Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο προσκήνιο τα νέα μέτρα

Με το βλέμμα στο Μαξίμου το ΧΑ θα περιμένει τις ανακοινώσεις των τριών αρχηγών. Πονταρίσματα λόγω Εμπορικής και ΟΠΑΠ μπορεί να διαφοροποιήσουν τη Σοφοκλέους έναντι των ευρωαγορών που βιώνουν την ισπανική πίεση.

Στον ρυθμό κυρίως των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο κινείται το ΧΑ. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η χθεσινή προσπάθεια διαφοροποίησης του σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαικών αγορών και υπό την ΄΄σκιά΄΄ των όσων δραματικών συνέβαιναν στην Μαδρίτη, την Ισπανία.

Ετσι σε ικανό βαθμό βασικοί δείκτες, μετοχές παρέμειναν σε φορά προεξόφλησης ενώ σε λίγη ώρα (στις 10.30) ξεκινά ακόμη μία συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Κατά την εκτίμηση αρκετών παικτών πρόκειται για την κρισιμότερη μέχρι τώρα συνάντηση τους, καθώς διεξάγεται υπό την ασφυκτική πίεση των χρονοδιαγραμμάτων επιπρόσθετα δε σε εκ νέου ασταθές περιβάλλον και αμφισβήτησης της ελληνικής προσπάθειας.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο ο Ftse 20 αλλά και μετοχές-σηματωροί κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις- ενδεικτικά οι 260 μονάδες για τον 20άρη δεν αμφισβητήθηκαν καν- ενώ τίτλοι - κλειδιά έδειξαν αντοχές για ακόμη μία συνεδρίαση.

Η προσπάθεια της Αθήνας θα συνεχισθεί εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης στην Ισπανία, την εμφανούς πλέον αντιπαράθεσης (τακτικής- συμφερόντων) των ΔΝΤ- ΕΚΤ/Bundesbank με το Βερολίνο να επιμένει με κάθε τρόπο στην πολιτικιή που έχει χαράξει εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα εχθές φρόντισαν οι γερμανοί να κάνουν σαφείς τις επιδιώξεις τους επιστρατεύοντας τους δύο παραδοσιακότερους συμμάχους τους, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς.

Αναφερόμαστε σε αυτές τις εξελίξεις γιατί κατά την εκτίμηση μας η Αθήνα θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν και το πολιτικό σύστημα να κινηθεί κόντρα στην πάγια λογική του και τακτική του.

Εύλογα οι κινήσεις των παικτών θα επηρεαστούν από τα όσα θα διαδραματίζονται στην συνάντηση των τριών αρχηγών, το αποτέλεσμα (οι τηλεοπτικές ανακοινώσεις) πιθανότατα να δώσουν τον ανάλογο τόνο τουλάχιστον σε όσους κινούνται ενδοσυνεδριακά.

Ομως μεγάλη μερίδα παικτών, αναλυτών και ανθρώπων της αγοράς φαίνεται πως έχει προεξοφλήσει και την συμφωνία για το περιβόητο ΄΄πακέτο΄΄ των 13,5 δισ. ευρώ εστιάζοντας προς τις κρίσιμες συναντήσεις στην Ευρώπη μέχρι τις 18-19 Οκτωβρίου.

Οπότε και θα κριθούν πάρα πολλά. Κατά συνέπεια πέραν της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης που θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα νεότερα στο μέτωπο του ΟΠΑΠ ή της Εμπορικής ο ορίζοντας αρκετών ΄΄βλέπει΄΄ μέχρι το 20ήμερο του επόμενου μήνα.

Για τον ΟΠΑΠ και τους εμπλεκόμενους, ενδιαφερόμενους ξεκινά η ΄΄μάχη΄΄ για το 33%, ενώ από το μέτωπο της Εμπορικής τα νεότερα θέλουν την Credit Agricole να ανακοινώνει πολύ σύντομα την απόφαση της.

Στον χθεσινό Εκηβόλο ΄΄ανεβάσαμε΄΄ τα διαγράμματα των μετοχών/τριών διεκδικητών της Εμπορικής με το...ταμπλώ να δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα σύμφωνα με την απόδοση των δύο τελευταίων εβδομάδων αλλά και ισχυρό αουτσάιντερ΄βάσει της πορείας των τίτλων σε διάστημα μηνός.

Εκτίμηση αρκετών φίλων (που συμμεριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό) είναι πως το ΧΑ θα επιδιωχθεί να συνεχίσει στον δικό του ρυθμό για ακόμη μερικές συνεδριάσεις δίνοντας έμφαση κατ΄αρχήν στην συνάντηση των 3 αλλά και στις ταχύτατες (όπως φαίνεται) εξελίξεις σε Εμπορική (και Γενική), ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v