Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ο χαμηλότερος τζίρος 47 συνεδριάσεων

Χωρίς κατεύθυνση και με τους επενδυτές... απόντες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση. Ελειψε η είδηση «καταλύτης». Μόλις 18 μονάδες η διακύμανση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Σε υψηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς, ΕΤΕ, ΔΕΗ.

Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν έγιναν "σοφότεροι" μετά την σημερινή συνεδρίαση.

Οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές έχουν κλείσει βιβλία και προγραμματίζουν τις χειμερινές τους διακοπές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, συσκέπτονται για το πως θα αντιμετωπίσουν την "λαίλαπα" του φόρου υπεραξίας, αν τελικά αυτός εφαρμοστεί (!)

Σε αυτά τα δεδομένα ήλθε να προστεθεί και ο χαμηλότερος τζίρος του τελευταίου διμήνου και πλέον, καθώς για να "συναντήσει" κάποιος τον αμέσως χαμηλότερο τζίρο θα πρέπει να ανατρέξει στην συνεδρίαση της 2/10 (43,8 εκατ.)

Συμπερασματικά και αν δεν υπάρξει η είδηση - καταλύτης που θα επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον, "game over" για το Χ.Α., τουλάχιστον όσον αφορά την καταγραφή νέων σημαντικότερων υψηλών. Σαν περισσότερο επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διακράτησης του μεγαλύτερου μέρους από τα πρόσφατα κεκτημένα, με το συνεχιζόμενο "rotation" στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και το ελάχιστο, προς το παρόν, ενδιαφέρον στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Κάπως έτσι ήταν η εικόνα και στην σημερινή συνεδρίαση, με τα περισσότερα blue chips εμφανώς "κουρασμένα" και τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να αδυνατούν να δημιουργήσουν "όψιμους θαυμαστές", έστω και στην λογική του "window dressing", κάτι που το επιβεβαιώνει και η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπέρασε το 1 προς 1,5.

Σε μία, μάλλον βαρετή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1189,85 (+1,06%) και χαμηλό τις 1171,6 μονάδες (-0,49%), άλλαξε 10 φορές πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1178,58 μονάδες (+0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1182,93 μονάδες με κέρδη 0,47%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Motor Oil, ενώ αντίθετα δεν ήλθαν σε "επαφή με το κόκκινο" οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Μέτκα, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Folli Follie Group.

Μέσω των δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Alpha Bank και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Eurobank Properties, Jumbo.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 54,4 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ). Το 73% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις εννέα τίτλους και πιο συγκεκριμένα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική, ΑΛΦΑΤΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Jumbo, Folli Follie Group.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

H Αγορά την εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με νέα υψηλά, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα κλείνοντας κάτω από την ζώνη του 1200 και του 400 αντίστοιχα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
 
Σε ημερήσιο γράφημα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένουμε "long" με το "stop¨" μας στις 379 μονάδες, σε κλείσιμο.
 
Αύριο Τρίτη έχουμε την πρώτη σειρά εξάσκησης warrants εκ μέρους της Alpha Bank που σαν μέγεθος αποτελέσματος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τον κλάδο όσο και την οικονομία και την ψυχολογία της.
 
Τα βιβλία των Αμερικάνικων funds έχουν κλείσει πλέον και ο μήνας είναι συνήθως περισσότερο συντήρησης και άμυνας, ενώ τα εγχώρια κεφάλαια, ειδικά των αμοιβαίων, κάνουν "κινήσεις τακτικής" μιας και έρχεται τέλος του χρόνου και "συναγωνίζονται" σε αποδόσεις.
 
Το 1200 επίπεδο του Γενικού Δείκτη και το 400 του FTSE25 συνεχίζουν και είναι "βραχνάς", βραχυπρόθεσμα, για την Αγορά, παρόλα αυτά σε ημερήσια γραφήματα κρατάει την τάση της.
 
Όλα δείχνουν πως η Ευρώπη “παίζει” καθυστέρηση μέχρι τον Μάιο, όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, ενώ από την άλλη όλα δείχνουν πως  η λύση δεν θα είναι απλά Ελληνική αλλά πιθανότατα συνολική και για άλλα Κράτη - Μέλη με πρόβλημα υψηλού χρέους.
 
Πλέον περιμένουμε το φορολογικό καθεστώς στην υπεραξία των μετοχών και τις λεπτομέρειες του, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις να δημιουργούν σύγχυση στην Αγορά.
 
Οι χαμηλές αποδόσεις στις αναπτυγμένες Αγορές αλλά και ο κίνδυνος των υψηλών αποτιμήσεων έχει κάνει αρκετά funds να έχουν στρέψει τα βλέμματα στην Ελλάδα, μιας και ναι μεν το ρίσκο είναι αυξημένο, παρόλα αυτά και οι αποδόσεις είναι σημαντικά μεγάλες.
 
Το μόνο που μπορεί να προβληματίσει την όλη προσπάθεια, θα ήταν μία γενικότερη άσχημη κατάσταση στις ξένες Αγορές. Δεν μιλάμε για απλά μια διόρθωση στις Αγορές, μιας και αυτό δεν λέει κάτι, αλλά μία πιο άσχημη εξέλιξη στο "ανοδικό γαϊτανάκι" αύξησης των αποτιμήσεων στις Αγορές του εξωτερικού.
 
Είναι φανερό όταν οι Αγορές αποφασίσουν ότι αρχίζει και δημιουργείται "ταβάνι" τιμών, η "νότια" κίνηση να είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
 
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε την εβδομάδα που πέρασε και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι πλεονασματικός με τους φόρους παρόλα αυτά να είναι αισθητά αυξημένοι, περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες, Επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Από την άλλη δεν περιμένουμε σύντομα από τις Τράπεζες να "ανοίξουν τις κάνουλες δανεισμού", που πλέον είναι ερμητικά κλειστές, παρόλα αυτά επόμενο πολύ σοβαρό βήμα θα ήταν να υπάρξουν σημαντικές ρυθμίσεις σε εταιρείες βιώσιμες με σημαντικά μεγάλο δανεισμό και κόστος αυτού, καθώς πολλές Επιχειρήσεις μεγάλου ή μικρότερου μεγέθους δεν θα αντέξουν στον χρόνο χωρίς ρευστότητα και με τόσο υψηλά επιτόκια.
 
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την Αγορά, με μοναδική "ένσταση" το γεγονός ότι  και συνεχίζουμε να είμαστε σε σημαντικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα αν μη τι άλλο που χρειάζονται κατοχύρωση για να μας δώσουν συνέχιση. Τα επίπεδα του 1200 και 400-410 χρειάζονται κατοχύρωση για να μας δώσουν άμεση συνέχιση προς τον στόχο μας που είναι στην περιοχή του 1350-1500. Η χρονιά που τελειώνει σε 3 εβδομάδες έχει πρωταθλητές τις μετοχές της ΑΛΦΑ- ΦΟΥΡΛΗ- ΔΕΗ- ΟΤΕ- ΟΠΑΠ και της ΜΠΕΛΑ με αποδόσεις από 80% ως 161% (ΑΛΦΑ+warrant). Από την άλλη οι ξένοι αλλά και οι Ελληνικοί τίτλοι μέρα με την μέρα ανεβάζουν τους στόχους τους στους τίτλους με το ενδιαφέρον ολοένα και να μεγαλώνει. Το μόνο πρόβλημα στην αγορά είναι πως οι εισροές στην παρούσα φάση έχουν πάει σε 30-40 τίτλους με αποτέλεσμα το retail να θεωρεί πως οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές και να μην παίρνει θέσεις.
 
Σε αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι ίδιοι οι εισηγμένοι που ξέρουν τις Επιχειρήσεις τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για αυτούς που θέλουν να πάρουν θέσεις.
 
-Απόστολος Μάνθος
 
Ιδιαίτερα οριακή για τη μετέπειτα ανοδική πορεία του είναι η ημερήσια διαγραμματική κατάσταση του Τραπεζικού Δείκτη, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις απειλεί τη μεσοπρόθεσμη γραμμή τάσης του περασμένου Αυγούστου, στις 186 μονάδες περίπου, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση όχι μόνο της εν λόγω γραμμής τάσης  αλλά και του Fibo απλού κινητού μέσου των 55 ημερών, στις 180 μονάδες θα "ανάψει το πράσινο φως¨" για την έναρξη μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης προς το επίπεδο στήριξης των 162 μονάδων αναιρώντας έτσι το μετέπειτα  ανοδικό κυματισμό  προς τις 228 μονάδες. Σημαντική αλλαγή προς το προδιαγεγραμμένο  πτωτικό σενάριο θα φέρει μόνο η ανοδική καταστρατήγηση, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, των 200 μονάδων.
 
Βεβαρημένη είναι και η βραχυχρόνια διαγραμματική εικόνα  της Alpha Bank μετά  τη καθοδική  διάσπαση της ισχυρής στήριξης των 0,62 ευρώ και την   πλήρωση του "ανοδικού χάσματος" της 8ης Οκτωβρίου.  Αδυναμία επαναδιαπραγμάτευσης πάνω από το όριο  των 0,62 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση  μιας πιθανής έντονης κατάβασης προς την ιδιαίτερα ανθεκτική ζώνη  στήριξης των 0,55 ευρώ. Γεγονός, που θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ  την μεσομακροπρόθεσμη αδιαπερατότητα της περιοχής αντίστασης των 0,70 ευρώ.  
 
Μέσα στο υπερμέγεθες σταθεροποιητικό εύρος διακύμανσης των 4,70 με 3,90 ευρώ έχοντας όμως ως "ανοδικό φόβητρο" το όριο των 5 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 12 δισ ευρώ κεφαλαιοποίηση, συνεχίζει να λαμβάνει τιμές η μετοχή της Εθνικής, κινούμενη πέριξ της τιμής ΑΜΚ των 4,29 ευρώ. Η παρατεταμένη όμως πλάγια κίνηση της μετοχής έχει συσσωρεύσει αρνητικές δυνάμεις σε αρκετούς τεχνικούς δείκτες ενώ  την έχει ήδη "σπρώξει" εκτός του ανοδικού καναλιού του περασμένου Αυγούστου προϊδεάζοντας μας  για την εκδήλωση μιας μετέπειτα  πιθανής καθοδικής αναμέτρησης τόσο με το όριο στήριξης των 3,90 ευρώ όσο και με το σημαντικό απλό κινητό μέσο όρο τάσης των 55 ημερών. Καθοδική τμήση των εν λόγω τεχνικών επιπέδων θα προκαλέσει έντονες ρευστοποιήσεις βάζοντας ως στόχο την επόμενη περιοχή στήριξης των 3,35 ευρώ.
 
Απομακρυσμένη σε σχέση με τη τιμή ΑΜΚ των 1.70€  συνεχίζει να βρίσκεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς καταγράφοντας μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις κλεισίματα  πλησίον της πρώτης γραμμής στήριξης των 1,48 ευρώ. Εδώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από απόψεως διαγραμματικών pattern εστιάζεται στην αποτύπωση στο ημερήσιο chart τιμών ενός επικίνδυνου μεσοπρόθεσμου σχηματισμού  "Head & Shoulders" με τη γραμμή ώμου (neckline) να εντοπίζεται στην περιοχή των 1,35 με 1,33 ευρώ.  Καθοδική λύση του εν λόγω σχηματισμού με την επιβεβαιωμένη διάσπαση της "neckline"  θα ανοίξει το διάβα -βάση της διαγραμματικής βιβλιογραφίας – για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα της ζώνης στήριξης των 1,21 με 1,16 ευρώ, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,29% του Ιαπωνικού Nikkei, ενώ με μικρές απώλειες έκλεισε ο S&P ASX 200 έπειτα από την προειδοποίηση από την Αυστραλιανή QBE Insurance Group για τα κέρδη και το outlook.
 
Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης, ενώ οι επενδυτές των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων αναμένουν τα αποτελέσματα της σύσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.
 
"Oι περισσότερες από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες μείωσαν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου στη διάρκεια του τριμήνου έως τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη επιπλέον προβλέψεις έναντι επισφαλών δανείων ώστε να αποδείξουν ότι έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, ενόψει και του ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές", αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα.
 
"Bullish" για τον S&P 500 δηλώνει η BofA Merilll Lynch στην ανάλυσή της για το 2014. Σύμφωνα με τον οίκο, o δείκτης βαρόμετρο της Wall, έχει μεταπηδήσει από μία περιορισμένου εύρους πορεία των τελευταίων 13 ετών σε ένα "bull market". Έτσι, δηλώνει "bullish" για το 2014 αν και αναμένει πρώτα μία διόρθωση στη ζώνη διάσπασης πριν συνεχίσει ανοδικά. Γενικότερα, η BofA δηλώνει "ταύρος" στις μετοχές και το δολάριο και "bearish" στα Εμπορεύματα. Ωστόσο προειδοποιεί ότι το β' και το γ' τρίμηνο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τις μετοχές, ενώ εκτιμά ότι οι τεχνολογικές και οι βιομηχανικές μετοχές είναι σε πλεονεκτικότερη θέση για ένα θετικό ξεκίνημα το 2014. Σε ότι αφορά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, αναμένει μία πολύ πιο αρνητική χρονιά, για το κοινό νόμισμα.
 
Τους παράγοντες, οι οποίοι στερούν το θετικό momentum από την Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, σκιαγραφεί η Capital Economics:
 
Οι Τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια παραμένουν αδύναμες. Η "κάνουλα» της δανειοδότησης διατηρείται κλειστή", γεγονός που απομυζεί τις Επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
 
Το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων έχει λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014, παρατείνοντας έτσι, την πολιτική της λιτότητας και το επόμενο έτος.
 
Ο Κατασκευαστικός τομέας ενδεχομένως, θα παραμείνει αδύναμος, καθώς οι τιμές κατοικιών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε όλη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
 
Η δομική ανεργία αναμένεται να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά, γεγονός που συνιστά "βαρίδι" για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι λίγες συνεδριάσεις ως το τέλος του έτους περιορίζουν την διάθεση των ενεργών επενδυτών για αυξημένες συναλλαγές, ενώ η χαμηλή ορατότητα, όσον αφορά το νέο φορολογικό καθεστώς στο Χ.Α. επιτείνουν την νευρικότητα στις τάξεις των εγχώριων επενδυτών.
 
Η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants θα απασχολήσει την Αγορά όλο το μήνα, με διαφορετικές επιλογές για τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την ρευστότητά τους και τους επενδυτικούς στόχους τους.
 
Τεχνικά και όσον αφορά το ημερήσιο γράφημα, οι 1175 μονάδες δείχνουν σαν απόλυτα βραχυπρόθεσμη στήριξη, που διάσπασή της θα δώσει καινούργιες πωλήσεις και θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1156 - 1150 μονάδες. Αντίσταση το 1184-1190, σε πρώτη φάση, και το κλασσικό 1232 σε δεύτερη.
 
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σημειώνει ο τίτλος της Τιτάν. Αν η μετοχή της Τσιμεντοβιομηχανίας συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 21,10 ευρώ, επόμενη στήριξη στα 18,00 ευρώ.
 
Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΕΧΑΕ. Στα 7,90, 7,69 και 7,40 ευρώ οι αμέσως επόμενες στηρίξεις.
 
Επιμένει πλαγιοανοδικά ο ΟΛΠ σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 18,54 ευρώ (κλείσιμο 28/11). Απελπιστικά αργά, μπορεί να κινηθεί προς τα 21,5 ευρώ.
 
Προχωρώντας χαμηλότερα, η στήλη ειδοποίησε εγκαίρως για τον "μετοχικό ανταγωνισμό" στην Forthnet, νέα χαμηλά 15 μηνών για τον Νηρέα, κινητικότητα αλλά και σημαντική προσφορά στον Αστέρα που περιμένει την αποσφράγιση των προσφορών συνεχίζεται το σχετικό συναλλακτικό και πιθανότατα εποχικό, ενδιαφέρον στην AS Company, ενώ στον Βογιατζόγλου και στα 1,25 ευρώ άλλαξαν χέρια 18500 τεμ.

---ΧΠΑ

Με εξαιρετικά υποτονική συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων.
 
Σαφής η μείωση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.305 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,45%.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.917 - 3.412 Δεκεμβρίου, 498 Ιανουαρίου, 0 Φεβρουαρίου και 7 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 390,25) κινήθηκαν μεταξύ 383,75 και 390,75 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (738), ΔΕΗ (669), Alpha Bank(4.850), Εθνική (1.135), Πειραιώς (1.304), Μυτιληναίο (211), ΟΠΑΠ (719), MIG(1.269), Ελ. Πετρέλαια (179), Motor Oil (149), Ελλάκτωρα (136), ΕΧΑΕ (126), ΓΕΚ (206).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 40%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διατηρείται χαμηλά καθώς 1034 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (1033 calls και μόλις 1 put).
 
 Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (24.814.641 τεμ.), Εθνική (3.583.358 τεμ.), Πειραιώς (1.841.308 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v