Τουρκία και Ουγγαρία τρομάζουν τις αγορές

Τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έχουν μειωθεί δραματικά αντανακλώντας τόσο την απελπισμένη αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές όσο και μια βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη πολλών αναπτυσσόμενων αγορών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες χώρες, για τις οποίες οι επενδυτές ανησυχούν για επικείμενη κρίση, ιδίως η Τουρκία και η Ουγγαρία.

του Philip Coggan

Τα spread των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τις ημέρες του 1998, με την ασιατική κρίση, ή ακόμη και σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονταν πριν από τρία χρόνια. Ο σύνθετος δείκτης της JP Morgan δείχνει ένα spread 260 μονάδων βάσης σε σχέση με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι 1.000 μονάδων βάσης στα τέλη του 2002.

Μέρος της συρρίκνωσης των spread αντανακλά την απελπισμένη αναζήτηση αποδόσεων από τους επενδυτές σε έναν κόσμο με χαμηλά επιτόκια. Όμως καταδεικνύει επίσης και μια βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη πολλών αναπτυσσόμενων αγορών. Τα εμπορικά ισοζύγια είναι πλέον πλεονασματικά, το δημόσιο χρέος διαμορφώνεται σε μικρότερα ποσοστά επί των ΑΕΠ των χωρών, ενώ υψηλότερα είναι και τα αποθέματα συναλλάγματος.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες χώρες, για τις οποίες οι επενδυτές ανησυχούν για επικείμενη κρίση, ιδίως η Τουρκία και η Ουγγαρία. Σύμφωνα με τον Tim Lee της Pi Economics, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ουγγαρίας ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ της ”και χρηματοδοτείται από τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε ουγγρικές μετοχές και κρατικά ομόλογα”.

Έως το Μάρτιο, όπως επισημαίνει ο Lee, οι σωρευτικές εισροές από το 1998 στα ουγγρικά κρατικά ομόλογα διαμορφώνονταν σε 16,7 δισ. δολ. τη στιγμή που τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας ανέρχονται σε 17,9 δισ. δολ. ”Σαφώς, η κεντρική τράπεζα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την υποτίμηση, σε περίπτωση που οι ξένοι αποφασίσουν να αποσύρουν σημαντικό κομμάτι των επενδύσεών τους”.

Ο Lee προειδοποιεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της να διαμορφώνεται στο 6% του ΑΕΠ και κοντά στο 10% εάν συνυπολογιστούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της χώρας.

Ο Christian Stracke της Creditsights έχει τις ίδιες ανησυχίες. Επισημαίνει ότι η Τουρκία εξαρτάται από εισροές της τάξεως των 2 δισ. δολ. το μήνα ή 5,2% του ΑΕΠ το χρόνο. Ο Stracke τονίζει ότι η Τουρκία είναι η πιο ευάλωτη από τις αναδυόμενες αγορές σε μια ξαφνική απομάκρυνση του ξένου χρήματος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Lee, η τουρκική λίρα είναι υπερτιμημένη κατά 50% έναντι του δολαρίου. ”Η λίρα αναμένεται να καταρρεύσει, είτε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας τάσης ανακαταμερισμού κεφαλαίων είτε μιας μεμονωμένης κρίσης στην Τουρκία”, επισημαίνει.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v