Η ανάκαμψη του δολαρίου έπληξε τους επενδυτές

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα hedge funds που τοποθετούνται σύμφωνα με τις τάσεις στις αγορές, αλλά και ιδιώτες επενδυτές φέρονται να έχουν δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα λόγω της αναπάντεχης ανόδου του αμερικανικού δολαρίου εντός του 2005. Χαρακηριστική είναι η περίπτωση της Berkshire Hathaway του μεγιστάνα Warren Buffett, η οποία με θέσεις short στο αμερικανικό νόμισμα υπέστη ζημίες κοντά στο 1 δισ. δολ. στο εξάμηνο.

του Steve Johnson στο Λονδίνο

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα hedge funds που τοποθετούνται σύμφωνα με τις τάσεις στις αγορές, αλλά και ιδιώτες επενδυτές φέρονται να έχουν δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα λόγω της αναπάντεχης ανόδου του αμερικανικού δολαρίου εντός του 2005.

Ωστόσο, οι επενδυτές που επέδειξαν υπομονή και οξύνοια, όπως πολλά hedge funds, φέρονται να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών ζημιών τους.

Το δολάριο υποχώρησε 38,7% έναντι του ευρώ στην τριετία έως το 2004, καθώς εντείνονταν οι ανησυχίες των επενδυτών για το ”δίδυμο” έλλειμμα των ΗΠΑ. Το ξεπούλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στο τέταρτο τρίμηνο του παρελθόντος έτους, οδηγώντας πολλούς στην προσδοκία περαιτέρω απωλειών εντός του 2005, με αποτέλεσμα να αναλάβουν θέσεις short.

Όμως το δολάριο αποδείχθηκε ισχυρό, πραγματοποιώντας ”ράλι” από τα 1,356 δολ. έναντι του ευρώ στα 1,188 δολ. τον Ιούλιο, προτού υποχωρήσει ξανά στα 1,243 δολάρια.

”Όλος ο κόσμος περίμενε ότι το δολάριο θα υποχωρούσε περαιτέρω τον Ιανουάριο, αλλά δεν υπήρχε κανείς πλέον διατεθειμένος να πουλήσει”, τονίζει ο James Binny, διευθυντής της FX Analytics και σύμβουλος επενδυτικού κινδύνου της ABN Amro.

Η Berkshire Hathaway, ο επενδυτικός όμιλος του Warren Buffett, αποτελεί ένα από τα διασημότερα ”θύματα” της ανάκαμψης του αμερικανικού νομίσματος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αξίας 21,5 δισ. δολ. με θέσεις short στο δολάριο της Berkshire, παρήγαγαν ζημίες προ φόρων της τάξεως των 926 εκατ. δολ. στο πρώτο εξάμηνο του 2005, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ των κερδών (2 δισ. δολ.) που είχε αποκομίσει η εταιρία από τα ”παιχνίδια” short στο δολάριο τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο δείκτης BNP Paribas FX Funds, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των hedge funds, δείχνει ότι ο κλάδος απώλεσε 4,4% της αξίας του τον Ιανουάριο. Ωστόσο, τα στοιχεία από την Commodity Futures Trading Commission δείχνουν ότι οι κερδοσκόποι στις αγορές συναλλάγματος είχαν μετατρέψει τις θέσεις τους σε long έως την άνοιξη.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v