Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στο 4% αύξησε τα επιτόκια η Fed

Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προχώρησε, για δωδέκατη συνεχόμενη φορά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,75% στο 4%, ενώ διατηρεί τη φρασεολογία περί ”ήπιων αυξήσεων”.

ΗΠΑ: Στο 4% αύξησε τα επιτόκια η Fed
Σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων προχώρησε, για δωδέκατη συνεχόμενη φορά από τον Ιούνιο του 2004, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης από το 3,75% στο 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Στην ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ”με ήπιους ρυθμούς”.

Όπως επισημαίνει, παρά την αύξηση στις ενεργειακές τιμές, μετά τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα, ο δομικός πληθωρισμός κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν σχετικά χαμηλός, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ελεγχόμενος.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές και τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα λόγω των τυφώνων πίεσαν προσωρινά την παραγωγή και την απασχόληση.

Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια και τα κέρδη στην παραγωγικότητα συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη στην οικονομική δραστηριότητα η οποία πιθανότατα θα αυξηθεί από τις σχεδιαζόμενες εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τους τυφώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v