Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 600 το ΧΑ-Κέρδη 14% για τράπεζες

Ιταλία και Ισπανία ωφελούνται σχεδόν άμεσα από τη Σύνοδο, ενώ στο ΧΑ «στήνεται» πάρτι υπεραποδόσεων. Υποχωρούν τα spreads, ενισχύεται το ευρώ. Ισχυρά κέρδη για τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Σε ράλι ανακούφισης στην Αθήνα και στην Ευρώπη αναφερόταν το προηγούμενο χρηματιστηριακό σχόλιο του euro2day.gr. Και πώς άλλωστε, από τη στιγμή που τόσο οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, όσο και οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος παίρνουν βαθιά ανάσα.

Από το Μιλάνο και τη Μαδρίτη μέχρι την Αθήνα, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θεαματικά, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ο MIB ενισχύεται κατά 3,03% στις 13.790 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX κατά 2,61% στις 6.897 μονάδες. Πάνω από τις 6.250 μονάδες επανέρχεται ο DAX (6.285), που ενισχυόταν κατά 2,15% πριν από λίγη ώρα.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων : η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,42%. Αντίθετα το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,25.

Στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες και μετοχές υπεραποδίδουν σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς, καθώς ο FTSE-20 κερδίζει 7,35% στις 227 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης 5,60% στις 611.

Με διψήφιο ποσοστό μεταβολής για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ενώ 11,24% ενισχύεται η ΔΕΗ και 11,90% η Ελλάκτωρ. Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι το 1,45% της (στα 14 ευρώ), που πριν από λίγο ήταν η χαμηλότερη μεταβολή μεταξύ των μετοχών του 20άρη.

Στην αγορά επιχειρείται να προεξοφληθεί το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM, σε βαθμό που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα φτάσει και στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η απόφαση της Συνόδου δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα και δύσκολα θα μπορούσε να πει κάποιος πως την αφορά έμμεσα. Ορισμένοι τρέφουν ελπίδες πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να γίνει με ανάλογο τρόπο ούτως ώστε το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης να μην επιβαρύνει το χρέος.

Τέτοια ένδειξη ούτε καν η παραμικρότερη για τα ελληνικά συμφέροντα δεν είναι ορατή και το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο θα γίνει μέσω του ΤΧΣ. Αφήνεται όμως μια… χαραμάδα ελπίδας, που υπό προϋποθέσεις, εάν την αξιοποιούσε κατάλληλα η Αθήνα, θα μπορούσε να είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας.

Όπως πολύ εύγλωττα σημειώνουν ο Φώτης Κόλλιας και η Μάρω Τσαντήλα η κυβέρνηση ψάχνει μια fast track αποκρατικοποίηση προκειμένου να πείσει τους εταίρους-δανειστές πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Εάν ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση κι η Αθήνα καταφέρουν να αντιστρέψουν έστω και λίγο το πολύ αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, τότε αυτή η Σύνοδος μπορεί να έχει οφέλη και για τη χώρα μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε αυτήν τη φάση τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι ομίλων κάνουν ένα βήμα μπροστά. Και συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Κωστόπουλος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιον ώστε να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Στο σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου σημειώνεται πως έτσι πρέπει να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι απαραίτητο για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο Μιχάλης Σάλλας. Ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς παραδέχεται πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, ωστόσο αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για ολική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Εάν η κυβέρνηση, η Αθήνα κι οι μεγαλοπαράγοντες δεν μείνουν στα λόγια, τότε υπάρχουν λίγες ελπίδες.

Σε κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις αναφέρεται η Αλεξάνδρα Γκίτση με αφορμή τη θέση του Νότη Μηταράκη για ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημειώνει πως είναι μια κυβέρνηση που επιθυμεί τις επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί με έργα.

Όλα αυτά είναι καλά λόγια και ευχές. Εάν λίγα από αυτά γίνουν έργα και πράξεις προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας, τότε η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον. Αυτό επιχειρείται να προεξοφληθεί σε κάποιον βαθμό χρηματιστηριακά.

Θα πρέπει ωστόσο να παραδεχτούμε πως η σημερινή αντίδραση είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο εγχώριων επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών κύκλων.

Η αξία των συναλλαγών, στα 26,7 εκατ. ευρώ, στις 14.10, είναι μέτρια και δεν παραπέμπει στην τοποθέτηση σημαντικών ξένων κεφαλαίων. Πρόκειται πρωτίστως για ένα εσωτερικό παιχνίδι, που από την αρχή της συνεδρίασης ξεκίνησε με ανοδικά χάσματα για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Προς ώρας, περιοριζόμαστε στην άνετη υπέρβαση των 600 μονάδων για το Γ.Δ. (προϋπόθεση που είχαμε θέσει από το προσυνεδριακό σχόλιό μας) και στην επανείσοδο του 20άρη στο εύρος των 220-230 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v