Χαρές στη Wall λόγω ελεγχόμενου πληθωρισμού

Συνεχίζεται η ανοδική κούρσα στη Wall Street η οποία τροφοδοτείται από τα θετικά μακροοικονομικά νέα, την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Hewlett-Packard. Άνοδος στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται η ανοδική κούρσα στη Wall Street η οποία τροφοδοτείται από τα θετικά μακροοικονομικά νέα, την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Hewlett-Packard. Άνοδος στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο έναντι προσδοκιών της αγοράς για ενίσχυση κατά 0,4%, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στάσιμος, δείχνοντας ότι το αυξημένο κόστος των τιμών των εμπορευμάτων (+4,5% τον Απρίλιο) δεν έχει μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή ενισχύει το ενδεχόμενο η Fed να συνεχίσει με ”ήπιους ρυθμούς” τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κάτω και από το επίπεδο των 48 δολαρίων, μετά τις ανακοινώσεις για την αύξηση των αποθεμάτων.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος τεχνολογικών εταιριών αρχής γενομένης από την Hewlett-Packard η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα αλλά και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τις περικοπές δαπανών.

Παράλληλα, η Merrill Lynch αναβάθμισε τη σύσταση της για τον κλάδο σε ”weight” από ”overweight”, διαβλέποντας θετικές προοπτικές όσον αφορά τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας.

Κέρδη για την Delta Airlines μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την JP Morgan σε ”overweight” από ”neutral”.

Θετική η εικόνα της μετοχής της palmOne, η οποία το απόγευμα παρουσίασε το νέο της προϊόν LifeDrive.

Τα macro είχαν θετικό αντίκτυπο και σε μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων όπως η Citigroup και η Bank of America καθώς τα σταθερά επιτόκια σημαίνουν σταθερή αξία των ομολόγων που κατέχουν τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές ενώ βοηθούν στο να συντηρείται η ζήτηση για δάνεια.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για μετοχές εταιριών πρώτων υλών με τις US Steel Corp. και Nucor Corp. να κινούνται ανοδικά.

Πτώση για την Applied Materials η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 18%, ενώ και οι προβλέψεις της διαμορφώνονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.462 μονάδες με κέρδη 1,27%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 1,30%, στις 2.030 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,00%, στις 1.185 μονάδες.

Κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 4.949,40 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο κατά 1,71% στις 4.324,60 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη 1,67% και διαμορφώθηκε στις 4.073,15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v