Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall λόγω εξαγορών και πετρελαίου

Με κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου η Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και η σημαντική δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος. Σημαντικά κέρδη σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου η Wall Street καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και η σημαντική δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών βοήθησαν στη διατήρηση του θετικού κλίματος. Σημαντικά κέρδη σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που καταγράφεται στο μέτωπο των εταιρικών deals ήταν το γεγονός πως η αξία των συμφωνιών που είχαν ανακοινωθεί μόνο σήμερα το πρωί διαμορφώνονταν, σύμφωνα με τους αναλυτές, στα 49 δισ. δολ. με αυτή της ισπανικής Telefonica για εξαγορά της βρετανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας O2 Plc να κυριαρχεί. Η ισπανική εταιρία αγοράζει την O2 προς 31,6 δισ. δολάρια, στην ακριβότερη εξαγορά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών που ανακοινώθηκε φέτος.

Εν τω μεταξύ, η τιμή του ”μαύρου χρυσού” στην αμερικανική αγορά υποχώρησε κάτω και από το επίπεδο των 60 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι traders αναμένουν περαιτέρω στοιχεία που θα καθορίσουν την κατεύθυνση των τιμών στο επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,7% το Σεπτέμβριο έναντι πτώσης κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση κατά 0,5%.

Ο δομικός δείκτης πληθωρισμού PCE ενισχύθηκε κατά 0,9%, στη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από το Φεβρουάριο του 1981 λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών, με την αγορά να περιμένει ενίσχυση κατά 0,1%.

Παράλληλα, αναπάντεχη ενίσχυση εμφάνισε ο δείκτης PMI της ευρύτερης περιοχής του Chicago που διαμορφώθηκε στο 62,9 από 60,5 και ενώ οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στο 57,5.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Placer Dome, μετά την ανακοίνωση ότι η Barrick Gold κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της εταιρίας ύψους 9,2 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Chiron μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η φαρμακοβιομηχανία Novartis θα εξαγοράσει το μερίδιο της αμερικανικής εταιρίας που δεν κατέχει ήδη προς 5,1 δισ. δολάρια δηλαδή περίπου 600 εκατ. δολάρια περισσότερο από την αρχική προσφορά της.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Saks, η οποία συμφώνησε να πωλήσει μία από τις αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτει στην Bon-Ton Stores, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για άλλες μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot και η Wal-Mart, οι πωλήσεις ιδίων καταστημάτων της οποίας σημείωσαν τον Οκτώβριο αύξηση κατά 4,3% ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση από 2% έως 4%.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε η μετοχή της SPX μετά την υποβάθμιση της σε neutral από buy από τη Merrill Lynch.

Υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της Knight-Ridder καθώς η Deutsche Bank υποβάθμισε της σύστασή της σε sell.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της Kellogg καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν περισσότερο στη μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω των αυξήσεων στα κόστη παρά στην αύξηση των κερδών κατά 11%.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,26%, στα 7,72 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,87%, στα 10,21 δολάρια. Μικρή ενίσχυση 0,15% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,28 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.440,07 μονάδες με κέρδη 0,36%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο κατά 1,46%, στις 2.120,30 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,72%, στις 1.207,01 μονάδες.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,99% στις 5.317,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 2,14% στις 4.929,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 2,54% και διαμορφώθηκε στις 4.436,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v