Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση με Dell και Fed στο επίκεντρο

Μικρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς, το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν από την έναρξη των συναλλαγών τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Dell διατηρήθηκε και μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed να προχωρήσει για 12η συνεχόμενη φορά σε αύξηση των επιτοκίων. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Μικρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς, το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν από την έναρξη των συναλλαγών τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Dell διατηρήθηκε και μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed να προχωρήσει για 12η συνεχόμενη φορά σε αύξηση των επιτοκίων. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,75% στο 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Στην ανακοίνωση της η Fed ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ”με ήπιους ρυθμούς”, ενώ εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει ελεγχόμενος.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ενώ την ίδια στιγμή τα κόστη δανεισμού θα ενισχύονται.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος, μετά τα αποτελέσματα της Dell που δεν ικανοποίησαν. Η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους πωλήσεων για το β’ τρίμηνο εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε, τα προκαταρκτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 14,1 με 14,5 δισ. δολ. που προέβλεπε. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο β’ τρίμηνο στα 39 σεντς ανά μετοχή, στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας των 39 με 41 σεντς που προβλεπόταν.

Τα νέα από τη Dell επισκίασαν την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών, που διαμορφώνονταν σε χαμηλό τριμήνου στη Νέα Υόρκη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καιρός θα είναι πιο ζεστός από τα συνήθη επίπεδα και θα μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκαν αρκετές μετοχές εταιριών κοινής ωφελείας, όπως η TXU Corp., οι οποίες δεν ευνοούνται από τα υψηλότερα επιτόκια.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της General Motors η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις Οκτωβρίου παρουσίασαν ισχυρή πτώση, ενώ η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας.

Υποχώρηση εμφάνισε και η μετοχή της Procter & Gamble, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση κερδών α’ τριμήνου της τάξης του 4,5% χάρη στις αυξημένες πωλήσεις προϊόντων καλλωπισμού. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν στα 2,03 δισ. δολάρια ή 77 σεντς ανά μετοχή από 1,94 δισ. δολ. ή 70 σεντς στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν 76 σεντς ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της McDonald’s μετά την ανακοίνωση ότι η Vornado Realty Trust απέκτησε 858.000 μετοχές της αμερικανικής εταιρίας.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Viacom, η οποία εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή έναντι 28 σεντς στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 0,77%, στα 7,81 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,69%, στα 10,28 δολάρια. Πτώση 0,66% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,10 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.406,77 μονάδες με απώλειες 0,32%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,29%, στις 2.114,05 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,35%, στις 1.202,76 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 5.344,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,13% στις 4.922,55 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.434,75 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v