Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη η Wall στις πληθωριστικές ανησυχίες

Δεν δείχνει να επηρεάζει προς το παρόν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η νέα ένδειξη ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στη μηνιαία μεταβολή των τιμών παραγωγού κατά 1% τον Ιούλιο. Έντονη άνοδος 8% στη μετοχή της Hewlett Packard.

Δεν δείχνει να επηρεάζει προς το παρόν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά η νέα ένδειξη ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στη μηνιαία μεταβολή των τιμών παραγωγού κατά 1% τον Ιούλιο. Έντονη άνοδος 8% στη μετοχή της Hewlett Packard.

Ειδικότερα, αύξηση 1% σημειώθηκε στον Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για ηπιότερη ενίσχυση κατά 0,5%, λόγω της μεγάλης ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών στο διάστημα αυτό.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και στον ”πυρήνα” του μεγέθους, όπου δεν υπολογίζονται οι τιμές του πετρελαίου και των φρέσκων τροφίμων. Ειδικότερα, οι δομικές τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,1%.

Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 4,6% σε ετήσια βάση, έναντι 3,6% τον Ιούνιο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η νέα ένδειξη από το μέτωπο του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο σημειώνει οριακή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές, με τα συμβόλαια futures στη Νέα Υόρκη να διαμορφώνουν τιμή στα 65,85 δολάρια το βαρέλι.

Έντονη ανοδική κίνηση πραγματοποιεί η μετοχή της Hewlett Packard ύστερα από την ανακοίνωση από την εταιρία, αποτελεσμάτων υψηλότερων του αναμενόμενου.

Ειδικότερα, η Hewlett Packard ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων κατά 10%, αλλά δραματική μείωση των καθαρών της κερδών στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, λόγω έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης 960 εκατ. δολ. σε επαναπατριζόμενα κεφάλαια ύψους 14,5 δισ. δολ. από κέρδη στις ξένες αγορές. Ο κύκλος εργασιών της ενισχύθηκε στα 20,8 δισ. δολ. από 18,9 δισ. δολ. στο ίδιο τρίμηνο πέρσι.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.526,05 μονάδες με κέρδη 0,13%, ο Δείκτης Υψηλής Τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,17%, στις 2.140,54 μονάδες, και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,08%, στις 1.220,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις εκδηλώνονται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,64% στις 5.288,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC-40 να υποχωρεί κατά 0,60% στις 4.418,41 μονάδες και τον Δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.855,08 μονάδες με απώλειες 0,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v