Wall: Κέρδη με αιχμή λιανεμπόριο και πετρέλαιο

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street, καθώς το ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου, η ενίσχυση μετοχών πετρελαϊκών εταιριών, αλλά και η κυβερνητική ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα προκειμένου να ανατιμήσει το γουάν, βοήθησαν στην εξάλειψη των πιέσεων από τα macro. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

Κέρδη αποκόμισε η Wall Street, καθώς το ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου αρχής γενομένης από την Home Depot, η ενίσχυση μετοχών πετρελαϊκών εταιριών, αλλά και η κυβερνητική ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα προκειμένου να ανατιμήσει το γουάν, βοήθησαν στην εξάλειψη των πιέσεων από τα macro. Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη.

”Δεν τους κατηγορήσαμε για χειραγώγηση του γουάν και καθώς αυτό το ενδεχόμενο προκαλούσε ανησυχίες, μετά την κυβερνητική ανακοίνωση η αγορά κατάφερε να κινηθεί ανοδικά” σχολίασε ο Michael Malone, αναλυτής της SG Cowen.

Στην εξαμηνιαία νομισματική έκθεση της η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ επισημαίνει ότι κατά το 2004 η Κίνα δεν χειραγώγησε το γουάν προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις εξαγωγές της.

Ωστόσο προειδοποιεί την χώρα ότι έχει ακόμη έξι μήνες, μέχρι την επόμενη έκθεση, για να κάνει κινήσεις ώστε τα επιτόκια συναλλάγματος να είναι πιο ευέλικτα, ειδάλλως κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της.

Την ανοδική αντίδραση της αγοράς υποστήριξε και το ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου λιανικού εμπορίου, καθώς με αιχμή του δόρατος την Home Depot, κινήθηκαν θετικά οι περισσότερες μετοχές του κλάδου μεταξύ των οποίων η JC Penney και η Staples.

Παράλληλα, η κίνηση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” κοντά στα επίπεδα των 49 δολαρίων ανά βαρέλι είχε θετικό αντίκτυπο σε μετοχές εταιριών πετρελαίου και ενέργειας όπως η Exxon Mobil και η Chevron Texaco.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στην αγορά εκδηλώθηκαν από την έναρξη των συναλλαγών, μετά τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των τιμών παραγωγού τον Απρίλιο, γεγονός που αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές ανησυχίες.

Πτώση για την μετοχή της Honeywell International μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones που ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της United Technologies, George David, απέκλεισε την εξαγορά της εταιρίας. Αντίθετα ανοδικά κινήθηκε η United Technologies, η οποία επαναβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το 2005.

Θετική η εικόνα της Hewlett-Packard, η οποία μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνει τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Σε επίπεδο κλάδων τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν χρηματιστηριακές, εταιρίες βιοτεχνολογίας, εταιρίες φαρμάκων και εταιρίες του Διαδικτύου.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας κέρδισε 1,76%, στα 6,92 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε 1,22%, στα 8,87 δολάρια. Πτώση 0,41%, στα 26,44 δολάρια, για το δικαίωμα της 3Ε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.331,88 μονάδες με κέρδη 0,78%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 2.004,15 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,70%, στις 1.173,80 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 4.894,50 μονάδες με κέρδη 0,29%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,24% στις 4.251,77 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 4.006,19 μονάδες με μικρή πτώση 0,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v