Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήλθαν τα ...πάνω κάτω στη Σοφοκλέους

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΓΔ και 9 μετοχές του FT 20, καθώς η ...επιμήκυνση της διαδικασίας για τα μέτρα και οι εξελίξεις στην Εμπορική προβλημάτισαν. Σημαντικές απώλειες για τράπεζες, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν έδωσε την καταλυτική είδηση, όλα δείχνουν να πηγαίνουν όλο και πιο πίσω και βέβαια η Αγορά που δεν μπορεί να κινείται επ άπειρον μόνο με προσδοκίες, “βαρέθηκε να περιμένει” και είπε να υποχωρήσει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Και σαν να μην έφτανε η σχετική υπεροπλία που έδειξαν οι πωλητές μετά τις 16.05, ήλθαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν εννέα μετοχές του 20αρη (Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank) στο χαμηλό ημέρας και μαζί με αυτές και το Γενικό Δείκτη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προσδοκία, ότι η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα δώσει την είδηση – καταλύτη και με τις προσδοκίες αυτές ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 765,12 μονάδες (+1,33%), έχοντας σαν κινητήριο μοχλό τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Η έναρξη διαδικασίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ

Ο πρώτος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιχορηγούμενος από την είδηση σύμφωνα με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την 19η Οκτωβρίου 2012, στις 19:00.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών. Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συμπεριφορά της μετοχής του Οργανισμού Προγνωστικών περισσότερο προβλημάτισε, παρά έφερε νέους αγοραστές, καθώς ο τίτλος έκλεισε εντυπωσιακά χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,30 ευρώ (+6,17%).

Αναφερόμενη στο θέμα του ΟΠΑΠ, η National Sec. σχολιάζει ότι η ροή ειδήσεων είναι θετική για την εταιρεία, αλλά εκτιμά ότι η μεταβλητότητα σε ό,τι αφορά τη μετοχή θα αυξηθεί, ενώ οι διακυμάνσεις της τιμής της θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον. Όπως σημειώνει, κατά την άποψή της, υπό αυτές τις συνθήκες, τα θεμελιώδη μεγέθη θα παίξουν λιγότερο σημαντικό ρόλο και οι επενδυτές θα πρέπει να βασιστούν στις επίσημες πηγές πληροφόρησης. Επισημαίνει επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση φαίνεται δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πως κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ 

Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ αποφάσισε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, να επιχειρήσει σήμερα προσπάθεια αντίδρασης που τον έφερε μέχρι τα 3,09 ευρώ (+3%). Όμως η όλη προσπάθεια είχε μάλλον “άδοξο” τέλος, αφού η μετοχή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και σημαντικά χαμηλότερα από το τεχνικό όριο των 3,00 ευρώ, κάτι που αυξάνει εντυπωσιακά τις πιθανότητες να δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 2,70 ευρώ.

Πως κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ

Από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν και η μετοχή της ΔΕΗ, που σήμερα επιχείρησε να δώσει ανοδική αντίδραση φθάνοντας μέχρι τα 4,06 ευρώ (+5,18%). Όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο θετική και πλέον πάρα πολλά θα παιχτούν στην στήριξη των 3,73 ευρώ, προκειμένου να μην αρχίσουν να επιστρέφουν στην επιφάνεια σενάρια περαιτέρω διόρθωσης μέχρι τα 3,30 ευρώ.

Επόμενος τίτλος που προβλημάτισε έντονα ήταν αυτός της Εθνικής και ο οποίος δείχνει να δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη διάσπαση των 1,90 ευρώ για την μετοχή ήταν αρνητική εξέλιξη και πλέον χρειάζεται διάσπαση των 1,98 ευρώ για να μπορέσει και πάλι να αποκτήσει “intraday” θετικό ενδιαφέρον. Θυμίζουμε πως τα 1,78 είναι ημερήσιο “Stop” σε κλείσιμο, για τον παραπάνω τίτλο.

Καθίσταται πασιφανές ότι η αισιοδοξία – προσδοκίες που τροφοδότησαν το μίνι ράλι των προηγούμενων οκτώ εβδομάδων αρχίζουν και φθίνουν, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις των αποφάσεων Κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και η κωλυσιεργία των εξελίξεων στα μέτωπα της Εμπορικής, Γενικής, αλλά και των όρων ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, δημιουργούν εκνευρισμό και επιφυλακτικότητα στα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Από την άλλη και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν διαφώτισε περαιτέρω την Αγορά, καθώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για την διαμόρφωση του τελικού πακέτου των μέτρων και κυρίως διότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις, η ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή θα γίνει μετά το τελικό “OK” των εταίρων, άρα απομακρύνεται η βεβαιότητα ότι το πακέτο θα ψηφισθεί πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Oι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Τράπεζας, όπως μετάδωσε το Reuters. “Βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με αγοραστές που έχουν κάνει πολύ καλές προσφορές”, δήλωσε ο κ. Jean-Paul Chifflet στο RTL, προσθέτοντας πως η τιμή αγοράς θα μπορούσε να είναι συμβολικά ένα ευρώ, αναλόγως του ποσού των κεφαλαίων που θα πρέπει να “βάλει” η Credit Agricole στην Τράπεζα. Εν τω μεταξύ, πηγές από την Αθήνα εξακολουθούν να επιμένουν ότι το θέμα μπορεί να λήξει πριν την καταληκτική ημερομηνία που είχε οριστεί για την Κυριακή.  

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η Αγορά θα περιμένει την επόμενη είδηση που θα την επαναφέρει σε ανοδικό momentum και δεν αποκλείουν περαιτέρω μικρή διάβρωση των αποτιμήσεων, κυρίως λόγω της αναμονής των αγοραστών για διαμόρφωση ελκυστικότερων επιπέδων τοποθέτησης.

Το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha Bank

“Η συμφωνία στα μέτρα των €13,5 δισ. είναι αναγκαία αλλά όχι, όμως, και ικανή συνθήκη για την εκταμίευση της δόσης των €31,5 δισ και την εν γένει ομαλοποίηση του Ελληνικού ζητήματος και την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της Χώρας από το Ευρώ” σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει, “με την Ελληνική Κοινωνία να χειμάζεται ενόψει και των νέων επώδυνων μέτρων ύψους €13,5 δισ. και να αναζητά ελπίδα σε καλύτερες ημέρες, σύμφωνα με προβλέψεις που υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αναμένεται απόκλιση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012, με το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται σε -1,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου -1,0% του ΑΕΠ, ενώ, ταυτόχρονα, αναμένεται να συνεχισθεί η ύφεση στην Ελληνική οικονομία με έντονα πτωτικούς ρυθμούς όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014. Συγκεκριμένα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα έχει ανέλθει μέχρι το 2014 σε -25% (από το 2008)”.

Ως μια “πολύ συμφέρουσα επιλογή για κέρδη” χαρακτηρίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών το Αμερικανικό δίκτυο CNBC που αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται από πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο το Χρηματιστήριό της μπορεί να αποδειχτεί “πεδίο δόξης λαμπρόν” για τους επενδυτές.

Τι λέει η Commerzbank για κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ένα περαιτέρω “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους είναι σχεδόν αδύνατο, σύμφωνα με την Commerzbank, που επισημαίνει ότι αυτό αφήνει τις Αγορές forex με δύο επιλογές: είτε οι διεθνείς πιστωτές συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τη Χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι υπερχρεωμένη, είτε αφήνουν την Αθήνα να χρεοκοπήσει και να βγει από την Ευρωζώνη”.

Υποστηρίζει ότι το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ανεξαρτήτως από το εάν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις ή όχι, μια έκβαση που θα αφαιρούσε όλη την αξιοπιστία των προγραμμάτων διάσωσης και της βοήθειας της ΕΚΤ και θα ήταν “καταδικασμένη να αποτύχει”. Το δεύτερο σενάριο ωστόσο θα δημιουργούσε πολιτικά προβλήματα, καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για χρόνια.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κέρδη μετ΄ επιφυλάξεων στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά την καλύτερη εικόνα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μετά την κίνηση της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε καθαρό ποσό ύψους 365 δισ. γουάν (57,92 δισ. δολαρίων) στις Χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν οι traders, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία ένεση ρευστότητας στην ιστορία, καθώς οι αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τη ρευστότητα χωρίς να παράγουν πληθωρισμό.

Η Ισπανία και η Ιταλία θα ζητήσουν την βοήθεια του προγράμματος ομολόγων της ΕΚΤ στις επόμενες δύο με τέσσερεις εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη του στο CNBC, ο Bill Gross, της PIMCO.

Ο αντίκτυπος από την κρίση χρέους θα εξακολουθεί να πλήττει την Ευρωζώνη για την επόμενη δεκαετία προειδοποιεί η Ernst & Young. Επίσης η E&Y προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Πλέον “βλέπει” ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2013 έναντι προηγούμενης εκτίμησης στο 0,4%. Για το 2012 διατηρείται η πρόβλεψη συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5%. Ως προς το ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας, η Ε&Υ προβλέπει ότι το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη θα ξεπεράσει το 12% το 2014. Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπει ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 26% και για την Ισπανία το 27%.

H Citi συνεχίζει να αναμένει πως η Ισπανία θα αναγκαστεί να ζητήσει πλήρη Κρατική διάσωση, και μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε νέο της report, ίσως και μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα. Όπως επισημαίνεται, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ανακοίνωση του “review” της Moody’s για την Ισπανία, αλλά η Citi εξηγεί πως ενδέχεται και αυτό να καθυστερήσει, καθώς η φύση της πρόσβασης της Ισπανίας στις Αγορές, όπως και η πιθανή διάσωσή της από τον ESM, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τι εκτιμήσεις της Citi, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Κυβέρνησης της Χώρας μέχρι τα τέλη του έτους, τοποθετούνται στα 60 δισ. ευρώ, με τις δημοπρασίες ομολόγων (εκτός των εντόκων γραμματίων) μεταξύ του Οκτωβρίου και του τέλους Δεκεμβρίου, να διαμορφώνονται κοντά στα 16,5 δισ ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι τα τέλη του έτους έχουν σχεδιαστεί περαιτέρω επτά δημοπρασίες ομολόγων, και έξι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων.

Παρά το νέο γύρο ισχυρών μέτρων από τη νομισματική πολιτική το Σεπτέμβριο από τη Fed, την ΕΚΤ και την BoJ και παρά τη μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η Fitch αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2012 και για το 2013, “βλέποντας” ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,1% φέτος, 2,6% το 2013 και 3% το 2014 έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 2,2%, 2,8% και 3,1% αντιστοίχως.

O οίκος, σε διαφορετική έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι ο "δημοσιονομικός γκρεμός" των ΗΠΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μια πιθανή δραματική δημοσιονομική σύσφιξη θα έριχνε τις ΗΠΑ και πιθανότητα ολόκληρο τον κόσμο σε ύφεση. Ως προς την οικονομία των ΗΠΑ, η Fitch επισημαίνει το επίμονα υψηλό ποσοστό της ανεργίας, αλλά και την αβεβαιότητα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί. Έτσι, διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 2,2% το 2013, αλλά υποβαθμίζει την εκτίμησή της για το 2013 στο 2,3%.

Τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, το Αμερικάνικο ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκε αρκετά χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Υπουργείου Οικονομικών. Η Αμερικανική οικονομία διευρύνθηκε 1,3% το Q2 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε σύγκριση με ανάπτυξη 2% στο α΄ τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7%, όσο ήταν και η προηγούμενη μέτρηση του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βούλιαξαν με ποσοστό 13,2%. Το μέγεθος, που αντικατοπτρίζει τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών επιχειρηματιών, αναμενόταν να μειωθεί 5% μετά την ανάπτυξη 3,3% τον Αύγουστο.

Τέλος, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Στα ταμεία ανεργίας εμφανίστηκαν 359.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 375.000 νέους ανέργους από 382.000 στο προηγούμενο διάστημα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μόλις πέντε οι μετοχές με θετικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (+0,7%), ΟΠΑΠ (+2,96%), Folli Follie Group (+0,78%), CPB (+2,78%), MIG (+4,71%).

Η τελευταία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, υποβοηθούμενη και από την ανακοίνωση υπογραφής συμφωνίας σύμπραξης (Joint Venture) μεταξύ της Vivartia και της Exeed Industries, στην οποία προβλέπεται η σύσταση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Αίγυπτο, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Ιράκ και Ιράν. Στρατηγικός στόχος είναι η νέα εταιρεία να αναδειχθεί σε κορυφαία επιλογή για τους καταναλωτές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ηγέτης στην τοπική Αγορά, με πωλήσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα €165 εκατ.

Στην απέναντι “κόκκινη” πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-6,99%) και Μυτιληναίο (-5,52%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Jumbo, Eurobank και των δύο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική και Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 742,44 μονάδες με απώλειες 1,68%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 39,6 εκατ.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 81 πτωτικών και για 25 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνέχισαν ανοδικά τα Σωλ. Κορίνθου με “καύσιμο” την επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, όσον αφορά στον αγωγό αερίου TAP, επιμένει στο θετικό πρόσημο η Frigoglass που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, άλλη μία θετική συνεδρίαση για την AS Company, που όμως υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό, όπως και η ΕΚΤΕΡ, ενώ συνεχίζει να ανεβαίνει με ελάχιστες συναλλαγές ο Logismos.

Σε νέα υψηλά 30 μηνών τα Πλ. Θράκης, ο Κανάκης με ελάχιστες συναλλαγές δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα χαμηλά έτους που είναι και ιστορικά χαμηλά, ενώ μάλλον “ψύχραιμα” έδειξε να αντιμετωπίζει τις τελευταίες εξελίξεις η μετοχή της Ιντρακόμ.

Πιο συγκεκριμένα, οριστικά στον πάγο, φαίνεται ότι οδηγείται το ενδεχόμενο εισόδου της Κινεζικής Huawei, στην Intracom Telecom. Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, ωστόσο η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Χώρας αποτέλεσε το “αγκάθι” για την θετική κατάληξη τους.
 
Από την άλλη πλευρά, στο τέλος Σεπτεμβρίου λήγει και η νέα προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματός προαίρεσης (put option) για την πώληση του 49% των μετοχών της Intracom Telecom στην JSC Concern Sitronics. Ωστόσο είναι ακόμη άγνωστο αν, στην παρούσα φάση, θα προχωρήσουν αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μικρή υποχώρηση παρατηρούμε για το Γενικό Δείκτη αυτήν την εβδομάδα μετά από άνοδο 8 συνεχόμενων εβδομάδων, κάτι που είχε να συμβεί από το καλοκαίρι του 2005, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Ένας αριθμός παραγόντων φαίνεται να μην επιτρέπει τη διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων για το Γενικό Δείκτη και συγκεκριμένα των 790 μονάδων που αντέχουν επί ένα εξάμηνο. Από την άλλη η στήριξη των 740 μονάδων αντέχει στις πιέσεις που έχει δεχθεί χάρη σε μετοχές όπως η ΔΕΗ, τα Ελ. Πετρέλαια, ο Τιτάνας και η Coca Cola.

Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα μετοχές που, παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει, έχουν ακόμα περιθώρια ανόδου με βάση τα θεμελιώδη τους, δίνει ελπίδες για μια κίνηση προς τις 840 μονάδες, τα υψηλά έτους. Το ανοδικό momentum δεν έχει διαταραχτεί από την υποχώρηση των προηγούμενων ημερών, αφού ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από Μεσοπρόθεσμους και Βραχυπρόθεσμους Κινητούς Μέσους Όρους.

Η παραμονή της Ελληνικής Αγοράς στις ανεπτυγμένες Αγορές από τον οίκο FTSE για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε ρευστοποιήσεις από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.

Αντίθετα, δε θα πρέπει να αποκλειστεί μια πτωτική κίνηση μέχρι και τις 690 μονάδες στις επόμενες 2 εβδομάδες τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στην Ελληνική οικονομία και η άνοδος συντηρήθηκε με βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια σε μεγάλο βαθμό.

Αναμενόμενη θεωρούμε και την πτώση στο τζίρο μετά από τη λήξη των Παραγώγων Σεπτεμβρίου την προηγούμενη Παρασκευή. Οι μειωμένοι τζίροι είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση στην περιοχή των 730-790 μονάδων για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν σημαντικές εγχώριες εξελίξεις.

Η αναβολή στην οριστικοποίηση των μέτρων δημιουργεί ανησυχίες τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η συζήτηση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην πραγματική οικονομία. Μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο είναι κάτι που δε θα το ήθελε καθόλου η Ελληνική Αγορά αφού να θυμίσουμε ότι πριν από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου καταγράψαμε το χαμηλό έτους και χαμηλό 23 ετών παράλληλα.

Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες για την Ελλάδα είναι αυτή της 8ης Οκτωβρίου, ημερομηνία του τακτικού Eurogroup, το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου όπου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής και η ημερομηνία ψήφισης του πακέτου μέτρων που παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

Είναι δεδομένο ότι στις 2 Συνόδους θα συζητηθεί το θέμα της επιμήκυνσης του Ελληνικού προγράμματος που έχει θέσει επίσημα πλέον η Ελληνική Κυβέρνηση και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που θα επιφέρει η επιμήκυνση.

Για τον Τραπεζικό κλάδο που επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά. Αναμένουμε μια σωρεία εξελίξεων στον κλάδο μετά την ψήφιση των μέτρων και συγκεκριμένα την ολοκλήρωση των Τραπεζικών deals που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, την ανακοίνωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης, τα αποτελέσματα εξαμήνου και την ανακοίνωση των ποσών ΑΜΚ που θα χρειαστούν οι νέοι Τραπεζικοί όμιλοι που θα σχηματιστούν. Στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας αναμένουμε νέα αναβολή στην επιλογή εταίρου από την Credit Agricole.

Σχετικά με τις τιμές των αυξήσεων των τραπεζών υπάρχουν στο τραπέζι σενάρια για εγγύηση των Ελληνικών ομολόγων που κατέχουν από το ΤΧΣ, κάτι που λογιστικά θα αυξήσει τα Ίδια Κεφάλαια τους μέχρι 10 δισ. και επομένως θα μπορέσουν να γίνουν οι αυξήσεις με μικρή απόκλιση από τις τρέχουσες τιμές.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες λόγω του ότι αυτή τη στιγμή χωρίς την Κρατική στήριξη οι μεγάλες Τράπεζες έχουν λίγο - πολύ αρνητικά πρωτοβάθμια κεφάλαια, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να ενισχύονται ελαφρώς, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας, τόσο στα συμβόλαια του FTSE, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, που έφθασαν τα 30.344 συμβόλαια.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας την υπερτίμηση στο 0,85%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.047, τιμή εκκαθάρισης 271,25), κινήθηκαν μεταξύ 269,5 και 282 μονάδων.

Σε ακινησία τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.879), Alpha Bank (4.633), Κύπρου (1.248), ΔΕΗ (1.327), ΟΤΕ (5.674), ΟΠΑΠ (2.184), Πειραιώς (2.050), Μυτιληναίο (281), Intralot (318), Eurobank (837), MIG (607), Ελ. Πετρέλαια (221), Μέτκα (140), Σιδενόρ (104), Motor Oil (121), Ελλάκτωρα (390), ΓΕΚ (237).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ανοδικές τάσεις παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 που σκαρφάλωσε στο 57%, ενώ αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών, στα 813 δικαιώματα (571 calls και 242 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5.000.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v