Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρούνται οι πιέσεις στη Wall

Σε αρνητικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed να αυξήσει για μία ακόμη φορά τα επιτόκια. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Σε αρνητικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed να αυξήσει για μία ακόμη φορά τα επιτόκια. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,75% στο 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ”με ήπιους ρυθμούς”, ενώ εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα παραμείνει ελεγχόμενος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Dell συμπαρασύροντας χαμηλότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο καθώς η εταιρία δεν ανταποκρίθηκε στους στόχους πωλήσεων για το β’ τρίμηνο εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε, τα προκαταρκτικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 13,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 14,1 με 14,5 δισ. δολ. που προέβλεπε. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στο β’ τρίμηνο στα 39 σεντς ανά μετοχή, στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας των 39 με 41 σεντς που προβλεπόταν.

Πιέσεις δέχονται μετοχές εταιριών κοινής ωφελείας οι οποίες δεν ωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια.

Μικρή υποχώρηση εμφανίζει και η μετοχή της Procter & Gamble, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση κερδών α’ τριμήνου της τάξης του 4,5% χάρη στις αυξημένες πωλήσεις προϊόντων καλλωπισμού. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν στα 2,03 δισ. δολάρια ή 77 σεντς ανά μετοχή από 1,94 δισ. δολ. ή 70 σεντς στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν 76 σεντς ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, ενισχύεται ο τίτλος της McDonald’s μετά την ανακοίνωση ότι η Vornado Realty Trust απέκτησε 858.000 μετοχές της αμερικανικής εταιρίας.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Viacom, η οποία εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή έναντι 28 σεντς στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.420 μονάδες με απώλειες 0,19%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,22%, στις 2.115 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,30%, στις 1.203 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 5.344,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,13% στις 4.922,55 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.434,75 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v