,99 μονάδες χαμηλό ημέρας και ελάχιστο εβδομάδας.

Θυμίζουμε, πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τζίρος έφθασε τα 92/93 εκατ. ευρώ έναντι 80 της Πέμπτης και περίπου 120 της Τετάρτης.

Θυμίζουμε επίσης πως ουρά αγοραστών όμως, υπήρχε μετά το ανοδικό «τράβηγμα» της αγοράς προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής 29/11. Ουρά αγορών που συνέχισε το «τράβηγμα» του ΓΔ προς την κορυφή της 2/12.

Τα σημειώνουμε αυτά, καθώς υπό προϋποθέσεις στην συνεδρίαση της Δευτέρας ενδέχεται να σημειωθεί πυθμένας- σημείο αναφοράς για μία τελευταία ανοδική κίνηση. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της Τρόικας, τις αντοχές του οικονομικού επιτελείου (Στουρνάρας: το...τανγκό χορεύεται με δύο) και μικρο-τραπεζικά με το πως θα κινηθεί η διαδικασία άσκησης των warrants της Alpha Bank, δηλαδή σε ποιο ποσοστό και σε τι τιμές θα εξελιχθεί το 4ήμερο (10-13/12).

Άντε και καλό Σαββατοκύριακο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.195,68 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 1,53%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 2,33% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 0,86%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Εμπορίου (4,18%), Υγεία (3,64%) και Χημικά (3,09%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-7,86%) και Ασφάλειες (-3,57%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (45%), Forthnet(42,44%), Άλφα Γκρίσιν (37,50%), Λεβεντέρης (32,55%), AtticaΣυμμετοχών (32,45%), ΓΕ Δημητρίου (28,57%), Σελόντα (27,62%), Pasal (23,95%), Προοδευτική (23,01) και Ιονική Ξενοδοχειακή (19,97%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: HellasOnLine (-39,70%), ΕΛΥΦ (-24,30%), Καθημερινή (-20,81%), Medicon (-20,35%), Compucon (-20%), Τηλέτυπος (-19,75%) Βαρβαρέσος (-19,43%), Μπήτρος (-12,13%), ΑΕΓΕΚ (-11,90%) και Χατζηκρανιώτη (-11,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v