Οι αλήθειες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα με τους μέσους όρους μπορούν να συνοψιστούν στο παράδειγμα του ανθρώπου που έχει το κεφάλι του στον φούρνο και τα πόδια του στην κατάψυξη, ο οποίος, κατά μέσο όρο, έχει φυσιολογική θερμοκρασία. Αυτό το παράδειγμα βοηθά στο να ξεκαθαριστεί η σύγχυση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

του Stephen Schurr

Τα προβλήματα με τους μέσους όρους μπορούν να συνοψιστούν στο παράδειγμα του ανθρώπου που έχει το κεφάλι του στον φούρνο και τα πόδια του στην κατάψυξη, ο οποίος, κατά μέσο όρο, έχει φυσιολογική θερμοκρασία. Αυτό το παράδειγμα βοηθά στο να ξεκαθαριστεί η σύγχυση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, καθοδηγούμενος από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών κατά 3,8% στο διάστημα αυτό. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος στο τρίμηνο, αλλά ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών. Εάν εξαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, ο ”δομικός” πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1% τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας μια εικόνα ήπιων πληθωριστικών πιέσεων.

Όταν οι παράγοντες της αγοράς ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζουν ενδείξεις οι οποίες δεν εναρμονίζονται, η μία με την άλλη: πληθωρισμός που ξεφεύγει από τον έλεγχο ή διάχυτος αντιπληθωρισμός σε ένα περιβάλλον ισχνής ανάπτυξης;

Ενώ οι ανησυχίες για αντιπληθωρισμό το 2003 ήταν επικεντρωμένες σε λάθος παράγοντες, η ορθή απάντηση για την οικονομία είναι ότι και οι δυο απόψεις έχουν στοιχεία αλήθειας.

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει αντιπληθωρισμό σε κλάδους που επηρεάζονται από την παγκοσμιοποίηση, όπως στα είδη ρουχισμού και στα τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα. Αυτά τα συνθετικά στοιχεία αντισταθμίζουν κλάδους που πλήττονται από πληθωριστικές πιέσεις, όπως η ενέργεια, οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και η στεγαστική αγορά. Οπότε, η ετήσια μείωση τιμών κατά 1,8% αντισταθμίζει εν μέρει την αύξηση τιμών στη στεγαστική αγορά κατά 3% σε ετήσια βάση, και την αύξηση των ενεργειακών τιμών κατά 14,2% στο έτος.

Αυτά τα παραδείγματα μάς διαφωτίζουν αναφορικά με την εικόνα του πληθωρισμού που δεν μας εξηγεί ο άνθρωπος με τη φυσιολογική θερμοκρασία.

Η στεγαστική αγορά έχει ενισχυθεί μόνο 3% και η ενέργεια μόνο 14,2%; Αν κάποιος μπορέσει να βρει ένα μέρος στις ΗΠΑ, όπου οι αυξήσεις τιμών είναι τόσο μετριασμένες, θα πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται για την υποδοχή νέων κατοίκων.

Εν ολίγοις, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αποτελεί ανεπαρκή μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ενώ η εικόνα που εμφανίζει ο CPI μπορεί να αντανακλά τον άνθρωπο με τη φυσιολογική θερμοκρασία, είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποσαφηνίζει το πόσο πολύ ενισχύεται η μέση θερμοκρασία του πληθωρισμού.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v