Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 5 δισ. δολ. αποτιμά την P&O η προσφορά DP

Η Peninsular & Oriental Steam Navigation Co. έλαβε προσφορά εξαγοράς από την Dubai Ports World, που ανήκει στο εμιράτο του Ντουμπάι, σε μια προσφορά που αποτιμά τον βρετανικό φορέα λιμένων και φέρι-μπωτ στα 5 δισ. δολάρια.

Στα 5 δισ. δολ. αποτιμά την P&O η προσφορά DP
Η Peninsular & Oriental Steam Navigation Co. έλαβε προσφορά εξαγοράς από την Dubai Ports World, που ανήκει στο εμιράτο του Ντουμπάι, σε μια προσφορά που αποτιμά τον βρετανικό φορέα στα 5 δισ. δολάρια ή 3 δισ. στερλίνες.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση στο πλαίσιο της ταχείας ενοποίησης της βιομηχανίας λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών, που παραμένει η δημοφιλέστερη μέθοδος μεταφοράς εμπορευμάτων ανά τον πλανήτη.

Τον Μάιο η δανέζικη A.P. Moeller-Maersk, εταιρία μεγάλων κοντέιντερ, εξαγόρασε την ολλανδέζικη Royal P&O Nedlloyd –μικρότερη ναυτιλιακή στην οποία μάλιστα η P&O διαθέτει μερίδιο 25%- προς 2,3 δισ. ευρώ.

Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις αναζητούν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, για να αντεπεξέλθουν στην άνθιση που προκαλεί στον κλάδο η εκτίναξη των κινεζικών εξαγωγών.

Πρόσφατα, η γερμανική εταιρία τουρισμού και μεταφορών, TUI έλαβε το απαραίτητο ”ΟΚ” των μετόχων της CP Ships για την εξαγορά της βρετανικής ναυτιλιακής εταιρίας προς 1,74 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι εάν η Dubai Ports προωθήσει μια συμφωνία για την P&O, αρκετοί ακόμη φορείς από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη κ.α., θα επιδιώξουν να καταθέσουν προσφορά για την P&O.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v