Οι ”αρκούδες” βγαίνουν από τις σπηλιές τους

Η αδυναμία των χρηματιστηριακών αγορών μέχρι στιγμής στο έτος έχει οδηγήσει πολλές ”αρκούδες” έξω από τις σπηλιές τους. Τους επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, μετά από ράλι 30 μηνών, από την άνοιξη του 2003; Τι λένε οι αναλυτές, ποιες είναι οι ενδείξεις και πώς σχολιάζει ο Philip Coggan των Financial Times, τις τρέχουσες τάσεις στις αγορές;

του Philip Coggan



Η αδυναμία των χρηματιστηριακών αγορών μέχρι στιγμής στο έτος έχει οδηγήσει πολλές ”αρκούδες” έξω από τις σπηλιές τους. Τους επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, μετά από ράλι 30 μηνών, από την άνοιξη του 2003;

”Για μία ακόμη φορά, αλλά με περισσότερο ενθουσιασμό”, γράφει ο Jeremy Grantham της εταιρίας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων GMO, ”μειώστε τα επίπεδα ανάληψης επενδυτικού κινδύνου σε όλες τις κατηγορίες και κάντε το τώρα. Η περίοδος από τώρα έως τα τέλη του 2006 είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε άνοδο του risk premium, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές γενικότερα και τις πιο επικίνδυνες επενδυτικές κατηγορίες ειδικότερα”.

Το risk premium είναι η επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές ως αποζημίωση για την τοποθέτηση σε μια ευμετάβλητη κατηγορία, όπως οι μετοχές. Όταν ενισχύεται το risk premium, αυτό συνήθως σημαίνει ότι οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση (και, ως εκ τούτου, χαμηλότερες τιμές).

Ο Grantham ανησυχεί επίσης για την επιρροή του Alan Greenspan, του προέδρου της Federal Reserve. ”Ο Greenspan εμπλέκεται σε μια επικίνδυνη κίνηση ισορροπίας μεταξύ ενθάρρυνσης της υπερβολικής εμπιστοσύνης και των προειδοποιήσεων εναντίον της”, επισημαίνει. ”Θεωρώ ότι οι διάφορες προειδοποιήσεις του θα χαλάσουν το μηχανισμό”.

Ένας ακόμη αναλυτής που θεωρεί ότι η Fed θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα είναι ο Charles Dumas της Lombard Street Research. ”Η εξάρτηση από τη ζήτηση των αμερικανικών νοικοκυριών για χρέη και πετρέλαιο έχει κάνει τον κόσμο όχι μόνο ευάλωτο, αλλά και οικονομικά ασταθή”, προειδοποιεί. ”Με τέτοια επίπεδα μόχλευσης στο σύστημα, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί κινδύνους”.

O Dumas αναφέρει ότι η Fed, συσφίγγει τη νομισματική πολιτική είτε για να επιβραδύνει την ανάπτυξη σε διατηρήσιμα επίπεδα, ή για να οδηγήσει τα επιτόκια στα πιο ”φυσιολογικά” επίπεδα του 4,5-5%. Εάν συμβαίνει το πρώτο, σημαίνει ότι θα επιβραδυνθεί η στεγαστική αγορά. Όμως οι αυξήσεις επιτοκίων που απαιτούνται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα. ”Τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο, τα εμπορεύματα και κάποια ακόμη κερδοσκοπικά οχήματα έχουν μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσουν: την κατηφόρα”, συμπεραίνει.

Πολλές ”αρκούδες” θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία έχει καταφέρει να κρατηθεί μόνο λόγω της ”φούσκας” στην κτηματαγορά. Η Goldman Sachs αναφέρει πως προκύπτουν διάφορες ενδείξεις επιβράδυνσης: ενισχύονται τα αποθέματα των απούλητων κατοικιών, μειώνονται οι τιμές των διαμερισμάτων στο Μανχάταν και οι αιτήσεις υποθήκης για νέες αγορές. Εάν αυτές οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν, οι ”αρκούδες” θα αρχίσουν τα πανηγύρια.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v