Lex: Federal Reserve

Ο Ben Bernanke ήταν το φαβορί για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve στη θέση του Alan Greenspan. Το προφίλ του νέου κεντρικού τραπεζίτη των HΠΑ όπως το σκιαγραφεί ο Lex, οι διαφορές του με τον Greenspan και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει στην έναρξη της θητείας του.

Δεν είναι έκπληξη που ο George Bush έπαιξε εκ του ασφαλούς. Ο Ben Bernanke ήταν το φαβορί για τη θέση του προέδρου της Federal Reserve. Το τελευταίο που χρειάζονται οι αγορές είναι η σύγχυση, όπως αυτή που προκλήθηκε από την έκπληξη του διορισμού της Harriet Μiers στο Ανώτατο Δικαστήριο.

O κ. Bernanke είναι ένας αξιοσέβαστος οικονομολόγος, ο οποίος έχει εμπειρία στη Fed και πιο πρόσφατα κάλυπτε τη θέση του προέδρου στην επιτροπή των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Αναμένεται να πιέσει για μεγαλύτερη διαφάνεια στη Federal Reserve και λογικά δεν θα είναι τόσο κρυψίνους όσο ο κ. Greenspan. Ενδέχεται να ζητήσει στόχους πληθωρισμού, αν και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης θα είναι τεράστιες, δεδομένου ότι η Fed έχει ήδη πληθωριστικούς στόχους και η πολιτική της επικεντρώνεται στην καταπολέμησή του.

Αυτό που λείπει στον κ. Bernanke είναι η εμπειρία του Alan Greenspan στις κεφαλαιαγορές, η οποία τον βοήθησε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη 18ετή θητεία του. Η προσέγγισή του κ. Βernanke ίσως είναι πιο συμβατική και λιγότερο ευέλικτη από το προσωπικό στιλ του κ. Greenspan.

Ο κ. Bernanke αναλαμβάνει σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία. Υπάρχουν κίνδυνοι από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, τα υπερβολικά αμερικανικά ελλείμματα και τις ενδείξεις ότι η στεγαστική αγορά επιβραδύνεται. Οι πληθωριστικές ανησυχίες έχουν επίσης επιστρέψει, ενισχύοντας την αποφασιστικότητα της Fed στις αυξήσεις επιτοκίων.

Όταν ο κ. Bernanke προεδρεύσει στην πρώτη του συνεδρίαση το Μάρτιο, η Federal Reserve θα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις στην αγορά. Όπως και ο κ. Greenspan, ο οποίος ξεκίνησε λίγο μετά την κρίση του 1987, ο κ. Bernanke θα κριθεί άμεσα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v