Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στο ταμπλό

Βραχύβια η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ να κινείται κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής. Ισχνός ο τζίρος με συναλλαγές σε Alpha Bank και warrants. «Γύρισμα» για ΟΤΕ, ΔΕΗ, αδύναμη αντίδραση για Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Μotor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Δεν είχε συνέχεια το ανοδικό ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να "επιστρέφει" στις 1.175 μονάδες με οριακές απώλειες έχοντας ξεκινήσει με άνοδο έως και 1% προς τις 1.190 μονάδες. 

Οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα τα 5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.05, από τα οποία περίπου 1,2 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει χέρια συνολικά σε μετοχές και warrants της Alpha Bank.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε:

Το ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά και μάλιστα με ανοδικό χάσμα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν είναι ό,τι πιο άρτιο τεχνικά για τον... μεγάλο δείκτη. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της 6ης/12 για τον δείκτη σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά ελάχιστη τιμή στις 385,99 μονάδες. Στη σημερινή άνοιξε από τις 388 μονάδες, που είναι και το μέχρι τώρα χαμηλό ημέρας. Λεπτομέρεια που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί σύντομα, δηλαδή στη διάρκεια της σημερινής, το πολύ της αυριανής συνεδρίασης.

Χαμηλός ο τζίρος, χαμηλότερος του μέσου όρου και της τελευταίας κίνησης της αγοράς (από τα τέλη Νοεμβρίου) αλλά και της πιο... μάκρο, από τα μέσα Οκτωβρίου. Το γεγονός των χαμηλών συναλλαγών δεν είναι πάντα αρνητικό σε μία ούτως ή άλλως«ρηχή αγορά, όπου η τάση των βασικών δεικτών διαμορφώνεται από μετρημένες μετοχές.

Σε Alpha Bank και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας και σε 2-4 επιμέρους μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στο 0,609 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,20 ευρώ το warrant με αυξημένες συνολικά συναλλαγές, απόλυτα φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Η Εθνική από τα 4,29 στα 4,34 ευρώ φαίνεται πως κάνει βάση τα 4,20-4,25 ευρώ σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Απόλυτα αναμενόμενη η κίνηση των 2 από τις 3 μετοχές, καθώς σε ΟΤΕ και ΔΕΗ ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αμέσως με την αρχή της συνεδρίασης εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα την αναστροφή της τάσης και την... κάλυψη των απωλειών που -τεχνητά- είχαν δημιουργηθεί προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Στον ΟΤΕ από τα 9,20 ευρώ σταδιακά στα 9,35, με καλές συναλλαγές, όπως και η ΔΕΗ από τα 10,70 στα 10,93 ευρώ. Θυμίζουμε τα υψηλά τους στα 9,75 και στα 11,49 ευρώ αντίστοιχα. Επίπεδα-αντιστάσεις που σημειώθηκαν στις 5/12 και στις 3/12 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξαναδοκιμαστούν σε αυτήν τη χρήση. Από τα 9,68 στα 9,77 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενδεχομένως και λόγω της σύστασης «πώλησης» από τη Citi.

Ο γενικά χαμηλός τζίρος και η ισχνή -αρχική- αντίδραση μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η διόρθωση της Motor Oil κι οι πωλητές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και CC HBC δείχνουν πως η ανοδική τάση θα εξασθενίσει από τις 390 μονάδες για τον 25άρη, με πιθανή τη διολίσθησή του προς τις 387, με ζητούμενη την κάλυψη του ανοδικού χάσματος που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ελάχιστη έως απογοητευτική η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με συνολικό τζίρο ούτε καν 200.000 και στις 20 μετοχές του δείκτη FT Mid. Και μιας κι ο λόγος για τον συγκεκριμένο δείκτη, χρήζει προσοχής το διάγραμμά του, όπως αναρτήθηκε στον Εκηβόλο την Παρασκευή.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μετά από 55΄ συνεδρίασης ο τζίρος μόλις που έφτανε τα 7,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 1,6 σε μετοχές και warrants της Alpha Bank. Με τον FT25 να καλύπτει σταδιακά τα μικρά... κενά προς τις 387 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v