Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια αποκομιδή κερδών στη Wall Street

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μετά το χθεσινό ράλι, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αναλυθεί είτε ως αποκομιδή κερδών μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου εξαμήνου, είτε ως επαναξιολόγηση του Ben Bernanke, του νέου πρόεδρου της Federal Reserve.

Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μετά το χθεσινό ράλι, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αναλυθεί είτε ως αποκομιδή κερδών μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου εξαμήνου, είτε ως επανεκτίμηση του Ben Bernanke, του νέου πρόεδρου της Federal Reserve.

Η πλειοψηφία των αναλυτών πάντως δείχνει να στηρίζει το πρώτο σενάριο, καθώς εχθές και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν πλέον του 1,6% στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων έξι μηνών.

Εν τω μεταξύ, ελαφρώς ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου, με το ”μαύρο χρυσό” να ενισχύεται στα 60,9 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και στα 57,5 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου.

Στα εταιρικά νέα, πιέσεις που διαχέονται σε ολόκληρο τον τεχνολογικό κλάδο, υφίσταται η μετοχή της Texas Instruments, η οποία υποχωρεί κατά 4,5%. Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά οι επενδυτές δείχνουν να αντιδρούν στις μειωμένες προβλέψεις για τις πωλήσεις στο τρέχον τρίμηνο αλλά και στο περιθώριο κερδοφορίας της εταιρίας που διαμορφώθηκε στο 49,3% έναντι του μακροπρόθεσμου στόχου της για 50%.

Παράλληλα, καθαρές ζημίες της τάξης των 82 εκατ. ευρώ κατέθεσε η τρίτη ισχυρότερη φαρμακοβιομηχανία των ΗΠΑ DuPont, λόγω απωλειών στην παραγωγή εξαιτίας των τυφώνων αλλά και του κόστους για τον επαναπατρισμό των κερδών από τις ξένες αγορές.

Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 9 σεντς ανά μετοχή έναντι καθαρών κερδών 331 εκατ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ή 33 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν 4,7% στα 6,31 δισ. δολ. από 6,03 δισ. δολάρια.

Στα υπόλοιπα νέα της αγοράς, η Wal-Mart ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 550 με 600 νέα καταστήματα στο ερχόμενο οικονομικό έτος, μεταξύ των οποίων 270 με 280 εμπορικά κέντρα και 220 με 230 διεθνή καταστήματα λιανικής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.367,05 μονάδες με απώλειες 0,17%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,31%, στις 2.109,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,21%, στις 1.196,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ήπιες πτωτικές τάσεις κυριαρχούν και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,20% στις 5.198,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,12% στις 4.416,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.896,08 μονάδες με απώλειες 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v