Wall: Μικρά κέρδη ”κόντρα” στα macro

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις βοήθησε τους επενδυτές να ”ξεπεράσουν” τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα και ο Dow Jones κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος. Άνοδος στην Ευρώπη.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street, καθώς το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις βοήθησε τους επενδυτές να ”ξεπεράσουν” τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα και ο Dow Jones κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος. Άνοδος στην Ευρώπη.

Τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη δημιούργησαν μικτές τάσεις στην αγορά, ενώ οι πιέσεις είχαν επίκεντρο κυρίως τον Dow που κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κινήθηκε νευρικά.

Ωστόσο ο Nasdaq και ο S&P εμφάνισαν μεγαλύτερη ”αντίσταση”, με αιχμή τις τεχνολογικές μετοχές.

Ειδικότερα, υποχώρηση κατά 20.000 κατέγραψε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν για πρώτη φορά, χρήση επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα έως 14 Μαΐου, διαμορφούμενος στις 320.000.

Αντίθετα, ο ”δείκτης των δεικτών” σημείωσε πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ευθυγραμμιζόμενος πάντως με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Philly Fed σημείωσε τον Μάιο υποχώρηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου διαμορφούμενος στο 7,3 έναντι του 25,3 όπου είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κάμψη στο 17,9.

Από τις μετοχές του Dow, υποχώρηση εμφάνισε η DuPont η οποία κλήθηκε να προσκομίσει στο αρμόδιο δικαστήριο έγγραφα σχετικά με τα χημικά που χρησιμοποιεί σε προϊόν της και θεωρείται ότι σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, πιέσεις δέχθηκε η Alcoa η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στο κλείσιμο της μονάδας της στο Κεντάκι.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε η Exxon Mobil η οποία ευνοήθηκε τόσο από την ανοδική κίνηση του πετρελαίου όσο και από τα σχόλια αναλυτών που ανέφεραν ότι μετά την πρόσφατη υποχώρηση μετοχών εταιριών ενέργειας και πετρελαίου υπάρχουν πλέον ”αγοραστικές ευκαιρίες”.

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Motorola, καθώς η εταιρία γνωστοποίησε τα σχέδια της για αγορά ιδίων μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων κατά την επόμενη τριετία.

Επιπροσθέτως, στήριξη στην αγορά παρείχε και η ενίσχυση μετοχών όπως η Yahoo!, η Oracle Corp. και η International Business Machines.

Στο επίκεντρο παρέμειναν και οι μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου οι οποίες ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα αποτελέσματα.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Ann Taylor Stores, παρά το γεγονός ότι η εταιρία ανακοίνωσε πτώση κερδοφορίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Τα μεγέθη της εταιρίας πάντως παρέμειναν εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των US Airways Group και America West Holdings με αφορμή τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι εταιρίες βρίσκονται κοντά στην ανακοίνωση συμφωνίας συγχώνευσης.

Ενισχύθηκε η μετοχή της Titan Corp. λόγω της φημολογίας ότι, μετά την αποτυχημένη συμφωνία του περασμένου έτους με την Lockheed Martin, η εταιρία είναι και πάλι ”στόχος εξαγοράς”, αυτή τη φορά από την L-3 Communications.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 1,02%, στα 6,76 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε 0,22%, στα 9,00 δολάρια. Πτώση 0,78%, στα 26,87 δολάρια, για το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.493,19 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,27%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,59% στις 2.042,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποκόμισε μικρά κέρδη 0,47% και έκλεισε στις 1.191,08 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,27% στις 4.962,70 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη αποκόμισε κέρδη 0,83% και διαμορφώθηκε στις 4.360,42 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,31% και έκλεισε στις 4.085,98 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v