Οι ”αρκούδες” κυκλοφορούν ελεύθερες

Το 1999 και στις αρχές του 2000 σχεδόν όλοι οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών ήταν αισιόδοξοι, ακόμη και αν οι μετοχές διαπραγματεύονταν σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, καθώς εξυπηρετούσε να λειτουργούν έτσι. ”Εάν προβλέψω ένα κραχ και δεν συμβεί, θα φανώ ηλίθιος”, σχολίαζε ένας αναλυτής σε εκείνη τη χρονική στιγμή. ”Εάν συμβεί, τα κέρδη της τράπεζάς μου θα καταρρεύσουν και θα απολυθώ ούτως ή άλλως”. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά...

του Philip Coggan, συντάκτη επενδύσεων των FT

Το 1999 και στις αρχές του 2000 σχεδόν όλοι οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών ήταν αισιόδοξοι για τις χρηματιστηριακές αγορές, ακόμη και αν οι μετοχές διαπραγματεύονταν σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, καθώς εξυπηρετούσε να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

”Εάν προβλέψω ένα κραχ και δεν συμβεί, θα φανώ ηλίθιος”, σχολίαζε ένας αναλυτής σε εκείνη τη χρονική στιγμή. ”Εάν συμβεί, τα κέρδη της τράπεζάς μου θα καταρρεύσουν και θα απολυθώ ούτως ή άλλως”.

Ωστόσο, η μακρά περίοδος ύφεσης μεταξύ Μαρτίου 2000 και Μαρτίου 2003 και ο μεγαλύτερος σκεπτικισμός των επενδυτών σημαίνουν ότι οι αναλυτές πλέον έχουν ”πάρει άδεια” να έχουν περισσότερο αποκλίνουσες απόψεις. Οι Albert Edwards και James Montier, οι ”αρκούδες” της Dresdner Kleinwort Wasserstein, δεν αισθάνονται πλέον μοναξιά.

Ο Abhijit Chakrabortti της JP Morgan, επί παραδείγματι, επισημαίνει ότι ”μια νέα πτωτική τάση έρχεται στις μετοχές. Τα επιτόκια θα επιστρέψουν στα ουδέτερα επίπεδα έως το τέλος του έτους, η καμπύλη αποδόσεων θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και οι κυκλικές πιέσεις στα κόστη θα οδηγήσουν σε μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας των εταιριών”. Ο Chakrabortti εκτιμά ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων θα παραμείνουν στάσιμα το 2006.

Εν τω μεταξύ, ο David Bowers της Merrill Lynch -της εταιρίας που έχει έναν ταύρο στο σήμα της- ακούγεται επίσης ζοφερός. ”Πιστεύουμε ότι έπεται παγκόσμια επιβράδυνση”, αναφέρει. ”Το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται, ενώ υπάρχει τεράστιος εφησυχασμός για τις προοπτικές της κερδοφορίας των εταιριών, ιδίως στην Ευρώπη. Οι ταύροι χοροπηδούν πάνω κάτω δείχνοντας τα μισθολογικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Όμως η απόδοση του αμερικανικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου ανέρχεται σε 4,15%. Τι χρειάζεται για να πεισθούν οι επενδυτές στις μετοχές ότι ίσως τα αμερικανικά ομόλογα είναι σωστά αποτιμημένα;”.

Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλοί ”ταύροι” στην αγορά. Ο Ajay Kapur της Citigroup επισημαίνει ότι η προσωπική του μέτρηση για το κλίμα στην αμερικανική αγορά είναι στο επίπεδο ”πανικού”, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μια καλή στιγμή για αγορές μετοχών.

Ο Kapur δεν ασχολείται τόσο με τις μακροοικονομικές προοπτικές, εξηγώντας ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων μπορεί να έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, αλλά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έκρυβαν και ευχάριστες εκπλήξεις. Ο Kapur εκτιμά ότι οι μετοχές είναι πλέον φθηνές σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα. Σε κλαδικό επίπεδο, θεωρεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν ”ενθουσιασμό” -κλάδους υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου όπως η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v