ΗΠΑ:Οι μισθοί αρχίζουν να ξεπερνούν τον πληθωρισμό

Σε μια σοβαρή ένδειξη ότι οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία φορτηγών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των μισθών των επαγγελματιών οδηγών της σε ποσοστό τετραπλάσιο του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

ΗΠΑ:Οι μισθοί αρχίζουν να ξεπερνούν τον πληθωρισμό
Σε μια σοβαρή ένδειξη ότι οι μισθοί αρχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία φορτηγών των ΗΠΑ Swift Transportation, ανακοίνωσε αύξηση των μισθών των επαγγελματιών οδηγών της κατά 14% τον Μάρτιο, μέγεθος τετραπλάσιο από τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού που ”έτρεξε” 3,1% στο ίδιο διάστημα.

Στόχος της εταιρίας είναι να προσελκύσει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην ζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μισθοί θα αρχίσουν σύντομα να ξεπερνούν τον πληθωρισμό και στους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ.

”Η αγορά εργασίας γίνεται πιο σφιχτή και φτάνει στα επίπεδα όπου οι εργοδότες πιέζονται να αυξήσουν τους μισθούς,” αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg κορυφαίος αναλυτής της Bank of America.

Οι ενδείξεις βελτίωσης στην απασχόληση αυξάνονται στις ΗΠΑ: το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώνεται στο 5,2%, χαμηλότερα από το ζενίθ του 6,3 τον Ιούνιο 2003 και τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 274 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας ενώ σε μέσο όρο τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το ωρομίσθιο αυξήθηκε 0,3%, με αποτέλεσμα το πραγματικό μισθολογικό κόστος να είναι αυξημένο 2,7% από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα οι εργοδότες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης σε κλάδους όπως η νοσηλευτική και ο μηχανολογικός εξοπλισμός.

Με βάση πρόσφατη έρευνα του National Association for Business Economics, το 35% των αμερικανικών εταιριών έχουν ανακοινώσει αύξηση μισθών, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v