Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Υποτονικές κινήσεις με πρωταγωνιστές ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Στις 750-755 μονάδες κυμαίνεται η Σοφοκλέους μετά τη σύσκεψη των αρχηγών. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και MIG, Τιτάν, Πειραιώς. Πτώση για Eurobank, Εθνική, ΕΛΠΕ. Όλο και πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Μαδρίτη.

Σε άμεση σύνδεση με το Μαξίμου το ΧΑ, δείχνει να υποδέχεται ουδέτερα τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν από τον Φ. Κουβέλη. Για συμφωνία σε βασικούς άξονες έκανε λόγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να παραμένουν ψύχραιμοι.

Στην περιοχή των 755 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (-0,19%), κατά 0,12% υψηλότερα ο FTSE 20 στις 273 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 27 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν 7,1 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Το ενδιαφέρον είναι πως δεύτερη σε αξία συναλλαγών μετοχή είναι του ΟΤΕ, με την Εθνική, την Alpha Bank και την Eurobank να ακολουθούν.

Θα λέγαμε πως βραχυπρόθεσμα έχουμε μερική μετατόπιση ενδιαφέροντος, ρευστότητας, προς τη μη τραπεζική τριάδα μετοχών και τίτλους-σηματωρούς. Σημειωτέον πως και η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 3,63% στα 4,00 ευρώ.

Το ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη σύσκεψη ή συνάντηση των τριών αρχηγών για το πακέτο των μέτρων μπορεί να θεωρηθεί και ως «κλείσιμο» του συγκεκριμένου ζητήματος.

Παρ’ όλ’ αυτά, το ΧΑ (και ευρύτερα το ελληνικό εγχείρημα), υλοποιείται σε μια ιδιαιτέρως δυσχερή διεθνή συγκυρία. Ενδεικτικά παραθέτουμε 4-5 τίτλους σχετικών θεμάτων για να έχουμε καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει εκτός συνόρων:

- Ισπανία: Στα ύψη οι ανάγκες των περιφερειών
- Ευρωζώνη: Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος
- Βρετανία: Βαθαίνει η ύφεση, συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 0,4% στο β’ τρίμηνο

αλλά και:

- Pimco: Αγοράζουμε ότι αγοράζουν η Fed και η ΕΚΤ
- Συνεχίζεται η φυγή καταθέσεων στην Ισπανία
- Γερμανία: Στην τελική ευθεία για έγκριση ESM

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να βρεθούν οι δέουσες ισορροπίες δυνάμεων από την Αθήνα, τη στιγμή που το πολιτικο-επιχειρηματικό σκηνικό όλο και περιπλέκεται. Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου ξεδιπλώνονται και άλλες πτυχές από το «καυτό» παρασκήνιο της υπόθεσης «Καρούζος».

Στο ταμπλό, η Motor Oil ενισχύεται ελαφρώς στα 6,21 ευρώ, η MIG προσεγγίζει τα 0,29 ευρώ (υπεγράφη συμφωνία Vivartia-Exeed), η Μέτκα ενισχύεται στα 7,21 ευρώ, ενώ Τιτάν, Κύπρου και Coca Cola Hellenic παραμένουν σε θετικό έδαφος.

Σταδιακά μετά τις 13:35 εντάθηκαν οι πωλήσεις σε ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, ενώ το «γύρισμα» της 3E προς τα 14,96 ευρώ αποτυπώθηκε άμεσα με σχεδόν… κάθετη υποχώρηση του 20άρη προς τις 274 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v