Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήνιασαν Εθνική - ΟΠΑΠ

Έντονα ανοδική συνεδρίαση με τις θετικές διαθέσεις να διαμορφώνονται κατά μεγάλο ποσοστό από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως τις μετοχές του FTSE, την παράσταση έκλεψαν Εθνική και ΟΠΑΠ.

του A. Aναγνωστόπουλου

Έντονα ανοδική συνεδρίαση με τις θετικές διαθέσεις να διαμορφώνονται κατά μεγάλο ποσοστό από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ενώ όσον αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως τις μετοχές του FTSE, την παράσταση έκλεψαν Εθνική και ΟΠΑΠ.

Στη μεν πρώτη περίπτωση, η κίνηση θεωρείται περίπου αναμενόμενη έστω και εάν τα ημερήσια κέρδη από πολλούς θεωρήθηκαν ακραία, καθώς η έντονα ανοδική αντίδραση του τίτλου εμπεριείχε μέσα και σημαντικές ενδείξεις short covering, ενώ η θετική έκπληξη ήλθε από τη μετοχή του Οργανισμού.

Ασφαλώς περισσότερες ενδείξεις για την τάση της αγοράς θα υπάρξουν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ”εξυπηρέτησε” σε σημαντικό βαθμό και αυτούς που ήθελαν καλύτερες αποτιμήσεις λόγω τέλους εξαμήνου.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι παρέμειναν απαισιόδοξοι με αποτέλεσμα να αυξηθούν σχετικά οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 3.693,75 μονάδων με κέρδη 3,10% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 507 εκατ. από τα οποία τα 171 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυρίως λόγω των σημαντικών ”πακέτων” σε Proton Bank (πέρασε το 28% της τράπεζας στο IRF) και Albio.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,07% γυρίζοντας σε θετική απόδοση 0,81% από την αρχή του έτους, κάτι που δεν κατόρθωσε να το κάνει σε μηνιαία βάση, όπου έκλεισε με απώλειες 1,58%.

Από τις μετοχές του FTSE, μόνο τρεις δεν έκλεισαν με κέρδη και συγκεκριμένα, μικρές απώλειες για Ελληνική Τεχνοδομική και ΚΑΕ και αμετάβλητος ο τίτλος του Γερμανού.

Από τους υπόλοιπους τίτλους ξεχώρισαν το +8,81% της Εθνικής, το +5,36% του ΟΠΑΠ ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημείωσαν Ελληνικά Πετρέλαια και Cosmote.

Τεχνικά, παρά τα σημερινά σημαντικά κέρδη, η όποια κίνηση θεωρείται ανοδική αντίδραση. Αν όμως ο Γενικός Δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 3,750 μονάδων, τότε ίσως απαιτείται άμεση επανεξέταση της επενδυτικής στρατηγικής.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 243 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών και 11 τίτλοι με κέρδη από 10 έως 20%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν πόσες από αυτές εσωκλείουν δυναμική για περαιτέρω ανοδική κίνηση, οπότε προς το παρόν απλά επισημαίνονται τα ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη της Γενικής Τράπεζας, οι έντονα ανοδικές διαθέσεις για LogicDIS, Παϊρη, Μαξίμ, η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση του Περσέα και η επιστροφή της ΕΤΜΑ στο ταμπλώ που συνδυάστηκε με σημαντικά ημερήσια κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v