Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΘΕΜΑΤΑ

Η αμυντική απεξάρτηση της Ευρώπης βάζει... δύσκολα στις ΗΠΑ

Η αμυντική απεξάρτηση της Ευρώπης βάζει... δύσκολα στις ΗΠΑ

Η Ευρώπη αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες αλλά παράλληλα επιδιώκει στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ. Η πίεση να μην περιοριστούν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς την Γηραιά Ηπειρο και πως ανακατεύεται η τράπουλα με Κίνα και Ρωσία.

TAGS STRATFOR

Το μπρα ντε φερ Ευρώπης -  Τουρκίας και ο «ανορθόδοξος» Ερντογάν

Το μπρα ντε φερ Ευρώπης - Τουρκίας και ο «ανορθόδοξος» Ερντογάν

ΕΕ και ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας. Όμως, ο Ερντογάν δείχνει να υπολογίζει περισσότερο στα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη που θα έχει αν συνεχίσει τις ανορθόδοξες μεθόδους του.

TAGS STRATFOR

Τα «αγκάθια» στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα «αγκάθια» στον δρόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας κληρονομεί μια χώρα που εξακολουθεί να παραπαίει μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένο περιθώριο εκπλήρωσης των φιλόδοξων προεκλογικών υποσχέσεών του. Οι εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

TAGS STRATFOR

Η δίψα Ερντογάν για εξουσία βάζει την Τουρκία στη γωνία

Η δίψα Ερντογάν για εξουσία βάζει την Τουρκία στη γωνία

Η στροφή του AKP σε εθνικιστικές και λαϊκιστικές πολιτικές στην προσπάθεια να κερδίσει τη μάχη της Κωνσταντινούπολης. Ποιοι λόγοι ευνοούν την δυσαρέσκεια κατά του κόμματος του Τούρκου Προέδρου. Γιατί οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ για τη χώρα.

TAGS STRATFOR

Τι μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο

Τι μπορεί να οδηγήσει ΗΠΑ και Ιράν σε πόλεμο

Γιατί μια ευρεία σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο σενάριο. Η αμοιβαία εχθρότητα και η σημασία της έλλειψης καναλιών επικοινωνίας. Η σημασία της δομής των Ιρανικών δυνάμεων.

TAGS STRATFOR

Το οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας στοιχειώνει το μέλλον

Ακόμα και αν κερδίσει η ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, η αλλαγή ηγεσίας στη χώρα δεν θα φέρει με... θαύμα την ανάκαμψη. Η υπαρξιακή κρίση της ελληνικής οικονομίας και οι εύθραυστες ισορροπίες με την Τουρκία.

TAGS STRATFOR

Ανατροπές στο στρατηγικό τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ

Πώς εξελίχθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι σχέσεις ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης και Κίνας. Η προσέγγιση Πεκίνου-Μόσχας, ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και γιατί Ρωσία και Υπερδύναμη μπορεί τελικά να έρθουν ποιο κοντά.

TAGS STRATFOR

Η παγκοσμιοποίηση και το παράδοξο της ανισότητας

Οι εργαζόμενοι των αναδυόμενων χωρών έχουν ωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση αλλά όχι και αυτοί των πλούσιων χωρών. Η απατηλή λύση του προστατευτισμού και ο κρίσιμος ρόλος της εκπαίδευσης. Ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσουν οι δυτικές κυβερνήσεις.

Οι επιθέσεις στα τάνκερ και ο κίνδυνος σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν

Το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν αυξάνει τον κίνδυνο ευρύτερης πολεμικής σύγκρουσης. Τα σενάρια για τους πιθανούς δράστες και τα κίνητρα. Οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία.

Οι επιλογές της Μόσχας σε ενδεχόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν

Η Ρωσία δεν θέλει να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, όμως έχει επιλογές και δεν θα παρακολουθήσει με σταυρωμένα χέρια την αλλαγή ισορροπιών προς όφελος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, γράφει το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Το επικίνδυνο κοκτέιλ ΑΙ, κυβερνοεπιθέσεων και πυρηνικών όπλων

Η ένταση Ιράν-ΗΠΑ και τα μαθήματα από τη μάχη του Σομ

Οι επικίνδυνες στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων στη Μ. Ανατολή

Οι ευρωσκεπτικιστές ανατρέπουν τις «σταθερές» στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωεκλογές και οι εύθραυστες συμμαχίες

Τα rockonomics και η χαμένη μεσαία τάξη

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο πολιτικά κατακερματισμένες

Η κρίση στη Βενεζουέλα και οι κίνδυνοι για την παραγωγή πετρελαίου

Ενα σαμποτάζ μπορεί να βάλει φωτιά στον Περσικό Κόλπο

Turning Points 2019: Βήματα μπροστά

v