Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deals και πετρέλαιο ωθούν τη Wall

Η υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και η δραστηριότητα που παρατηρείται στο μέτωπο των εξαγορών συντηρούν το θετικό κλίμα στη Wall Street. Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη.

Η υποχώρηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και η δραστηριότητα που παρατηρείται στο μέτωπο των εξαγορών συντηρούν το θετικό κλίμα στη Wall Street. Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, η αξία των deals που έχουν ανακοινωθεί μόνο σήμερα το πρωί διαμορφώνεται σε 49 δισ. δολ. με αυτή της ισπανικής Telefonica για εξαγορά της βρετανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας O2 Plc να κυριαρχεί. Η ισπανική εταιρία αγοράζει την O2 προς 31,6 δισ. δολάρια, στην ακριβότερη εξαγορά στον χώρο των τηλεπικοινωνιών που ανακοινώθηκε φέτος.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, η τιμή του προϊόντος στην αμερικανική αγορά υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 61 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι traders αναμένουν περαιτέρω στοιχεία που θα καθορίσουν την κατεύθυνση των τιμών στο επόμενο διάστημα.

Στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας, τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,7% το Σεπτέμβριο έναντι πτώσης κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Η αγορά περίμενε μετριασμένη ενίσχυση του μεγέθους, κατά 0,5%.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης πληθωρισμού PCE ενισχύθηκε κατά 0,9%, στη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από το Φεβρουάριο του 1981 λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών, με την αγορά να περιμένει ενίσχυση κατά 0,1%.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της Placer Dome, μετά την ανακοίνωση ότι η Barrick Gold κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της εταιρίας ύψους 9,2 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Ενισχύεται η μετοχή της Chiron μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η φαρμακοβιομηχανία Novartis θα εξαγοράσει το μερίδιο της αμερικανικής εταιρίας που δεν κατέχει ήδη προς 5,1 δισ. δολάρια δηλαδή περίπου 600 εκατ. δολάρια περισσότερο από την αρχική προσφορά της.

Ανοδικά κινείται ο τίτλος της Saks, η οποία συμφώνησε να πωλήσει μία από τις αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτει στην Bon-Ton Stores, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για άλλες μετοχές εταιριών του λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot και η Wal-Mart, οι πωλήσεις ιδίων καταστημάτων της οποίας σημείωσαν τον Οκτώβριο αύξηση κατά 4,3% ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση από 2% έως 4%.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.449 μονάδες με κέρδη 0,45%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,12%, στις 2.113 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,60%, στις 1.205 μονάδες.

Έντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,99% στις 5.317,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 2,14% στις 4.929,07 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 2,54% και διαμορφώθηκε στις 4.436,45 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v