Η Fed θα ενισχύσει τα επιτόκια στο 4%

H αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Τρίτη στο 4% και να υποδηλώσει περαιτέρω αυξήσεις, όπως φαίνεται σε πρόσφατες παρεμβάσεις μελών της Fed, όπου υπογραμμίζουν τις ανησυχίες τους για πληθωριστικούς κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι μέρος της φρασεολογίας θα μεταβληθεί σύντομα.

του Andrew Balls στην Ουάσινγκτον

H αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Τρίτη και να υποδηλώσει περαιτέρω αυξήσεις, όπως φαίνεται σε πρόσφατες παρεμβάσεις μελών της Fed, όπου υπογραμμίζουν τις ανησυχίες τους για πληθωριστικούς κινδύνους.

Ενώ δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Federal Open Market Committee θα αλλάξει την κρίση της ότι η νομισματική πολιτική παραμένει ”φιλόξενη” και ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια με ”μετριασμένο” ρυθμό, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι μέρος της φρασεολογίας θα μεταβληθεί σύντομα.

Μια απόφαση για αύξηση στο 4% που θα σημάνει τη 12η συνεχόμενη ενίσχυση κατά 25 μονάδες βάσης, δεν αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση. Ο Mark Olson, ο κυβερνήτης της Fed που αντιτάχθηκε στην κίνηση του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ευθυγραμμιστεί και πάλι με την πλειοψηφία, μετά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία.

Μια ανησυχία που εκφράζεται από αναλυτές είναι ότι τα επίπεδα των επιτοκίων δεν είναι πλέον προφανώς χαμηλότερα από τα ”ουδέτερα επίπεδα”, στα οποία η νομισματική πολιτική ούτε περιορίζει ούτε ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα. Όμως η φρασεολογία της Fed φαίνεται αποδεκτή προς το παρόν, ενώ η FOMC αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις για τα ”ουδέτερα επίπεδα” τείνουν να τα προσδιορίζουν στο 4,25%. Οι αξιωματούχοι της Fed σπάνια συζητούν δημόσια τέτοια ζητήματα, αλλά η Janet Yellen, πρόεδρος της Fed του San Francisco, πρόσφατα δήλωσε ότι τα ουδέτερα επιτόκια κυμαίνονται μεταξύ 3,5%-5,5%.

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό 3,8% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρώιμες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου, παράσχοντας περαιτέρω στήριξη στην άποψη της Fed ότι οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές δεν έχουν επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v