Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλατιά χαμόγελα στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη μετά από 3 συνεδριάσεις πτώσης κατέγραψε η Wall Street καθώς η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο, επέδρασε, μεταξύ άλλων, θετικά στις ”διαθέσεις” της αγοράς, που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την παραίτηση στενού συνεργάτη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Κέρδη σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, απώλειες στο Παρίσι.

Κέρδη μετά από 3 συνεδριάσεις πτώσης κατέγραψε η Wall Street καθώς η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο, επέδρασε, μεταξύ άλλων, θετικά στις ”διαθέσεις” της αγοράς, που δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την παραίτηση στενού συνεργάτη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Κέρδη σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, απώλειες στο Παρίσι.

Αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς επέδρασαν πάντως οι ”κατηγορίες” εναντίον του επικεφαλής του επιτελείου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τσένει. Σύμφωνα με αυτές ο L. Libby αποκάλυψε την ταυτότητα πράκτορα της CIA. Ο συνεργάτης του αντιπροέδρου υπέβαλλε την παραίτησή του η οποία και έγινε δεκτή.

Αναλυτικότερα, με ρυθμό 3,8% ”έτρεξε” το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο του 2005 διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αύξηση 3,6%. Στο β΄ τρίμηνο του 2005 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,3%. Στο μεταξύ, πτωτικά στο 74,2 διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης του Πανεπιστημίου Michigan.

Στα εταιρικά νέα, κέρδη σημείωσε η μετοχή της Microsoft, που ανακοίνωσε αύξηση 24% στα κέρδη α΄ οικονομικού τριμήνου. Ωστόσο η εταιρία ”προβλημάτισε” την αγορά, καθώς οι προβλέψεις της για τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Απώλειες κατέγραψε η Bristol-Myers Squibb. Η εισηγμένη κατέγραψε κέρδη γ΄ τριμήνου υψηλότερα της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που όμως κινήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε πτωτικό έδαφος βρέθηκε και η ChevronTexaco. Ο πετρελαϊκός γίγαντας κατέγραψε αύξηση 12% στα κέρδη γ΄ τριμήνου αλλά τα μεγέθη δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, που προέβλεπαν υψηλότερα κέρδη για την εταιρία.

Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 1,31%, στα 7,74 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε 0,20%, στα 10,23 δολάρια. Αμετάβλητο το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,25 δολάρια.

Στις 10.402 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones με κέρδη 1,69%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,26%. Κέρδη 1,65% για τον S&P 500, στις 1.198 μονάδες.

Στο μεταξύ κέρδη 0,59% σημείωσε ο FTSE 100, στις 5.213 μονάδες, ενώ κέρδη 0,41% σημείωσε ο Dax, στις 4.825 μονάδες. Πτώση 0,22% για τον Cac, στις 4.326 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v