Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία «χασούρα» 8% στις τράπεζες

Πτώση για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, εκ των οποίων στις δυο τελευταίες κλείνει στο χαμηλό ημέρας. Σταθεροποιητική εικόνα σήμερα στους τραπεζικούς τίτλους. Ισχυρές απώλειες για ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, Intralot, ΕΛΠΕ. Άνοδος για Frigoglass, ΜΟH, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, δεν είναι λίγες, όταν μάλιστα στις δύο τελευταίες κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης σημείωσε ένα μίνι αρνητικό ρεκόρ επτά μηνών, καθώς τέσσερα συνεχόμενα αρνητικά κλεισίματα είχε να "δει" από την περίοδο 20 έως και 24/5/2013, όταν και συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, η "υπεροπλία" των τίτλων με αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και η "ήττα" που έγραψαν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες οι οποίοι ποντάροντας στο δελτίο τύπου της 10/10 από την Επ. Κεφαλαιαγοράς έσπευσαν να τοποθετηθούν στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) σε τίτλους θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, περιμένοντας την υποβολή των δημόσιων προτάσεων, με τις εξελίξεις να μην τους δικαιώνουν και να τους αναγκάζουν σε εσπευσμένες πωλήσεις.

Μάλιστα οι τίτλοι των θυγατρικών του ομίλου που θεωρητικά είχαν το μεγαλύτερο περιθώριο υπεραξίας μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της θεωρητικής τιμής της πιθανολογούμενης δημόσιας πρότασης και συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη προτίμηση των traders, ήταν και αυτοί που πιέστηκαν σήμερα περισσότερο από τα πονταρίσματα που δεν βγήκαν.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το σερί των προηγούμενων δύο ανοδικών, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 1,53% και από τον Τραπεζικό 7,86%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 29,68% και ο Τραπεζικός σημειώνει απώλειες 19,08%.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Δείκτης μετά την αρχική διστακτικότητα κινήθηκε ανοδικά μέχρι τις 1195,24 μονάδες (+0,41%), αλλά πολύ γρήγορα έμεινε από δυνάμεις. Ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων (άλλαξε πρόσημο εννέα φορές), όμως μετά τις 13.44 κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", στις 17.00 βρέθηκε στις 1179,86 μονάδες (-0,88%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1177,34 μονάδες με απώλειες 1,09%.

Αρκετά ικανοποιητικός ο τζίρος έφθασε τα 91,5 εκατ. από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΙΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ το 72% του τζίρου αφορούσε συναλλαγές μόλις οκτώ τίτλων (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάνας, ενώ μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie Group και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ και Jumbo.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μετά την καταγραφή νέων υψηλών διετίας και πλέον, η Αγορά φαίνεται να επιστρέφει σε περισσότερο επιφυλακτική στάση, εν όψει της εκπλήρωσης των κριτηρίων για την συμφωνία με την τρόικα και το διαγνωστικού ελέγχου τηςBlackRock, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
 
Η εξάσκηση των πρώτων παραστατικών τίτλων για την Alpha Bank, ενεργοποίησε πωλήσεις για την άντληση ρευστότητας, δημιουργώντας αντίστοιχες πιέσεις εντός και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ.
 
Αν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων είχαν πολλές θετικές αναγνώσεις, δεν στάθηκαν ικανά να κάνουν την διαφορά, δίνοντας ώθηση στον Δείκτη προς νέα υψηλά.
 
Ενδεχομένως ένα μέρος των πιέσεων να προέρχεται και από το κλείσιμο των βιβλίων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που παίρνουν τα κέρδη τους για το 2013, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδήσεις που μπορούν να επαναφέρουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, μάλλον παρατείνουν την αναμονή (Αστέρας).
 
Η επόμενη εβδομάδα έχει ως κύρια γεγονότα την 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που λήγει η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants της Alpha Bank και την είσοδο των νέων μετοχών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου
 
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις τείνουν να επαναφέρουν τον Δείκτη του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι. Οι προοπτικές, σε αυτή την περίπτωση μπορούν να οδηγήσουν τον Δείκτη μέχρι τις 1100 μονάδες ενώ η περιοχή των 1230 μονάδων χαρακτηρίζεται ως ζώνη αντίστασης και μάλιστα ισχυρή.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, προσπάθεια επιστροφής του θετικού κλίματος σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην WallStreet, με την κίνηση να θεωρείται περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, καθώς οι δείκτες στο NYSE συμπλήρωσαν πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
 
Σε άλλη περίπτωση τα στοιχεία από την ανεργία (το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε το Νοέμβριο στο 7% από 7,3% τον Οκτώβριο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2008) και από την καταναλωτική δαπάνη, μάλλον επαναφέρουν τα σενάρια για επικείμενο "tapering" από τη Fed και αυτό μάλλον αρνητικά θα έπρεπε να το είχαν εκλάβει οι Αγορές. Σε αυτό το μήκος κύματος και ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Charles Plosser, που δήλωσε ότι η Fed πρέπει να ξεκινήσει την έξοδο από το QE, μετά τα στοιχεία για την ανεργία το Νοέμβριο.
 
Παραδόξως, ανοδικά κινείται και ο χρυσός (!)
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Qantas Airways σε "ΒΒ+" από το "ΒΒΒ-" μια ημέρα αφότου η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε για μεγάλες ζημιές στο α΄ εξάμηνο χρήσης.
 
Μπορεί χθες η ΕΚΤ να μην παρουσίασε κάποιο "μπαζούκα", επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές και απογοητεύοντας τις Αγορές, ωστόσο η Credit Agricole προβλέπει εκπλήξεις για το 2014. Οι αναλυτές της Γαλλικής Τράπεζας εκτιμούν πως είναι πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει σε έναν εμπλουτισμό της μελλοντικής καθοδήγησης (forward guidance), σε συνδυασμό με ένα νέο πρόγραμμα φθηνής ρευστότητας στις Τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κατακερματισμός. Παράλληλα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 13 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Την επανέναρξη κάλυψης των Ελληνικών Τραπεζών γνωστοποίησε η Bank of America-Merrill Lynch, δίνοντας σύσταση "Neutral" για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο 1,71 ευρώ και την Alpha Bank με τιμή-στόχο 0,67 και "Underperform" για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο 4,15 ευρώ.
 
Στην έκθεσή της, αναφέρει πως πιστεύει στο" turn around story" των Ελληνικών Τραπεζών, το οποίο στηρίζεται στην μακροοικονομική ανάκαμψη και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον κλάδο. Η ανάλυση των περασμένων κρίσεων, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, οδηγεί την BofA στην εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν το 2014, ενώ μετά από αυτό οι προβλέψεις θα ομαλοποιηθούν σχετικά γρήγορα.
 
Τιμή - στόχο 7,7 ευρώ δίνει η Citi και παράλληλα προχωρά σε σύσταση "πώλησης" για την μετοχή του ΟΠΑΠ. Ο οίκος υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ήταν ισχυρά αλλά η μετοχή θα έπρεπε να τελεί υπό διαπραγμάτευση με discount έναντι ομοειδών εταιρειών. Ο τίτλος συμπλήρωσε 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 9,09 ευρώ.
 
Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, τρεις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση "μετρά" η μετοχή της ΔΕΗ. Αν επιμείνουν οι πωλητές επόμενη σημαντική στήριξη στα 10,28 ευρώ.
 
Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σημειώνουν και οι Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν. Επόμενες τεχνικές στηρίξεις στα 7,80 και 18,00 ευρώ αντίστοιχα, αν η μετοχή της Τσιμεντοβιομηχανίας συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 21,10 ευρώ.
 
Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή που συμπλήρωσαν "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων. Εδώ οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 7,69 και 3,00 ευρώ, αντίστοιχα.
 
Συμπερασματικά και αν δεν προκύψει κάποιος ιδιαίτερα θετικός καταλύτης, οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι δίνουν σαφείς ενδείξεις "κόπωσης" και εδώ είναι που χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς τα περισσότερα blue chips έρχονται από εντυπωσιακό ράλι και έχουν σημαντικά περιθώρια τεχνικής διόρθωσης.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι οι συνθήκες "μετοχικού ανταγωνισμού" υπόσχονται "γκολ και θέαμα" στην Forthnet, ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Ιασώ και πέμπτη συνεχόμενη η Ιντρακάτ.
 
Κινητικότητα στην InfoQuest, καθώς πλησιάζει η ημέρα αποκοπής (12/12) του δικαιώματος αποκοπής για reverse split και επιστροφής κεφαλαίου 1,10 ευρώ, ενώ σε νέα χαμηλά 15 μηνών υποχώρησε ο τίτλος του Νηρέα.
 
Προσπάθησε να ανεβάσει όγκους η AS Company, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας και έκλεισε και με αρνητικό πρόσημο. Η εισηγμένη συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013, με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με κεφαλαιοποίηση: (α) αφορολόγητου αποθεματικού, εκτάκτων αποθεματικών, αποθεματικών από απαλλασσόμενα της φορολογίας έσοδα και αποθεματικών φορολογηθέντων κατά ειδικό τρόπο και (β) ποσού από τα φορολογηθέντα αδιάθετα κέρδη εις νέον και έκδοση νέων μετοχών που θα διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους με αναλογία 2 νέες προς 10 παλαιές μετοχές.
 
Συνεχίζει να παρουσιάζει αγοραστικό ενδιαφέρον η Attica Group, ενώ με αξιοπρόσεκτα κέρδη τερμάτισε την συνεδρίαση ο Μπήτρος, αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς, με το "bid" να είναι σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
 
"Καθυστερημένοι" αγοραστές εμφανίστηκαν στην Sato. Στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισαχθούν στο ταμπλό οι 37.269.750 νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 19,75 εκατ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων με:
 
α)  Καταβολή  μετρητών  ποσού 1.000.000,29 ευρώ από την Εταιρεία HELCY HOLDINGS LIMITED με την έκδοση
1.886.793 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,53 ευρώ έκαστη και τιμή διάθεσης 0,53 ευρώ ανά μετοχή. β)  Κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς Τράπεζες συνολικού ποσού 18.752.967,21 ευρώ με την έκδοση 35.382.957 νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,53 ευρώ έκαστη και τιμή διάθεσης 0,53 ευρώ ανά μετοχή.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, με κυριότερο χαρακτηριστικό την αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.090 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,45%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.159 - 4.884 Δεκεμβρίου, 271 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 387,75) κινήθηκαν μεταξύ 385,5 και 393,25 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (868), ΔΕΗ (664), Alpha Bank(6.220), Εθνική (824), Πειραιώς (1.847), Μυτιληναίο (581), ΟΠΑΠ (927), MIG (715), Ελ. Πετρέλαια (125), Motor Oil (132), Τιτάνα (111), Ελλάκτωρα (117), ΕΧΑΕ (117), ΓΕΚ (229).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE ανέκαμψε στο 37%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 583 δικαιώματα (298 calls και 285) puts).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (26.914.641 τεμ.), Εθνική (3.605.778 τεμ.), Πειραιώς (1.988.908 τεμ.), ΟΤΕ (1.013.090 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v