Τι πιστεύουν οι αγορές για τον Bernanke;

Εάν η αντίδραση της αγοράς μπορεί να αποτελέσει ασφαλή ένδειξη, η ανακοίνωση ότι ο Ben Bernanke είναι ο ”εκλεκτός” του George Bush για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη. Πώς κρίνουν οι κεφαλαιαγορές την εκλογή και τι πιστεύουν για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει;

του Philip Coggan

Εάν η αντίδραση της αγοράς μπορεί να αποτελέσει ασφαλή ένδειξη, η ανακοίνωση ότι ο Ben Bernanke είναι ο ”εκλεκτός” του George Bush για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη.

Εάν κάποιος θέλει να αναλύσει τις αντιδράσεις, θα μπορούσε να πει ότι η εκτίναξη των τιμών των μετοχών, συνοδευόμενη από ενίσχυση της απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων, αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως ο Bernanke θα είναι πιο ήπιος σε ζητήματα καταπολέμησης πληθωρισμού.

Όμως οι αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων δεν ήταν καταστροφικές. Σύμφωνα με τον Mansoor Mohi-uddin, τον αναλυτή της UBS, η άνοδος κατά 7 μονάδες βάσης στην απόδοση των treasuries μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Bernanke μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχη άνοδο κατά 27 μονάδες βάσης πίσω στο 1987, όταν είχε ανακοινωθεί ο διορισμός του Greenspan.

Η φήμη του Bernanke για ήπια στάση έχει προκύψει το 2002, όταν ως κυβερνήτης της Fed μιλούσε για τις πιθανές επιλογές στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Όμως η Barclays Capital τονίζει ότι ο Bernanke ποτέ δεν εναντιώθηκε σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Όπως αναφέρει, ”ο κ. Bernanke ενδιαφέρεται να καθιερώσει νωρίς στη θητεία του την αξιοπιστία του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας του ως κεντρικού τραπεζίτη”.

Εάν οι αγορές ανησυχούσαν όντως για έφεση του κ. Bernanke για ήπια πολιτική, κάποιος θα περίμενε εντονότερες αντιδράσεις στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων. Υπήρχαν κάποιες πιέσεις στο δολάριο και μια μικρή άνοδος στο χρυσό, αλλά υπήρξαν περιορισμένες.

Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι επενδυτές δείχνουν να συμφωνούν με τον Mickey Levy και τον Peter Kretzmer, τους οικονομολόγους της Bank of America, που τονίζουν ότι ”οι κεφαλαιαγορές θα πρέπει να περιμένουν συνέχεια της υφιστάμενης πολιτικής και με τον Bernanke. Έχει γράψει και αναφερθεί επανειλημμένα για το ότι η βασική προτεραιότητα της Fed πρέπει να είναι η διατήρηση χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v